Υγεία|26.02.2020 14:24

Κοροναϊός: Καθηγητής Μικροβιολογίας εξηγεί πώς να προστατευτούμε

Newsroom

Με δεδομένο ότι έχουμε στην Ελλάδα το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, είχε μιλήσει στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη προκειμένου να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τι θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε τον φονικό ιό σε περίπτωση πανδημίας.

«Είναι ένας καινούργιος ιός. Οι άνθρωποι δεν έχουν αντισώματα απέναντι σε αυτό τον ιό. Δεν ξέρουμε πολύ καλά όλα τα χαρακτηριστικά του. Οπως φαίνεται, η θνητότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γρίπη. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη εξάπλωση», τονίζει ο καθηγητής. Για να προσθέσει: «Είναι πιθανό να μη φύγει ο κοροναϊός. Μπορεί να μη φύγει, όπως συμβαίνει και με όλους τους ιούς». Κληθείς να απαντήσει για τις δομές της Ελλάδας, απάντησε: «Είναι γεγονός ότι οι δομές που υπάρχουν στην Ιταλία, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Λαμβάνονται, πάντως, τα κατάλληλα μέτρα. Γίνεται ενημέρωση». 

Οι κοροναϊοί δεν ακολουθούν το ενδημικό κύμα που υπάρχει με τη γρίπη. «Ενας καινούργιος ιός έχει διαφορετική συμπεριφορά αλλά οι κοροναϊοί έχουν την ιδιότητα να προκαλούν λοιμώξεις ακόμη και το καλοκαίρι. Πρέπει να υπάρχει πολύ καλή ενημέρωση και να αισθάνεται κάποιος ασφάλεια. Είναι σημαντικό να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον κόσμο. Η ενημέρωση είναι το βασικό».   

ΚορονοϊόςΑθανάσιος Τσακρής