Ιστορία|26.06.2021 01:29

Σαν σήμερα 26 Ιουνίου. Ο Τζον Κένεντι απευθύνεται σε πλήθος στο Δ.Βερολίνο με τη φράση: Ich bin ein Berliner

Newsroom

«Ich bin ein Berliner», που θα πει «Είμαι ένας Βερολινέζος», ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έκανε 200.000 κόσμου που τον άκουγε στο Δυτικό Βερολίνο να παραληρεί, μια μέρα σαν σήμερα το 1963. Ο Τζον Κένεντι επισκέφθηκε την Ευρώπη, στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του. Σε κανένα μέρος του κόσμου, όπου είχε ταξιδέψει δεν τον υποδέχθηκαν με τέτοιον ενθουσιασμό όσο στο Δυτικό Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης: Η «κατάρα των Κένεντι» και τα παιχνίδια της μοίρας

Μίλησε πλάι στα σκαλιά του Δημαρχείου του Βερολίνου, μόλις μερικά μέτρα μακριά από το Τείχος, το οποίο είχε χτίσει η Ανατολική Γερμανία 22 μήνες νωρίτερα. Σε εκείνη την επίσκεψη ο Κένεντι είπε πολλά για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους Βερολινέζους. Το 1963 η πόλη ήταν χωρισμένη στα δύο. Ο Κένεντι ήλπιζε να εμψυχώσει τους Γερμανούς, δείχνοντας ότι η Αμερική είναι στο πλευρό του Δυτικού Βερολίνου. Ήθελε επίσης να κινητοποιήσει και άλλες χώρες να αναπτύξουν κοινό μέτωπο κατά του κομμουνισμού. Τον Ιούνιο του 1963 οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία ήταν χειρότερες από ποτέ, λόγω της κρίσης με τους πυραύλους της Κούβας. Την ίδια εποχή οι Γερμανοί ήταν έθνος ηττημένο και χωρισμένο στα δύο, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου έδωσε αισιοδοξία και θάρρος στο Δυτικό Βερολίνο. Ιστορικοί επισημαίνουν ότι ήταν η πιο θερμή ομιλία του Κένεντι στην πολιτική σκηνή: «Ich bin ein Berliner». Αυτά τα λόγια που ακούστηκαν πλάι στο Τείχος του Βερολίνου είχα βαρύνουσα σημασία τότε, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. 

Λίγες στιγμές πριν τη βγει στην εξέδρα, στο γραφείο του Δήμαρχου του Δυτικού Βερολίνου Βίλι Μπραντ, ο JFK σημείωσε μια φράση με λατινικούς χαρακτήρες και - με τη βοήθεια μεταφραστή - την μετέφρασε στα γερμανικά. Μια άλλη φράση της ομιλίας του ήταν επίσης στα γερμανικά, «Lass' sie nach Berlin kommen» (Αφήστε τους να έρθουν στο Βερολίνο), και απευθυνόταν σε εκείνους που ισχυρίζονταν ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε με τους κομμουνιστές». Ο Νικίτα Χρουστσόφ τον χλεύασε λίγες ημέρες αργότερα. Ο Κένεντι έφερε στο προσκήνιο το Δυτικό Βερολίνο ως σύνορο ελευθερίας και το Τείχος του Βερολίνου ως το μνημείο του κακού κομμουνιστικού κόσμου.

Διαβάστε επίσης: Τζον Κένεντι: Η δολοφονία που συντάραξε τον κόσμο

«Η ελευθερία έχει πολλές δυσκολίες και η δημοκρατία δεν είναι τέλεια», είχε πει, «αλλά ποτέ δεν έπρεπε να υψώσουμε τείχος για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας». Πρόβλεψε με αυτοπεποίθηση ότι, με την πάροδο του χρόνου, το Τείχος θα πέσει, η Γερμανία θα επανενωθεί και η δημοκρατία θα εξαπλωθεί σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Έβλεπε μακριά. Πέντε μήνες αργότερα ο Κένεντι θα έπεφτε νεκρός από τις δολοφονικές σφαίρες στο Ντάλας του Τέξας και 26 χρόνια από την περίφημη ομιλία του θα έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου.

Επίσης σαν σήμερα: Το 1913 κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, αγήματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απελευθερώνουν την πόλη της Καβάλας.

copyright: AP PHOTOS

Το 1953 συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο Λαβρέντι Μπέρια, υπουργός Εσωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης και διαβόητος επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών υπό τον Στάλιν. Ο Μπέρια υπήρξε ο μακροβιότερος και έχων τη μεγαλύτερη επιρροή από τους αρχηγούς της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν, με το αποκορύφωμα αυτής της επιρροής να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μπέρια διοίκησε το αχανές σύμπλεγμα των στρατοπέδων εργασίας των Γκουλάγκ και ήταν ο κυρίως υπεύθυνος για την παρακολούθηση οργανισμών μυστικής άμυνας και οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολεμική προσπάθεια. Εκτελέστηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είχε ισχυριστεί δε ότι είχε δηλητηριάσει τον Στάλιν - σύμφωνα με τον Μολότωφ.

Επίσης σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, που καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου 1998, ημερομηνία κατά την οποία - το 1987 - υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και το 1948 ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ.
Τέλος, η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.

Τζον ΚένεντιΒερολίνοΤείχος Βερολίνου