Ιστορία|24.06.2021 20:36

Αυτοκτονία με δύο σφαίρες: Ποιο το τραγικό τέλος του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή

Newsroom

Τι κοινό έχουν οι τραγικές ιστορίες του Σταύρου Δογιάκη και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Κορυζή; Και οι δυο αυτοκτόνησαν, και μάλιστα (σπάνια περίπτωση) με δυο σφαίρες! Ας θυμηθούμε κάποιες λεπτομέρειες της αυτοκτονίας του Αλέξανδρου Κορυζή.

Γράφει το «Ελέυθερον Βήμα»: «Χθες την 4ην απογευματινήν ώραν απεβίωσεν αιφνιδίως ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως Αλέξανδρος Κορυζής. Ο θάνατός του επήλθεν αιφνιδίως, ευθύς μετά το μεσημβρινόν υπουργικόν συμβούλιον, και ως ήτο επόμενον, το θλιβερόν άγγελμα, διατρέξαν αμέσως την πρωτεύουσαν, εβύθισεν εις λύπην την κοινήν γνώμην, η οποία με τόσην εκτίμησην περιέβαλλε τον αείμνηστον Κορυζήν ιδίως διά την λαμπράν παρ’αυτού διαχείρισιν των τυχών της χώρας κατά το τελευταίο τρίμηνον».

Ο Κορυζής επέστρεψε σπίτι του έπειτα από συνάντηση με τον βασιλιά Γεώργιο Β’ και αυτοκτόνησε. Ακολούθησαν οι φήμες, και οι διαδόσεις. Έγινε αμέσως γνωστό ότι ο Κορυζής είχε αυτοκτονήσει. Το θέμα έπρεπε πάση θυσία να περιοριστεί, αλλιώς κινδύνευε να λάβει ανεπιθύμητες διαστάσεις. Για να σταματήσουν οι «κακόβουλες διαδόσεις», ο Βασιλιάς και η κυβέρνηση έσπευσαν να ανακοινώσουν την οδύνη τους για τον αιφνίδιο θάνατο του Πρωθυπουργού. Ανακοίνωσαν δε πως όσοι διέδιδαν ανυπόστατες πληροφορίες περί αυτοκτονίας θα παραπέμπονταν στα στρατοδικεία

Ποιο ήταν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής;  

Στις 18 Απριλίου του 1941, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, και ενώ μαίνονταν οι μάχες, ο Κορυζής συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ακολούθησε ιδιαίτερη συνομιλία με τον βασιλιά Γεώργιο Β’. Το τι ειπώθηκε ακριβώς σ' αυτή τη συνομιλία δεν έγινε ποτέ γνωστό, αν και εικάζεται ότι οι δύο άνδρες μπορεί να διαφώνησαν ως προς την συνέχιση του αγώνα με ενδεχόμενη μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κρήτη, ή την Κύπρο. Ο Κορυζής- λέγεται ότι - βγήκε συντετριμμένος από τη συνάντησή. 
«Μεγαλειότατε, όλος μου ο βίος είναι μια σειρά πράξεων τιμίων. Υπήρξα τίμιος, είμαι τίμιος και θα πεθάνω τίμιος άνθρωπος», φέρεται να είπε βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Κορυζής και ζήτησε από τον Γεώργιο να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλο, περισσότερο δυναμικό ίσως κάποιον στρατιωτικό. «Μεγαλειότατε, πηγαίνω εις την οικία μου δια να αναπαυθώ επ’ ολίγον, επειδή είμαι κουρασμένος», είπε ο Πρωθυπουργός και συγκινημένος ασπάστηκε το δεξί χέρι του βασιλιά και αποχώρησε σκυθρωπός…

Λίγο αργότερα, ο Κορυζής έφτανε στο σπίτι του (στη λεωφόρο Κηφισίας 51), «κάτωχρος και συντετριμμένος», όπως είπε αργότερα η σύζυγός του, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην ίδια, όσο και στα παιδιά τους.
Ο Γεώργιος έστειλε τον διάδοχο Παύλο στο σπίτι του πρωθυπουργού, ανησυχώντας για την αντίδρασή του μετά τη συνομιλία τους. Φθάνοντας ο Παύλος και ενώ μιλούσε στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας με την σύζυγο του Κορυζή, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Ο Κορυζής είχε αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες στην καρδιακή χώρα! Οι περιστάσεις του θανάτου έχουν οδηγήσει σε αμφισβήτηση της εκδοχής της αυτοκτονίας, όπως το γεγονός ότι ενώ ήταν δεξιόχειρας χρησιμοποίησε το αριστερό χέρι για να αυτοπυροβοληθεί δύο φορές στην καρδιά! Δεν έχει υπάρξει επίσημη  νεκροψία για τα ακριβή αίτια του θανάτου! Έτσι, μέχρι και σήμερα ο θάνατός του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ένα σκοτεινό γεγονός με αβέβαιες αιτιάσεις. Άλλοι λένε πως αυτοκτόνησε για να μην παραδώσει ο ίδιος τη χώρα στους Γερμανούς, άλλοι επειδή αποκλήθηκε ρίψασπις όταν εισηγήθηκε συνθηκολόγηση. Άλλες πηγές πάλι κάνουν λόγο για αυτοκτονία από ευθιξία, όταν ο Βασιλιάς τον κατηγόρησε για επιπόλαιη κοινολόγηση κρατικών μυστικών.

Τι υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι

Τέλος, οι θεωρίες συνωμοσίας, που και τότε και τώρα και πάντα θα θεριεύουν όταν τα γεγονότα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα, έκαναν λόγο για «περίεργη» αυτοκτονία…
Για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του Αλέξανδρου Κορυζή, αναφέρεται ότι «… οι μόνοι άνθρωποι που γνώριζαν την αλήθεια ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος, ο υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας Κωνσταντίνος Μανιαδάκης και ο μυστικοσύμβουλος του Ιωάννης Διάκος. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι λίγο μετά τη δολοφονία του Κορυζή, ο Γεώργιος έσπευσε να συναντήσει πρώτα τους δύο μυστικοσυμβούλους του, Διάκο και Μανιαδάκη.

Προφανώς, οι άνθρωποι που θα αναλάμβαναν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έπρεπε να είναι και της απόλυτης εμπιστοσύνης του Βρετανού πρέσβη». Οι περισσότεροι που αμφισβητούν την θεωρία της αυτοκτονίας επιχειρηματολογούν λέγοντας: «Αποκλείεται ο δεξιόχειρας Κορυζής να έβρισκε τη δύναμη να αυτοπυροβοληθεί για δεύτερη φορά με το αριστερό του χέρι» και «Πώς ένας ηλικιωμένος τραπεζίτης είχε τη δύναμη να αυτοπυροβοληθεί δύο φορές»;

Ουδείς από τους συνωμοσιολόγους όμως, έχει μέχρι σήμερα παραθέσει ισχυρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την «δολοφονία» του Κορυζή. Οι Γερμανοί είχαν ήδη στρέψει τα όπλα τους προς την Ελλάδα και ακόμα και να εξέλειπε ο Κορυζής δεν θα άλλαζε κάτι στα σχέδια των Γερμανών ή των Άγγλων. Ήδη ο βασιλιάς και η κυβέρνηση ετοίμαζαν τις αποσκευές τους για την Αίγυπτο και καμιά σημασία δεν θα είχε ποιος θα ήταν ο Πρωθυπουργός. Οι φανατικοί υποστηρικτές της θεωρίας της δολοφονίας του Κορυζή ισχυρίζονται ότι «βγήκε από τη μέση για να αποφευχθεί κάθε σκέψη για ανακωχή με τους Γερμανούς»...
Αυτά είναι τα ερωτηματικά της Ιστορίας που όσο φεύγουν τα χρόνια θεριεύουν.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Σε μία μέρα τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπογραφές για το βόρειο τμήμα - Πόσο μειώνονται οι αποστάσεις

«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές

Σάλος με ανάρτηση της Δημουλίδου για τα Γλυκά Νερά: «Δεν ήθελε να σκοτώσει, θόλωσε το μυαλό του»

αυτοκτονίαΔογιάκηςΈλληνας πρωθυπουργόςσφαίρες