Έβερεστ: Το μακάβριο μποτιλιάρισμα των ορειβατών και το θαύμα του Νεπάλ
Περισσότεροι από 200 ορειβάτες περιμένουν να ανέβουν στο Εβερεστ

Έβερεστ: Το μακάβριο μποτιλιάρισμα των ορειβατών και το θαύμα του Νεπάλ

Τελευταία Ενημέρωση
Ο αγώνας ζωής 250 ορειβατών να ανέβουν στην κορυφή του Εβερεστ (8,848μ) πριν χαλάσει ο καιρός και μεταξύ αυτών οι Ελληνίδες Χριστίνα Φλαμπούρη και Βανέσσα Αρχοντίδου - Τρεις έμειναν για πάντα στο βουνό...

Η αναρρίχηση στην πιο υψηλή κορυφή του κόσμου είναι για εκατομμύρια ανθρώπους ένα όνειρο ζωής όμως ελάχιστοι καταφέρνουν να πατήσουν στην κορυφή των 8,848μ μέτρων. Η δαπανηρή αποστολή, η σκληρή προετοιμασία, η εμπειρία, οι γνώσεις και οι έμπειροι ντόπιοι συνοδοί είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης ανάβασης. Ενας ορειβάτης πρέπει να είναι έτοιμος για όλα, ακόμα και για να ρισκάρει τη ζωή του. Ολα τα ενδεχόμενα και όλα τα απρόοπτα είναι πιθανά.

Αυτό όμως που δε μπορούσαν με τίποτα να πιστέψουν οι ορειβάτες που πάτησαν το Εβερεστ την περασμένη Τετάρτη 22 Μαΐου ήταν ότι ο δρόμος για τα τελευταία 200 και πιο δύσκολα μέτρα για την κορυφή θα ήταν ένα μαρτύριο λόγω του ανθρώπινου «μποτιλιαρίσματος» που δημιουργήθηκε στο στενό μονοπάτι. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία στο στενό, ανηφορικό και επικίνδυνο μονοπάτι βρίσκονται δεκάδες ορειβάτες από όλο τον κόσμο που ανυπομονούν να φτάσουν στην κορυφή. Ανυπομονούν να μείνουν για λίγα λεπτά προκειμένου να απολαύσουν την στιγμή, να βγάλουν τις αναμνηστικές φωτογραφίες και να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη τους επιτυχία.

Την Τετάρτη έσπασε το ρεκόρ

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 ανέβηκαν στην κορυφή οι 200 από τους 250 ορειβάτες που ήταν καθ΄οδόν σημειώνοντας ρεκόρ ημέρας. Ομως η πίεση για να προλάβουν να ανέβουν και εν τέλει η αναμονή στο «μποτιλιάρισμα» για αρκετές ώρες πάνω από τα 8.000 μέτρα είχε ολέθρια αποτελέσματα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2012, όταν επιχείρησαν να ανέβουν μαζί περίπου 260 ορειβάτες αλλά μόνο 179 τα είχαν καταφέρει.

View this post on Instagram

The world’s highest mountain witnessed a traffic jam near the balcony area after more than 200 climbers attempted to reach the summit point of Mt Everest this morning. According to Gyanendra Shrestha, a liaison officer at the Everest base camp, many climbers who reach above Camp IV early this morning complained of waiting more than two hours in queues at bottlenecks on their way to the summit point. “Over 200 climbers including high-altitude climbing guides headed from the South Col to the summit point early this morning after they found a second weather window to attempt to stand atop the roof of the world,” Shrestha told THT from the base camp. Many climbers shared that they had to wait for over two hours to cross the south summit, Shrestha quoted climbers as saying. “There’s a long queue of climbers above Camp IV,” he said, adding that over 200 have already made it to the summit point till this afternoon. “Everyone seems in a hurry to reach the summit point when the weather is clear. The second summit window may last for the next two days,” he said. The climbers have now been descending to Camp IV after the summit, Shrestha added. Earlier, the first two-day weather window was closed on April 16 after over 150 world climbers made it to the summit of Mt Everest. A team of rope-fixing Sherpa climbers had opened a climbing route to the top becoming the first team to stand atop the roof of the world on April 14. According to the Department of Tourism, the government issued a record number of climbing permits to the mountaineers representing 44 teams this spring season – 381, the most since 1953 after the world’s highest peak was first scaled by Edmund Hillary and Tenzing Norgay Sherpa. Along with the expedition members, more than 500 Sherpa climbers have also been accompanying the teams on Mt Everest this year. 🌎 ⛰ #everesttrek #everest #nepal #everestbasecamptrek #nepal #exploremore #iceaxe #instagoodmyphoto #visualsgang #aroundtheworld #traveltheworld #globetrotter #traviladdict #lovetotravel #everest2019 #travelpic #everestofficials #mountfacenepal #Repost @everestofficials

A post shared by NthAdventure (@nthadventure) on

Πέθαναν από εξάντληση τρεις ορειβάτες

Πίσω από την πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία και το σύντομο βίντεο που τραβήχτηκε πριν από λίγες ώρες και κάνει το γύρο του κόσμου δείχνοντας το «μποτιλιάρισμα» προς την κορυφή, δημιουργείται μία αίσθηση της εύκολης πρόσβασης στην κορυφή ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Κατά το κοινώς λεγόμενο «δεν είναι αυτό που φαίνεται».

Μόνο το τελευταίο 48ωρο έχασαν τη ζωή τους τρεις έμπειροι ορειβάτες με πλούσιο ορειβατικό βιογραφικό. Kαι οι τρεις έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάβασης και όχι της ανάβασης. Πρόκειται για δύο Ινδούς 52 και 50 ετών και έναν 55χρονο Αμερικανό. Μάλιστα ο 52χρονος Ινδός ήταν μαζί με τη γυναίκα του η οποία έχει πέσει σε κώμα από την εξάντληση και το σοκ. Και οι τρεις πέθαναν από εξάντληση και παθολογικά αίτια.

Εμπειροι ορειβάτες από το Νεπάλ δε σταματούν να συμβουλεύουν τους «επισκέπτες» πως η κατάβαση είναι πιο δύσκολη διότι υπάρχει συσσωρευμένη κούραση, χαλάρωση και εφησυχασμός από την επίτευξη του στόχου και έτσι γίνονται και τα περισσότερα λάθη που τις περισσότερες φορές είναι και μοιραία για τη ζωή των ορειβατών και πολλών φορές και για τους σχοινοσυντρόφους.

«Ευθύνεται το μποτιλιάρισμα και η πίεση»

Τοπικός αξιωματούχος έδωσε πιο πειστική εξήγηση για τους τρεις θανάτους και τις συνδέει με το μποτιλιάρισμα: «Το 24ωρο άνοιγμα που είχε ο καιρός την Τετάρτη είναι πράγματι πολύ σπάνιο. Έτσι όλες οι αποστολές επίσπευσαν την άνοδο τους προκειμένου να προλάβουν το "ανοικτό παράθυρο του καιρού" και να πετύχουν το στόχο τους. Αυτό είχε αποτέλεσμα πολλοί ορειβάτες να εξαντληθούν. Ξεπέρασαν όμως τα όρια τους και μετά την κούραση έπρεπε να μείνουν και για ώρες σε αναμονή μέχρι να πιάσουν την κορυφή χωρίς σωστή οξυγόνωση με ολέθρια αποτελέσματα».

«Είναι σα να θέλεις να τρέξεις μαραθώνιο σε μία ώρα. Ακόμα και να το πετύχει κάποιος κάποτε θα έχει μεγάλο κόστος», είπε ο Τουρπέν Σέρπα που είναι διευθυντής του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στο Νεπάλ και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει πλάνο για να αποφεύγονται τα «μποτιλιαρίσματα» στην κορυφή αλλά αυτό δεν τηρήθηκε αφήνοντας αιχμές για τους υπευθύνους των αποστολών.

70.000 για να «κατέβει» η σορός

Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα πιο μακάβριο είναι πως σύμφωνα με τον Τουρπέν Σέρπα από τη στιγμή που κάποιος θα χάσει τη ζωή του στο βουνό αρχίζουν και οι περιπέτειες για τους συγγενείς του. Εκτιμά πως εφόσον η σορός είναι προσβάσιμη και ορατή χρειάζονται περίπου 70.000 δολάρια για να κατέβει από το βουνό. Οπως μάλιστα είπε εκατοντάδες είναι θαμμένοι στο βουνό είτε γιατί οι σοροί τους δεν βρέθηκαν, είτε γιατί οι συγγενείς τους δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν αποστολές για την διακομιδή της σορού.

Το θαύμα των πρώτων Ελληνίδων

Μεταξύ των 200 ορειβατών που τα κατάφεραν ήταν και οι Χριστίνα Φλαμπούρη, Βανέσσα Αρχοντίδου που πέρασαν στην ιστορία ως οι πρώτες Ελληνίδες που πάτησαν το Εβερεστ. Για να έχουμε μία ενδεικτική εικόνα αρκεί να αναφέρουμε πως η αποστολή των δύο Ελληνίδων που στέφθηκε με επιτυχία αυτές τις ημέρες έχει κόστος περίπου στις 100.000 Ευρώ. Η αποστολή για το Εβερεστ είχε 14 μέλη και οι 7 ήταν έμπειροι ορειβάτες από το Νεπάλ. Μάλιστα αρχηγός αποστολής ήταν ο γκουρού των ορειβατών. Οσο πιο έμπειρος είναι ο ντόπιος ορειβάτης συνοδός και όσο πιο πολλά τα μέτρα ασφαλείας τόσο πιο πολύ ανεβαίνει το κόστος της αποστολής. 

Ρεκόρ αδειών και εσόδων

Το σίγουρο είναι πως το υψηλότερο βουνό της γης αποτελεί πόλο έλξης για την παγκόσμια κοινότητα και αυτό το έχουν εκμεταλευτεί στο έπακρο οι αρχές και η κυβέρνηση του Νεπάλ. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ την Άνοιξη του 2019 η κυβέρνηση μόνο για την κορυφή του Εβερεστ εξέδωσε αριθμό ρεκόρ αδειών για ορειβάτες από κάθε γωνιά της γης. Πρόκειται για 381 άτομα από 44 ομάδες, αριθμός ρεκόρ από το 1953.

Ο άθλος του Αντώνη Συκάρη

Και σημειώστε πως το Έβεστ είναι μόνο η... κορυφή. Υπάρχουν εκατοντάδες αποστολές σε εξέλιξη και σε άλλες κορυφές στα Ιμαλάια που μπορεί να είναι λίγα μέτρα πιο χαμηλές από το Εβερεστ αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Μεταξύ αυτών και η νέα αποστολή του Αντώνη Συκάρη που είναι σε εξέλιξη σε μία από τις πιο δύσκολες κορυφές. Μετά το Λότσε αυτές τις ώρες επιχειρεί άνοδο στην κορυφή Μακάλου (8.485μ.) ή αλλιώς «μαύρη κορυφή» που στις 26 Μαΐου 2010 έχασε τη ζωή του ο Ελληνας ορειβάτης Χάρης Κυριακάκης. Κάποιες από τις κορυφές αυτές έχουν κλίση ακόμα και 95% κάνοντας την πρόσβαση πραγματική πρόκληση καθώς πλέον δε μιλάμε μόνο για ορειβασία αλλά για κλασσική αναρρίχηση στο «πουθενά» όπου μία ξαφνική ριπή του ανέμου ή μία αλλαγή του καιρού μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Το τουριστικό θαύμα του Νεπάλ

Είναι επίσης εντυπωσιακό πως το Νεπάλ έχει μία τεράστια αύξηση στον τουρισμό που παγκοσμίως φέρνει το κρατίδιο στην 4η θέση του κατά κεφαλήν εισόδημα μόνο από τον τουρισμό, δηλαδή, επιδόσεις πολλαπλάσιες από την Ελλάδα που έχει 30.000 εκατομμύρια τουρισμό το χρόνο. Τροχοπέδη αποτέλεσε ο καταστροφικός σεισμός τον Απριλίο του 2015 αλλά από τότε και κάθε χρόνο η αύξηση ξεπερνάει το 1000% δημιουργώντας πληρότητα και κορεσμό στις υποδομές αλλά και στο διαθέσιμο προσωπικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ