Υγεία|14.03.2020 16:16

Κοροναϊός: Τρεις νεκροί μέσα σε 72 ώρες - 190 κρούσματα μέχρι την Παρασκευή

Newsroom

Μέσα σε διάστημα περίπου μιας ώρας είχαμε δύο ακόμη νεκρούς στη χώρα μας από τον κοροναϊό. Ο πρώτος νεκρός ήταν ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ο δεύτερος νεκρός ήταν ένας 90χρονος που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Ο ηλικιωμένος άνδρας από τη Δαμασκηνιά Βοΐου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ενώ πριν νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Στο Μποδοσάκειο νοσηλεύονται επίσης δύο ακόμα συγγενείς του 90χρονου που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού. Για το κρούσμα, είχε γίνει ιχνηλάτηση και δεν ήταν «ορφανό». Επρόκειτο για έναν άνδρα, που σχετιζόταν με το ταξίδι στο Ισραήλ και στους Αγίους Τόπους που αποτελεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη «πηγή» του κακού, καθώς πολλοί εκ των ανθρώπων που ταξίδεψαν εκεί, βρέθηκαν θετικοί.

Ο τρίτος νεκρός ήταν ένας 67χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Ο 67χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και υπέκυψε από τον Covid-19 ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Συγκεκριμένα, ο θανών νοσηλευόταν εδώ και τρεις ημέρες, ενώ το δείγμα του, εστάλη μόλις την Πέμπτη στο ΠΑΣΤΕΡ και οι απαντήσεις ελήφθησαν την Παρασκευή. Ωστόσο, ο 67χρονος, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και υπέκυψε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τρεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τους θανάτους

«Ανακοινώνονται δύο θάνατοι από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2: 90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί.

67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε καταλήξει ο 66χρονος από την Ηλεία που είχε προσβληθεί από τον ιό Covid-19 και νοσηλευόταν από την περασμένη Πέμπτη στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

«Μείνετε σπίτι»

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε έκκληση στους πολίτες να μένουν σπίτι για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε μία σειρά έκτακτων μέτρων για να αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊού. Αυτά είναι τα εξής: 

  • Κλείνουν εμπορικά κέντρα
  • Μπαρ, καφέ και καφετέριες
  • Όλη η εστιάση εκτός από delivery και τα take away
  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τους ανοιχτούς χώρους
  • Κλείνουν τα κέντρα αισθητικής
  • Παραμένουν ανοιχτά τα τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ
  • Ανοιχτά τα φαρμακεία, οι φούρνοι 
  • Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες 

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊός