Υγεία|04.03.2020 16:24

Κοροναϊός: Εσπευσμένα στο Ρίο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

O αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), Γ. Παναγιωτόπουλος, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Πάτρα για να εξετάσει από κοντά την κατάσταση. 

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για Έλληνα, ταξιδιώτη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο σύζυγος της εκπαιδευτικού το 8ο κρούσμα

Οπως έγινε πριν από λίγο γνωστό από το υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε το όγδοο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον σύζυγο, της εκπαιδευτικού και πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματοςΗ εκπαιδευτικός είναι φίλη, της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην ΕλλάδαΟ σύζυγος της εκπαιδευτικού παρέμενε τις προηγούμενες μέρες σε οικειοθελή απομόνωση και το πρώτο δείγμα είχε βγει αρνητικό. Ωστόσο, συνέχισε να παρουσιάζει και τις επόμενες μέρες συμπτώματα γρίπης και μετά από νέες εξετάσεις το δεύτερο δείγμα βγήκε θετικό στο κοροναϊό. Ο ασθενής νοσηλεύεται απομονωμένος στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, του νοσοκομείου αναφοράς της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι γιατροί ξεκίνησαν να χορηγούν στον ασθενή ειδική φαρμακευτική αγωγή, ώστε να καταπολεμηθεί το ιογενές στέλεχος COVID-19.

Όπως δήλωσε στο ethnos.gr η διευθύντρια του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ όπου εξετάζονται δείγματα κορονοϊού Άννα Παπά- Κονιδάρη ο ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Το νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συνολικά στη χώρα τέσσερα κρούσματα νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ, δύο στο «Σωτηρία» και δύο στο «Αττικόν».

Κορονοϊός