Υγεία|06.03.2020 12:27

Νέες αποφάσεις σήμερα για τον κοροναϊό! Τι μελετούν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε νέα εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με τη διασπορά του κοροναϊού στη χώρα μας προχωρούν οι ειδικοί επιστήμονες. Γι αυτό και συνεδριάζει στο Υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Στη συνεδρίαση θα ληφθούν αποφάσεις ώστε αν κριθεί απαραίτητο να προστεθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα και το Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ ώστε να χαραχθεί νέα κοινή γραμμή για τον κοροναϊό μετά τις τελευταίες εξελίξεις που περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού και στην Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει για άλλη μια φορά να υπάρξει μία κοινή ηλεκτρική πλατφόρμα ώστε να υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα κρούσματα αλλά και για τα μέτρα.

Νέα μέτρα

Πάντως οι ειδικοί που αποτελούν την ομάδα αποφάσεων για το θέμα του κοροναϊού, προσανατολίζονται σε νέα πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων. 

Αξιοσημείωτο είναι πως στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχουν 25 ειδικοί, υπάρχουν και στελέχη που προτείνουν να υπάρξουν σκληρά μέτρα όπως απαγόρευση εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, μεγαλύτερη διάρκεια κλεισίμασυος σχολείων κ.α.

Ωστόσο μέχρι σήμερα έχει ακολουθηθεί μια πιο συντηρητική τακτική, καθώς ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θεωρεί πως κάποια μέτρα δεν αποδίδουν. Γι αυτό άλλωστε έκρινε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις και οι αγώνες ποδοσφαίρου. 

Κορονοϊός