Υγεία|09.03.2020 21:35

Κοροναϊός: Ποιοι πρέπει να μένουν στο σπίτι - Τι ισχύει με σχολεία, ταξίδια και ξενοδοχεία

Newsroom

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα φτάνουν τα 84, με τέσσερα από αυτά να είναι «ορφανά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη για το OPEN, για τον εντοπισμό των τεσσάρων αυτών κρουσμάτων έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε ανθρώπους που ήδη νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με βαριά αναπνευστικά συμπτώματα. 

Ετσι, τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονταν, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τον εντοπισμό αυτών των ατόμων είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους πριν βγουν τα αποτελέσματα των ειδικών ελέγχων. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μπαίνουν στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όλα δείχνουν πως τα τρία «ορφανά» κρούσματα είναι άτομα τρίτης ηλικίας και προέρχονται από το Λονδίνο, την Τσεχία και το Ισραήλ. 

Στο ερώτημα τι θα γίνει με το μαζικό λουκέτο στα σχολεία, οι ειδικοί απαντούν ότι δεν είναι συνετό να αποφασιστεί -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας. Γι' αυτό και κλείνουν μόνο τα σχολεία εκείνα, στα οποία έχει εντοπιστεί κρούσμα. 

Συναγερμός για τις ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι σας 

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, κάλεσε και όσους έχουν γρίπη, επίσης να παραμένουν στις οικίες τους. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα και έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν:

  • ασθενείς άνω των 70 ετών,
  • ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα,
  • ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και
  • ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού. Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

Έγκαιρη «απομόνωση» με το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτό είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνουν με ένταση οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο ιός, αναφέρουν, συμπεριφέρεται με «φοβερά παράξενο τρόπο» και παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι΄ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 70 ετών και συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων τους και αποφυγή συναθροίσεων. Τονίζουν ότι οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για την προφύλαξη αυτής της ηλικιακής ομάδας και ο καθένας φέρει και την προσωπική του ευθύνη.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το κλείσιμο σχολείων, αναφέρουν ότι προκρίθηκε η πιο συνετή δράση και ίσως λίγο υπερβολική, σε σχέση με άλλες χώρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.

Οι προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας, συμπληρώνουν, στρέφονται στη μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Στόχος που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες γίνεται. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα 

Το σύνολο των κρουσμάτων κοροναϊού ανέρχεται πλέον σε 84, 81 εκ των ασθενών είναι ελληνικής καταγωγής και τρεις ξένης υπηκοότητας και 56 εξ αυτών προέρχονται από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους. Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηλεία, Λέσβο και Εύβοια. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, είχε γίνει γνωστό ότι νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Γαλάτσι και Μυτιλήνη. Όσον αφορά στη Μυτιλήνη, πληροφορίες αναφέρουν πως μία γυναίκα νοσηλεύεται από το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο του νησιού και φαίνεται πως είναι θετική στον ιό.

Η ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συστηθεί να μην πάνε τα παιδιά της σχολείο. Η ίδια είναι εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στο Πλωμάρι όπου και διαμένει και εκτιμάται ότι για πολλές ημέρες ήρθε σε επαφή με αρκετό κόσμο. Η γυναίκα, κατά πληροφορίες, επέστρεψε στα τέλη του περασμένου μήνα από το Ισραήλ, το οποίο είχε επισκεφθεί για προσκύνημα στους Άγιους Τόπους. Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να εμφάνισε συμπτώματα γρίπης, τα οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίσκεψή της στο Ισραήλ την έκαναν να επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ειδικοί του οποίου την παρέπεμψαν στο νοσοκομείο.

Μαθητής στο 4ο Λύκειο Γαλατσίου θετικός στον ιό

Την ίδια ώρα ο δήμος Γαλατσίου πληροφορεί τους δημότες πως μαθητής στο 4ο Λύκειο Γαλατσίου βρέθηκε θετικός ιό. Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «Αγαπητοί φίλες και φίλοι, Ένας Δήμος οργανωμένος οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα τους κατοίκους του με σωστή ενημέρωση και άμεσες στρατηγικές δράσεις. Σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου.

Συνιστούμε την ψυχραιμία των κατοίκων της πόλης μας και βεβαιώνουμε πως η Δημοτική Αρχή είναι κοντά στους κατοίκους! Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτής της κατάστασης με σύνεση καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ. Από την πρώτη στιγμή άρχισαν να γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Ο Δήμος Γαλατσιου διευκρινίζει για μια ακόμη φορά πως για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και τα κριτήριά της, την αποκλειστική ευθύνη έχουν τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας μετά από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας για να λύσουμε απορίες και να ακούσουμε τις ανησυχίες σας 24 ώρες το 24ωρο».

Κλείνει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα - Επιβεβαιώνει το κρούσμα

Θετικός στον κοροναϊό βρέθηκε όμως και ένας υπάλληλος στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η πρεσβεία του Ισραήλ σημειώνοντας την ίδια στιγμή πως μέχρι και τις 23 Μαρτίου θα παραμείνει κλειστή.

Όσον αφορά το κρούσμα η εφημερίδα Times Of Israel επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας έκανε γνωστό πως πρόκειται για έναν υπάλληλο που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους μαζί με δύο μέλη της οικογένειάς του. «Ως προληπτικό μέτρο με γνώμονα την δημόσια υγεία, η Πρεσβεία του Κράτους του Ισραήλ θα ξανανοίξει στις 23 Μαρτίου 2020 έπειτα από δύο εβδομάδες εθελούσιου κλεισίματος μετά την διάγνωση υπαλλήλου με κοροναϊό. Ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις κατοικίες τους.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυβέρνηση της Ελλάδας για την υποστήριξη και την συνεργασία της και διαβεβαιώνουμε ότι ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα βρίσκονται καλά στην υγεία τους».

Κλείνει το ΙΒ του Κολλεγίου Αθηνών

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί σε γονείς και μαθητές που φοιτούν στο Κολέγιο Αθηνών, καθώς εντοπίστηκε ανάμεσα στους γονείς κρούσμα κοροναϊού με αποτέλεσμα να χρειαστεί τη Δευτέρα να αποχωρήσουν οι μαθητές του ΙΒ. «Πριν λίγο λάβαμε επίσημη ενημέρωση από τον Ε.Ο.Δ.Υ. ότι μεταξύ των γονέων μαθητών του IBDP υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Για προληπτικούς λόγους παρακαλείσθε σήμερα έως τις 16.00 να περάσετε από το Σχολείο, για να παραλάβετε το παιδί σας από την Κεντρική Πύλη του campus Ψυχικού. Στην περίπτωση που επιθυμείτε το παιδί σας να αποχωρήσει μόνο του από το campus Ψυχικού, παρακαλείσθε να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε τη συνημμένη δήλωση», αναφέρει σε ανακοίνωση που υπογράφει η Αναστασία Παπακωστοπούλου, Διευθύντρια Ιδιωτικού Λυκείου-Κολλέγιο Ψυχικού.

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα 

Την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού, το υπουργείο Παιδείας διευρύνει τη λίστα με τα κλειστά σχολεία λόγω φόβου εξάπλωσης του ιού. 

έα λίστα με σχολεία που κλείνουν σε όλη τη χώρα λόγω κοροναϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο Παιδείας συνιστά στους πολίτες λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κοροναϊό να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του, www.minedu.gov.gr, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 
65ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ έως 24/3/2020
40ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ έως 24/3/2020
ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ έως 24/3/2020
2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ  έως 24/3/2020
3ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣέως 24/3/2020
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ έως 24/3/2020
1ο ΓΕΛ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ έως 24/3/2020
2ο ΓΕΛ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ έως 24/3/2020
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ έως 24/3/2020
2ο ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ έως 24/3/2020
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ έως 24/3/2020
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ έως 24/3/2020
2ο ΓΕΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ έως 24/3/2020
ΕΠΑΛ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ έως 24/3/2020
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ έως 24/3/2020

Ποια έχουν ανακοινωθεί ότι κλείνουν μέχρι τώρα 

Εν τω μεταξύ κλειστά παραμένουν για προληπτικούς λόγους τα παρακάτω σχολεία από 3/3/2020 έως και την 13/3/2020:

  • 4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  • 11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  • 14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Έως και την 17/3/2020 κλειστά θα μείνουν τα εξής σχολεία:

  • 5ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • 3ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
  • 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Η λίστα με τα 34 νέα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά στην Αττική:

  • 1. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων
  • 2. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου
  • 3. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας
  • 4. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
  • 5. 49ο ΓΕΛ Αθηνών
  • 6. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
  • 7. American Community Schools
  • 8. Ελληνογερμανική Σχολή Αγ. Παρασκευής
  • 9. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα
  • 10. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας
  • 11. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
  • 12. 9ο Δημοτικό Αλίμου
  • 13. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων
  • 14. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
  • 15. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου
  • 16. 6o Δημοτικό Βριλησσίων
  • 17. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)
  • 18. 2ο Δημοτικό Πειραιά
  • 19. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά
  • 20. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
  • 21. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
  • 22. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου
  • 23. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου
  • 24. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
  • 25. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
  • 26. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου
  • 27. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών
  • 28. 22ο ΓΕΛ Αθηνών
  • 29. 20ο ΓΕΛ Αθηνών
  • 30. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
  • 31. Καλλιτεχνικό Λύκειο Αθηνών
  • 32. 9ο Δημοτικό Δάφνης
  • 33. 2ο Δημοτικό Διονύσου
  • 34. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)

Ακυρώνονται ταξίδια-Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση

Μεγάλη, όμως, είναι και η ανησυχία όλων εκείνων που είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα κάποιο ταξίδι είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Κι αυτό γιατί συνεχώς ακυρώνονται ταξίδια λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού. Οπως ανακοινώνει ο ΣΕΤΕ, γίνονται ακυρώσεις και οι τουρίστες λαμβάνουν πίσω τα χρήματά τους αρκεί να δηλώσουν την ακύρωση του ταξιδιού τους εγκαίρως. 

ΣΕΤΕ: Ευέλικτες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία 

Αναλυτικά, τι δικαιούνται όσοι θα ακυρώσουν τα ταξίδια τους λόγω κοροναϊού: 

  • Κρατήσεις διαμονής έως 31 Μαΐου 2020:
  • Εποχικά καταλύματα / resort: Δωρεάν ακύρωση επτά μέρες πριν 
  • Καταλύματα εντός πόλης: Δωρεάν ακύρωση 24 ώρες πριν 
  • Καταλύματα εκτός πόλεων: Δωρεάν ακύρωση 48 ώρες πριν 

Τι ισχύει για τις αεροπορικές εταιρείες 

  • Με ασφάλεια ακύρωσης εισιτηρίου επιστροφή όλου του ποσού 
  • Δεν επιστρέφουν χρήματα, μεταθέτουν για άλλη ημερομηνία με χρέωση 
  • Παρέμβαση Συνηγόρου Καταναλωτή στο grammateia@synigoroskatanaloti.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση Λεωφόρος Αλεξάνδρας 144, Τ.Κ. 11471

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» 

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊός