Ιστορία|27.05.2021 21:38

Σαν σήμερα 29 Μαΐου: Οι πρώτοι άνθρωποι πατούν την κορυφή του Έβερεστ

Newsroom

Παρασκευή, 29 Μαΐου 1953, ώρα 11:30 το πρωί. Ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Χίλαρι και ο Τενζίνγκ Νοργκάι της φυλής των Σέρπα από το Νεπάλ, βλέπουν πια τον κόσμο μας αφ’ υψηλού: πατούν το πόδι τους στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στα 8.848 μέτρα. Το Έβερεστ παραδίνεται στους ανθρώπους! Η έλλειψη οξυγόνου αποτρέπει τους δυο ορειβάτες από το να σταθούν στην κορυφή του κόσμου περισσότερο από 15 λεπτα. Αγκαλιάστηκαν φιλήθηκαν και ο Χίλαρι απαθανάτισε το γεγονός με φωτογραφίες από τον αφιλόξενο, αλλά τόσο μαγευτικό τόπο. Ο Νοργκάι κυμάτισε τις σημαίες της Μεγάλης Βρετανίας, του Νεπάλ, των Ηνωμένων Εθνών και της Ινδίας και έθαψε στο χιόνι γλυκά και μπισκότα, ως προσφορά στους Θεούς.

Όταν, ώρες αργότερα, ο αρχηγός της αποστολής, συνταγματάρχης Τζον Χαντ, τους είδε να επιστρέφουν εξαντλημένοι, πίστεψε ότι κι αυτή η προσπάθεια είχε αποτύχει, όμως οι δύο ορειβάτες ξέπνοοι γύρισαν τα υψωμένες γροθιές τους προς την κορυφή δίνοντας στους υπόλοιπους να καταλάβουν ότι την είχαν πατήσει. Η ομάδα ξέσπασε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο υπόλοιπος κόσμος έμαθε τα νέα για το κατόρθωμά τους τέσσερις μέρες αργότερα, στις 2 Ιουνίου, παραμονή ενθρόνισης της Βασίλισσας Ελισάβετ. Από τότε ακολούθησαν τα βήματά τους πολλοί. Υπολογίζεται πως περίπου 1.200 ορειβάτες είχαν καταφέρει να επαναλάβουν το κατόρθωμα των Χίλαρι και Νοργκάι έως το 2003. Μόνο το 2007 καταγράφηκαν 633 επιτυχημένες αναβάσεις, ενώ μέχρι τέλους του 2020, 300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να πατήσουν την κορυφή του κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Έβερεστ: Το μακάβριο μποτιλιάρισμα των ορειβατών και το θαύμα του Νεπάλ

Να σημειώσουμε ότι, Τένζινγκ Νοργκάι πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στη Βεγγάλη, στην Ινδία, το 1986, σε ηλικία 71 χρονών και ο σερ Έντμουντ Χίλαρι στις 11 Ιανουαρίου του 2008 σε νοσοκομείο του Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, σε ηλικία 89 χρονών, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Η τραγωδία του Χέιζελ και ο πανηγυρισμός του Πλατινί

Επίσης μια μέρα σαν σήμερα: Το 1985 ο κόσμος παγώνει παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, μια ώρα πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης ανάμεσα στη Λίβερπουλ και την Γιουβέντους: 39 οπαδοί σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται από επεισόδια στις κερκίδες. Οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους οπαδούς της Γιουβέντους, που οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνθλίβονται από την πίεση χιλιάδων ανθρώπων. Ο τοίχος κατέρρευσε και πολλοί αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Ωστόσο 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 500 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η ΟΥΕΦΑ, αποφάσισε ο αγώνας να διεξαχθεί, παρά τον θλιβερό απολογισμό. Η Γιουβέντους νίκησε τη Λίβερπουλ, με τον Μισέλ Πλατινί να προκαλεί αλγεινή εντύπωση πανηγυρίζοντας το γκολ από πέναλτι που έκρινε τον αγώνα, ενώ ακόμα 39 νεκροί ήταν ζεστοί…

Διαβάστε επίσης: Ελληνας που βρέθηκε στο Χέιζελ μιλάει στο ethnos.gr: «Ηταν μια κόλαση»

copyright: ΙΝΤΙΜΕ

*** Το 2017 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  είχε γεννηθεί στη Χαλέπα των Χανίων στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Διετέλεσε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (1 Σεπτεμβρίου 1984 - 3 Νοεμβρίου 1993) καθώς και πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (11 Απριλίου 1990 - 13 Οκτωβρίου 1993).

*** Τέλος σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Κυανόκρανων: Καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ ως φόρος τιμής σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους (3.842 από το 1948 έως το 2019, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες), υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης. επίσης είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος

ορειβάτεςΈβερεστΧέιζελ