Υγεία|05.03.2020 20:19

Κοροναϊός: 8 απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τον ιό - Ανησυχία για τη μεταδοτικότητά του

Newsroom

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την εξάπλωση και τον ρυθμό μεταδοτικότητας του κοροναϊού, καθώς τα κρούσματα στην Ελλάδα τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 31.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας κ. Αθανάσιος Τσακρής, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟPEN TV για την έξαρση της επιδημίας, σχολιάζοντας ότι εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες που είναι κοντά στην Ιταλία.

Υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων;

Ο κ. Τσακρής απάντησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας». Και συνέχισε αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν όλοι και να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας, να μειώσουμε τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές.

Υπάρχει κίνδυνος για κρυφά κρούσματα;

Τα κρυφά κρούσματα σύμφωνα με μελέτες μπορεί να είναι και 20 φορές περισσότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Οι άνθρωποι που δεν καταγράφονται συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό, καθώς συνεχίζουν τις δραστηριότητες του.

Άργησε ο ΕΟΔΥ να αυστηροποιήσει τις οδηγίες;

Ο ΕΟΔΥ ακολούθησε τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, αναφέρει ο κ. Τσάκρης. Στην φάση που βρισκόμασταν η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν ήταν στον χάρτη.

Τι θα σημάνει πιθανή μετάλλαξη;

Από μια ένδειξη που έχουμε από την Κίνα, φαίνεται ότι ενώ ήταν δύο υπό-τυποι του ιού και είχε επικρατήσει ο πιο επιθετικός τύπος, τελικά δεν μεταδόθηκε περισσότερο και μεταδόθηκε ο τύπος που είναι λιγότερο παθογόνος.

Πρέπει να κλείσουν τα σχολεία και οι υπόλοιποι χώροι συναθροίσεων;

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξαπλωθεί η επιδημία στην χώρα μας. Αν μπει πρακτικά τέτοιο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί νωρίς αλλιώς δεν έχει νόημα.

Πρέπει να ακυρωθούν οι εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας;

Όσο μειώνονται οι μετακινήσεις τόσο καλύτερο είναι, σχολιάζει ο καθηγητής.

Μεταδίδεται όταν μοιραζόμαστε φαγητό η ποτό;

Θα πρέπει να μην έχουν τηρηθεί οι κανόνες υγιεινής στο θέμα του φαγητού, αλλά αν πιούμε από το ίδιο ποτήρι προφανώς και γίνεται να μεταδοθεί ο ιός.

Στο θέμα της Θείας Μετάληψης και κατά πόσο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, ο κ. Τσακρής αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν ευπαθή ομάδα και καλό είναι να υπάρχει καλός αερισμός στους χώρους που γίνεται η Λειτουργία,  να τηρούνται μέτρα αναπνευστικής υγιεινής και καθαριότητας, ώστε να μην έχουμε περισσότερα περιστατικά.

«Στη φάση αυτή πρέπει να υποστηρίξουμε τα νοσοκομεία μας και τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε.

Κορονοϊός