Ιστορία|13.04.2021 20:19

Σαν σήμερα: Πυρκαγιά καταστρέφει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων το 2019

Newsroom

Η Παναγία των Παρισίων είναι ο μητροπολιτικός Ρωμαιοκαθολικός ναός της πόλης του Παρισιού, που έγινε γνωστή παγκοσμίως από το ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό (Notre-Dame de Paris). Ο Κουασιμόδος, η Εσμεράλδα, ο σατανικός Κλαύδιος Φρολό, είδαν – από τον φανταστικό κόσμο τους - το απόγευμα της 15ης Απριλίου του 2019 το θαυμαστό αρχιτεκτονικό μνημείο του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού, σχεδόν να καταρρέει έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στη στέγη του ναού. Τα αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Έχει ειπωθεί ότι μπορεί να συνδέεται με τις εργασίες ανακαίνισης που γίνονταν στο κτίριο.

Διαβάστε επίσης: H Notre Dame στις φλόγες: Ο Ζαν Ζακ Ανό κάνει ταινία για τη φωτιά που συγκλόνισε τον πλανήτη

Εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί λειτουργία μεταξύ της 18:15 και 19:00. Κατά το αποκορύφωμα της πυρκαγιάς, ένας εκπρόσωπος του ναού δήλωσε ότι: «ολόκληρη η κατασκευή θα καεί... και δεν θα απομείνει τίποτα. Μένει να δούμε αν το θησαυροφυλάκιο, το οποίο προστατεύει τον καθεδρικό ναό, θα επηρεαστεί ή όχι», αλλά νωρίς το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το κτίριο δεν κινδύνευε με ολική κατάρρευση.

Μετά 15 ώρες συνεχούς φωτιάς, την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου, η Πυροσβεστική του Παρισιού ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει εντελώς. Οι εργασίες για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από τις αρχές του 2022.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν: Σε πέντε χρόνια η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Μια μέρα σαν και τη σημερινή: Το 1951 πραγματοποιούνται οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές στις οποίες και έλαβαν μέρος μαζικά οι γυναίκες. Στην Αθήνα δήμαρχος εκλέχθηκε ο Κώστας Κοτζιάς, λαμβάνοντας ποσοστό 51,5% των ψήφων. Το 1969 - Η Βόρεια Κορέα καταρρίπτει αεροσκάφος ES-121 του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. πάνω από την Ιαπωνική Θάλασσα, σκοτώνοντας και τους 31 επιβαίνοντες!

φωτιάκαταστροφήΠαναγία των Παρισίων