Υγεία|21.03.2020 01:27

Κορονοϊός: Αρκεί ο ζεστός καιρός για να ελεγχθεί η επιδημία;

Newsroom

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο Δημόπουλο, πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η έλευση της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο θα ανασχέσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες και η επιδημία του COVID-19 δεν μπορούν να έχουν απόλυτη σχέση αίτιου και αιτιατού, σύμφωνα με τον Marc Lipsitch, καθηγητή Επιδημιολογίας και διευθυντή του Κέντρου Μελέτης της Δυναμικής των Μεταδοτικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Η εποχική κατανομή ενός ιού σχετίζεται με τέσσερις βασικούς παράγοντες, ως ακολούθως:

  1. Το περιβάλλον. Τον χειμώνα ο αέρας είναι κρύος και ξερός τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού εκτιμάται ότι μειώνουν τόσο τον χρόνο ημίσειας ζωής όσο και την ευκολία μετάδοσης του κορονοϊού, κατ’ αναλογία με τον ιό της γρίπης. Ωστόσο δεν έχουν δημοσιευθεί μελέτες που να αφορούν αποκλειστικά τους κορονοϊούς και ειδικότερα τον COVID-19. Επιπλέον δεν είναι σαφής η επίδραση του ιδιαίτερα υγρού κλίματος (όπως στη Σιγκαπούρη όπου παρατηρούνται αρκετά κρούσματα), της διάρκειας της ημέρας και της ηλιακής ακτινοβολίας.
  2. Η ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους τον χειμώνα σαφώς και συμβάλλει στην ευκολότερη μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων. Επιπλέον, το καλοκαίρι τα σχολεία παραμένουν κλειστά και έτσι μειώνεται η μετάδοση λοιμώξεων μέσω αυτής της ηλικιακής ομάδας.
  3. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε και οι ώρες με ηλιοφάνεια είναι περιορισμένες, μεταβολές στα επίπεδα της μελατονίνης και μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορούν να μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να συμβάλει τουλάχιστον εν μέρει στην αυξημένη επίπτωση ιογενών λοιμώξεων τους χειμερινούς μήνες. Ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος συνιστά λήψη βιταμίνης D σε άτομα που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα.
Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊός