Ιστορία|03.04.2021 07:10

Σαν σήμερα: Η γερμανική τεχνολογία οραματίζεται το αυτοκίνητο του μέλλοντος

Newsroom

Μια μέρα σαν τη σημερινή, το 1885, ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Είναι… ένα βήμα για τον άνθρωπο κι ένα άλμα για τους αυτοκινητόδρομους. Ο Γκότλιμπ Βίλχελμ Ντάιμλερ (Gottlieb Wilhelm Daimler, 17 Μαρτίου 1834 - 6 Μαρτίου 1900), ήταν Γερμανός μηχανικός, βιομηχανικός σχεδιαστής και βιομήχανος, ο οποίος γεννήθηκε στο Σόρνντορφ της Γερμανίας. Υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία των μηχανών εσωτερικής καύσης και στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Εφηύρε τον βενζινοκινητήρα υψηλής ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πουλάει στην Ευρώπη από το 2030 η Ford

Ο Ντάιμλερ με τον επιχειρηματικό εταίρο του Βίλχελμ Μάιμπαχ κατασκεύασαν τον πρόδρομο του σύγχρονου βενζινοκινητήρα, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα δίτροχο, την πρώτη μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης, και την επόμενη χρονιά σε μία άμαξα και σε μία βάρκα. Το 1890, ίδρυσαν τη Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) και πούλησαν το πρώτο τους αυτοκίνητο το 1892. Να σημειώσουμε ότι  αν και ο Γκότλιμπ Ντάμλερ εργάστηκε και προσέφερε στην τεχνολογία για την κατασκευή του αυτοκινήτου, ο Καρλ Μπεντς αναγνωρίζεται ως εφευρέτης του σύγχρονου αυτοκινήτου.

*** Επίσης μια ημέρα που το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου: Το 1770 γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το 1897 Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται σε τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή του ολέθριου για την Ελλάδα πολέμου του ’97. Το 1973, πραγματοποιείται η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο, από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δουλεύει για λογαριασμό της Motorola. Η συσκευή έχει ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζυγίζει 840 γραμμάρια. Το 1990,  ο  καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Η αντίδραση του Κολοκοτρώνη στη φήμη ότι είχε δολοφονηθεί

αυτοκίνητοΓερμανία