Υγεία|26.02.2020 16:16

Κοροναϊός: Η διαδρομή της 38χρονης - Οικειοθελώς σε καραντίνα οι συγγενείς

Newsroom

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού εντοπίστηκε και στη χώρα μας, καθώς μια 38χρονη μητέρα ενός παιδιού νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ολα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης όταν η 38χρονη, που είναι μητέρα ενός παιδιού, ένιωσε μια αδιαθεσία και επισκέφθηκε το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Η ίδια είχε επιστρέψει από την Ιταλία την Κυριακή. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση της υγείας της είναι αρκετά καλή, καθώς δεν έχει υψηλό πυρετό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η 38χρονη έχει δέκατα. 

Την ίδια ώρα, πάντως, στο νοσοκομείο υπάρχει μια νευρικότητα από την πλευρά των ασθενών και των συγγενών τους για να μην κολλήσουν κι αυτοί. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί είναι αυτοί που «γκρινιάζουν» με τους γιατρούς, όμως, να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας. 

Υπενθυμίζεται ότι η 38χρονη μετέβη στο νοσοκομείο, προκειμένου να ελεγχθεί όπου και διαπιστώθηκε εργαστηριακά ότι έχει μολυνθεί από τον ιό. Στο νοσοκομείο τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας, τόσο σε ό,τι αφορά στους χώρους όσο και στο προσωπικό. Μάλιστα, οι συγγενείς της έχουν ζητήσει να τεθούν και έχουν τεθεί σε οικειοθελή κατ' οίκον περιορισμό. 

Τι είχε δηλώσει ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Στάση αναμονής κρατά μέχρι στιγμής για το θετικό κρούσμα κοροναϊού ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης. «Δεν θέλω να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω κάτι», είχε δηλώσει νωρίτερα στο ethnos.gr o κ. Παντελιάδης.  Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση που έγινε από τον καθηγητή Λοιμοξιωλογίας Σωτήρη Τσιόδρα, για τον κοροναϊό η γυναίκα είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία, ενώ παρακολουθείται και είναι καλά στην υγεία της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γίνεται «ιχνηλάτιση» των επαφών της γυναίκας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε 

ε δεδομένο το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, οι Αρχές της χώρας μας συνιστούν ψυχραιμία, τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής και ενημέρωση για να προφυλαχθείτε από τον κοροναϊό. Γι' αυτό είναι σημαντική η πρόληψη και η υπευθυνότητα για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συνιστά σύνεση και ψυχραιμία στους γιατρούς της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα σχετικά με την εξάπλωση της νόσου.

Τι γνωρίζουμε για τον κοροναϊό

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Γουχάν στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς μεταδίδεται

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

Καταρροή
Πονόλαιμο
Πυρετό
Βήχα
Δυσκολία στην αναπνοή

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κοροναϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κοροναϊοί. Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα. 

Προστασία

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας. 

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό. 

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας. 

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. 
Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα. 

Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoVμπορεί να είναι μία από αυτές. 

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

νοσοκομείο ΑΧΕΠΑΚορονοϊός