Υγεία|20.03.2020 19:26

Κορονοϊός: Χωρίς μάσκες και γάντια τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά ιατρεία

Newsroom

Δραματική έκκληση κάνει το ιατρικό προσωπικό όλης της χώρας τόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί όσο και οι ιδιώτες γιατροί, για μάσκες και γάντια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για την προστασία των γιατρών αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, αφού μάσκες λείπουν τόσο από το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όσο και από τα ιδιωτικά ιατρεία.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτης Παπανικολάου: «Καταγγελία τώρα από γιατρούς του Σωτηρία όπου νοσηλεύονται τα 2/3 των διασωληνωμένων από covid-19 όλης της χώρας, πως δεν υπάρχει σήμερα ούτε μία μάσκα fpp3 και ούτε μία μάσκα fpp2 για το υγειονομικό προσωπικό».

Αντίστοιχες είναι οι προειδοποιήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αφού όπως έγραψε στα social media ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου: «Χωρίς υγειονομικό υλικό τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα! Χωρίς μέριμνα από την πολιτεία οι γιατροί που ψάχνουν εναγωνίως για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά ενώ   καλούνται από το επίσημο κράτος να αναχαιτίσουν το κύμα της πανδημίας!»

Από την άλλη 13 Σύλλογοι όλης της χώρας μεταξύ αυτών της Πάτρας, του Αγρινίου, της Ζακύνθου, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας επισημαίνουν ότι οι ιδιώτες γιατροί και να θέλουν δεν μπορούν να βρουν υγειονομικό υλικό καθώς: «Μετά την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ Α’ 64 (14-3-2020) αρ. 6, η οποία προβλέπει την επίταξη για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μασκών κάθε είδους, μέσων ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός), αυτή η προμήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από την αγορά».

«Εκπέμπουμε sos για την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν ούτε μια μάσκα υψηλής προστασίας, διαθέτουν  ελάχιστες απλές μάσκες, ελάχιστες στολές υψηλής προστασίας. Καθόλου αντισηπτικά υγρά. Το υγειονομικό προσωπικό είναι σε απόγνωση. Δεν μπορεί να αυτοπροστατευθεί. Γι΄ αυτό αποδεκατιζόμαστε. Τα σημερινά αποθεματικά  των 640  νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας είναι τραγικά. Στολές υψηλής προστασίας για κορονοϊό 30.250.

Μάσκες υψηλής προστασίας 55.000. Μάσκες απλές 1,076 εκατομμύρια. Μπουκαλάκια αντισηπτικά 31.660. Τα νοσοκομεία προσπαθούν να αγοράσουν  μάσκες οι εταιρείες λένε ότι έχουν έλλειψη. Τις λίγες που βρίσκουν τις αγοράζουν 700 % πάνω. Δίνουμε  τον αγώνα της μάσκας και του αντισηπτικού. Αμεσα θα πρέπει οι ελληνικές βιομηχανίες να επιταχθούν και να παράξουν μάσκες.  Διαφορετικά οι υγειονομικοί θα αρρωστήσουμε  όλοι», τονίζει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

νοσοκομείαΚορονοϊόςμάσκεςγάντια