Υγεία|05.03.2020 14:06

Κοροναϊός: «Διώχνει» τα ράντζα από τα μεγάλα νοσοκομεία - Τα μέτρα της κυβέρνησης

Newsroom

Μείωση που, στις περισσότερες περιπτώσεις, κυμαίνεται από 50% έως 60% καταγράφει τις τελευταίες ημέρες η κίνηση των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Εδώ και έξι ημέρες, οπότε η χώρα μας μπήκε στη λίστα των χωρών που έχουν κρούσματα ασθενών από κοροναϊό και παράλληλα ξεκίνησαν τα πρώτα μέτρα προστασίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η μείωση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχει μειωθεί δραστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στις δύο τελευταίες εφημερίες την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 3 Μαρτίου καταγράφηκαν 380 προελεύσεις ασθενών εκ των οποίων έγιναν εισαγωγές οι 85 την Παρασκευή και οι 90 την Τρίτη. Πριν από τον κοροναϊό στο ΑΧΕΠΑ καταγράφονταν 700 προελεύσεις κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και 170 εισαγωγές.

Στο νοσοκομείο «Αττικό» στην εφημερία της Δευτέρας 2 Μαρτίου καταγράφηκαν 537 προελεύσεις εκ των οποίων οι 132 έγιναν εισαγωγές. Πριν τον Κοροναϊό είχαμε σταθερά κατά μέσο όρο 1.200 προελεύσεις και 260 εισαγωγές. Το εντυπωσιακό είναι πως, λόγω των μειωμένων εισαγωγών κατά 50% στο Αττικό, καταγράφηκαν 50 ράντζα στους διαδρόμους έναντι των 150 που υπήρχαν πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, οι πολίτες επισκέπτονται τα νοσοκομεία μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ενώ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, με μία «δεύτερη ανάγνωση» προκύπτει το συμπέρασμα πως εάν υπήρχε καλύτερη πρωτοβάθμια παροχή υγείας, τότε τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Κλείνουν σχολεία σε Ζάκυνθο, Αχαϊα, Ηλεία

Η κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει τη διασπορά του κοροναϊού αποφάσισε στη λήψη έκτακτων μέτρων που αφορούν συνολικά την Ηλεία, τη Ζάκυνθο, την Αμαλιάδα, την Αχαΐα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρακλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι και χώροι συναθροίσεων για 48 ώρες. 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσιόδρα:

«Ύστερα από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του».

Νωρίτερα την Τετάρτη συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και με βάση τις συστάσεις της τα συναρμόδια υπουργεία θα λάβουν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα.

Το τελευταίο κρούσμα στη χώρα είναι ένας 66χρονος, ο οποίος βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας απ' όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας».

Το ένατο κρούσμα

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών νοσηλεύεται ο 67χρονος, το ένατο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για το πρώτο βαρυ περιστατικό. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου σπεύδει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), Γ. Παναγιωτόπουλος, με σκοπό να εξετάσει από κοντά την κατάσταση. 

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. O ηλικιωμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 48ωρο πριν την εισαγωγή του στη ΜΕΘ ήρθε σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 67χρονος, που είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό. Ο 67χρονος κατάγεται από περιοχή της Ηλείας και είχε ταξιδέψει με γκρουπ σε εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Οι συνταξιδιώτες του περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που «ιχνηλατούνται» από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης πως εκτάκτως μεταβαίνει στην Πάτρα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Στο μεταξύ σε καραντίνα μπαίνουν εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) του νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή χωρίς καμία προφύλαξη με το ένατο κρούσμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο 66χρονος νοσηλεύτηκε στην Παθολογική Κλινική Αμαλιάδας, θεωρώντας ότι ηταν μία απλή περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού.

Κορονοϊόςνοσοκομεία