Ιστορία|26.04.2021 18:00

Σαν σήμερα: Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του εκτελούνται από Ιταλούς Παρτιζάνους

Newsroom

Ο άλλοτε πανίσχυρος, αλλαζονικός και υπερφίαλος Μπενίτο Μουσολίνι, είναι κρυμμένος στο βάθος ενός καμιονιού που μεταφέρει στρατιώτες. Έχει ντυθεί με γερμανική στολή και μακριά καμπαρντίνα και τα μάτια του δείχνουν τόσο τρόμο όσο εκείνος που έσπειρε στην πατρίδα του και στις χώρες που κατέλαβε.

Διαβάστε επίσης: Αναπαρέστησε τον θάνατο του Μουσολίνι, έκανε τους ρατσιστές οπαδούς να σωπάσουν (pics)

Στις 27 Απριλίου ο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι προσπαθούν να διαφύγουν στην Αυστρία, αλλά έχουν πέσει πάνω σε ένα μπλόκο Ιταλών Παρτιζάνων, κοντά στην πόλη Ντόγκο, στις όχθες της λίμνης Κόμο, λίγο πριν τα ιταλοελβετικά σύνορα. Πλάι στον Μουσολίνι κι άλλοι φασίστες του υπουργικού συμβουλίου χαμηλώνουν τα μάτια, όταν ο Παρτιζάνος ανοίγει την πίσω πόρτα του καμιονιού. Οι Παρτιζάνοι έχουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους Γερμανούς, βρίσκεται και ο Ιταλός φασίστας με συνεργάτες του. Ο άνδρας που κοιτάζει τους γερμανούς στρατιώτες, αναγνωρίζει στο βάθος ένα πρόσωπο που του προκαλεί απέχθεια· επιστρέφει στον αρχηγό του και του ψιθυρίζει: «Είναι μέσα. Είναι αυτός στο βάθος»! Σε λίγα λεπτά οι Γερμανοί παραδίδουν τον άλλοτε κραταιό Ντούτσε και τη συνοδεία του στους Παρτιζάνους και φεύγουν.

Οι αντάρτες οδηγούν τον Μουσολίνι στους τοπικούς στρατώνες. Πάνω από πενήντα φασίστες ηγέτες με τις οικογένειές τους βρέθηκαν στο κομβόι και συνελήφθησαν. Εκτός από το Μουσολίνι και την Πετάτσι, δεκαέξι από αυτούς θα εκτελεστούν με συνοπτικές διαδικασίες την επόμενη ημέρα και άλλοι δέκα θα πέσουν νεκροί μέσα σε δύο νύχτες. Φοβούμενοι ότι υποστηρικτές του φασισμού μπορεί να προσπαθούσαν να διασώσουν τον Μουσολίνι και την Πετάτσι, οι Παρτιζάνοι τους οδηγούν, νύχτα, σε κοντινό αγρόκτημα. Ο Μουσολίνι και η Πετάτσι το επόμενο πρωί, έκαναν βόλτα στον κήπο του σπιτιού, όταν αντάρτες τους περνούν από λαϊκό δικαστήριο. Όταν ακούει την ποινή του θανάτου, ο Μουσολίνι φωνάζει: «Αφήστε να σώσω τη ζωή μου και εγώ θα σας δώσω μια αυτοκρατορία».

Η Πετάτσι τυλίγει τα χέρια της γύρω από τον Μουσολίνι και φωνάζει σπαραχτικά: «Όχι, δεν πρέπει να πεθάνει». Ένας από τους αντάρτες την πυροβολεί και η ερωμένη του Ιταλού ηγέτη σωριάζεται νεκρή. Ο Μουσολίνι ανοίγει θεατρικά το σακάκι του και φωνάζει: «Ρίξε μου στο στήθος!» Ο Παρτιζάνος δεν διστάζει. Ο δικτάτορας είναι νεκρός.  Οι σοροί τους πετάχτηκαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, μαζί με εκείνες των 16 συνεργατών του Μουσολίνι, και μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο, όπου κρεμάστηκαν ανάποδα στην πλατεία Πιατσάλε Λορέτο. Το ημερολόγιο έγραφε 28 Απριλίου του 1945. Να σημειώσουμε ότι πολλά χρόνια αργότερα ο Bruno Giovanni Lonati, θα υποστηρίξει ότι αυτός και βρετανοί κατάσκοποι τη ΜΙ6 σκότωσαν τον Μπενίτο Μουσολίνι για να προλάβουν να του κλείσουν το στόμα για να μην μιλήσει για τις επαφές που είχε με τον Τσώρτσιλ. Η εκδοχή των γεγονότων αμφισβητήθηκε και η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο Μουσολίνι και η ερωμένη του σκοτώθηκαν από τους κομμουνιστές Walter Audisio, Michele Moretti και Aldo Campredi. 

Διαβάστε επίσης: Όταν ο Μουσολίνι θέλησε να επαναλάβει το πείραμα της Ρώμης στην Ελλάδα και απέτυχε

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1789 καταγράφεται η Ανταρσία του Μπάουντι: Ο κυβερνήτης Γουίλιαμ Μπλάι και 18 ναύτες αφήνονται σε μία βάρκα ενώ το πλήρωμα των ανταρτών επιστρέφει για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ταϊτή και στη συνέχεια σαλπάρει για τα νησιά Πίτκαιρν. Η θρυλική Ανταρσία του Μπάουντι έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο τρεις φορές (1935, 1962, 1984). Πιο κάτω βλέπουμε το τρέιλερ της ταινίας του '62 με πρωταγωνιστές τους Κλαρκ Γκέιμπλ και Τσαρλς Λότον

Το 1993, το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Τέλος σήμερα γιορτάζεται: Η Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου και η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

θάνατοςΙταλίασαν σημεραΜπενίτο Μουσολινιειδήσεις τώρα