Υγεία|20.03.2020 20:23

Κορονοϊός: Υπουργική απόφαση τελευταίας στιγμής για τα χειρουργεία στις κλινικές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Παρά τις απαγορεύσεις και τις αυστηρές συστάσεις του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και του υπουργείου Υγείας για άμεση διακοπή των χειρουργικών επεμβάσεων και στις ιδιωτικές κλινικές, κάποιοι φαίνεται ότι επιδεικνύουν για άλλη μία φορά κοινωνική αδιαφορία σε μία περίοδο που η αγνόηση των μέτρων μπορεί να αποδειχθεί άκρως εγκληματική.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μέρες ανεστάλησαν τα χειρουργεία στα δημόσια Νοσοκομεία ώστε να μην διασπαρεί ο κορονοϊός και βλάψει ειδικά τις ευπαθείς ομάδες.

Αντίστοιχα αυστηρή σύσταση έγινε και για τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr πολλές μεγάλες κλινικές συνεχίζουν κανονικά χωρίς σταματημό να εισάγουν περιστατικά για επεμβάσεις που θα μπορούσαν να μεταχρονολογηθούν αφού δεν είναι επείγουσες.

Να σημειωθεί ότι με βάση το υπουργείο Υγείας επιτρέπονται μόνο τα χειρουργεία για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Υπουργική απόφαση την τελευταία στιγμή

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι παρά τη σχετική ανακοίνωση από τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα εδώ και αρκετά 24ωρα, δεν είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση από το υπουργείο Υγείας, κάτι που έγινε την τελευταία στιγμή και μόλις σήμερα, και έπειτα από το σχετικό δημοσίευμα του ethnos.gr

Η υπουργική απόφαση που φέρει την ένδειξη της "κατεπείγουσας" δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 20 ΜΑρτίου. Η αργοπορία αυτή προκάλεσε πάντως σοβαρά ερωτηματικά στην αγορά υγείας. 

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) είχε αποστείλει σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια για το αν πρόκειται για αυστηρή σύσταση ή απαγόρευση, αλλά κι αν θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, απάντηση ομως δεν έλαβαν ποτέ επισήμως τα μέλη της Ένωσης.   

Την ίδια ώρα όμως άρχισε να θεριεύει ο αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς υπήρχαν οι συνεπείς κλινικάρχες που διέκοψαν τις χειρουργικές επεμβάσεις μετά τις σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και κάποιοι άλλοι που συνέχιζαν ακάθεκτοι να βάζουν χειρουργεία με άγνωστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα για …καλό και για κακό εσπευσαν τα προηγούμενα 24ωρα να βαφτίσουν απλά περιστατικά σε επείγοντα ώστε να υπάρχει και η σχετική κάλυψη.

Να σημειωθεί ότι ήδη πολλοί παράγοντες του ιδιωτικού τομέα της υγείας έχουν διαμαρτυρηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση στην πιο κρίσιμη στιγμή της χώρας.

χειρουργείαΚορονοϊός