Υγεία|28.02.2020 11:54

Κοροναϊός: Αρνητικά και τα 107 δείγματα που εξέτασε το ΑΠΘ και σχετίζονται με την 38χρονη

Τίμος Φακαλής

Αρνητικά για κοροναϊό είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα όσων ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη και τον γιο της που νοσούν από τον ιό και νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ. Συνολικά τα εργαστήρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr,  έχουν εξετάσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής 107 δείγματα τα οποία όλα έχουν βγει όλα αρνητικά. 

Την ίδια ώρα τα τρία άτομα, τα οποία βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από τον νέο κορωναϊό (Covid-19), εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για την 38χρονη επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη και το 10χρονο παιδί της, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και την 40χρονη υπάλληλο τραπέζης που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Αναζητούν οδηγούς Ταξί 


Οδηγοί ταξί οι οποίοι μετέφεραν την 38χρονη γυναίκα που προσβλήθηκε από κορωναϊό αναζητούνται για προληπτικούς λόγους στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ταξί Κλήμη Λεοντιάδη, οι οδηγοί αναζητούνται προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο λόγω της κοντινής επαφής τους για αρκετή ώρα με την ασθενή. Τα δρομολόγια που εκτέλεσαν τα συγκεκριμένα ταξί είναι από την Άνω Τούμπα και Μαρτίου στο κέντρο και το αντίστροφο.

Κλειστό το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον  επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Τσιόδρα, η ιχνηλάτηση των επαφών από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γίνεται κυρίως σε επαφές υψηλού κινδύνου. Δηλαδή σε ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από έναν ασθενή σε χώρους όπου παρέμεινε πάνω από 15 λεπτά. Παρόλα αυτά, για προληπτικούς λόγους, έλεγχος γίνεται και σε ανθρώπους που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με τον ασθενή αλλά όχι σε απόσταση που να τους κατατάσσει στις επαφές υψηλού κινδύνου. Οι τελευταίες πρέπει να περιορίζονται και να παρακολουθούνται. Οι δημόσιες δομές περίθαλψης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Εν τω μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει τελικά για 14 ημέρες το 105ο δημοτικό Θεσσαλονίκης, το σχολείο όπου φοιτά το παιδί της 38χρονης που νόσησε πρώτη στην Ελλάδα από τον κοροναϊό.

Προληπτική απολύμανση όλων των δημοτικών και σχολικών κτιρίων με απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης


Σε προληπτική απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων αλλά και του συνόλου των σχολικών συγκροτημάτων προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η απολύμανση των σχολικών κτιρίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της μέχρι την Τρίτη 3 Μαρτίου ενώ των δημοτικών κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η πρωτοβουλία αυτή  έρχεται σε συνέχεια άλλων ενεργειών που έχουν ήδη αποφασιστεί και υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΚορονοϊόςΑΠΘ