Ιστορία|28.06.2021 08:45

Σαν σήμερα 30 Ιουνίου, η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών δείχνει το μέλλον της Ευρώπης

Newsroom

30 Ιουνίου του 1934 στη Γερμανία και η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών έχει απλωθεί σε ολόκληρη τη Ναζιστική Γερμανία. Τι συνέβη;
Σε ένα τυπικό βαυαρικό πανδοχείο που ήταν γραφτό να περάσει στην Ιστορία εκείνη τη νύχτα της 30ής Ιουνίου, βρισκόταν το άνθος της ηγεσίας των SΑ από ολόκληρη τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ: Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΙΧΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΓΓΛΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΛΗΣΤΕΨΕ ΤΡΑΠΕΖΑ

Οι διαβόητοι Φαιοχίτωνες τα μαχητικά τμήματα του ναζιστικού κόμματος πού υπό την αρχηγία του λοχαγού Ερνστ Ρεμ είχαν συμβάλει με τους τραμπουκισμούς και την κτηνώδη τρομοκρατία τους στο να γίνει ο Αδόλφος Χίτλερ καγκελάριος πριν από ενάμιση χρόνο, είχαν συγκαλέσει συνέδριο στο Μπαντ Βισζέε για τις 30 Ιουνίου. Πολλοί από τους σημαντικότερους ηγέτες μαζί και ο ίδιος ο Ρεμ, ο παχουλός, κοντός άνδρας με το χονδρό λαιμό, το κόκκινο πρόσωπο με τα σημάδια και τα μάτια του χοίρου που χαρακτηριζόταν ως ιδιαίτερα σκληρός και παράτολμος, αλλά και φανατικός ομοφυλόφιλος, βρίσκονταν εκεί από την προηγούμενη·  κολύμπησαν κάποιοι ολόγυμνοι στα παγωμένα νερά της λίμνης ήπιαν μπύρα lager του Μονάχου και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τον Ρεμ που χτύπησε ξανά λυσσασμένα τους «αντιδραστικούς», που είχαν εκτρέψει το εθνικό σοσιαλιστικό κίνημα από τους ιστορικούς στόχους.

Τραγούδησαν τραγούδια του πολέμου και τα ναζιστικά εμβατήρια και δεν παρέλειψαν να τιμήσουν τον ομοφυλοφιλικό έρωτα στον οποίο αρκετοί επιδίδονταν. Θα ήταν πια 2:30 μετά τα μεσάνυχτα όταν κατάκοποι όλοι έπεσαν για ύπνο. Έπρεπε να είναι ξεκούραστοι για το σπουδαίο συνέδριο που θα αρχίζει την επόμενη. Περίμεναν μάλιστα πως σ’ αυτό θα παρευρεθεί και ο Φύρερ για να λυθούν οι παρεξηγήσεις, όπως τους είχε υποσχεθεί και πράγματι ο Φύρερ είχε φτάσει στο πανδοχείο λίγες ώρες πριν από το συνέδριο όχι όμως για να συναντήσει τους δυσαρεστημένους παλιούς συνεργάτες του, αλλά για να τους εξοντώσει! Τα SΑ είχα καταντήσει κινδύνους για το ναζιστικό καθεστώς και έτσι με διαταγή του Χίτλερ είχε τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Κολίμπρι», το σχέδιο που προέβλεπε τη μεθοδική και αποτελεσματική εκμηδένιση τους, που θα εξουδετέρωνε τη συμμορία των συνωμοτών και την ηγεσία τους ήταν ασφαλώς η κρισιμότερη φάση του σχεδίου.

Ο Χίτλερ είχε φτάσει αεροπορικώς στο Μόναχο πριν από τα χαράματα και ανέλαβε αυτοπροσώπως την εκτέλεση του. Όλα εκτυλίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Οι άνδρες των SS με αλαλαγμούς εισέβαλαν στους διαδρόμους του πανδοχείου σπάζοντας τις πόρτες. Στο πρώτο δωμάτιο κοιμόταν ο Κόμης φον Σπέρτι Βάιλμπαχαχ στρατηγός των SΑ του Μονάχου. Πριν προλάβει να σηκωθεί τον έσυραν μισόγυμνο από το κρεβάτι. Μόλις παραβίασαν την πόρτα του πλαϊνού δωματίου, οι επιδρομείς αντίκρισαν ένα ασυνήθιστο θέαμα: Γυμνός στο κρεβάτι του κοιμόταν αγκαλιά με τον νεαρό οδηγό του στρατηγός των SΑ της Σιλεσίας Έντμοντ Χάινζ· ήταν διαβόητος ομοφυλόφιλος με πρόσωπο κοριτσιού και γεροδεμένο κορμί αχθοφόρου.

Ο Ρεμ επιθεωρεί τις σημαίες των SA/copyright: AP PHOTOS

Μέχρι τότε τα σκάνδαλα του, δεν είχαν ενοχλήσει καθόλου τον Χίτλερ. Μόλις ο στρατηγός έκανε μία κίνηση για να πιάσει το πιστόλι του από το κομοδίνο ο αξιωματικός που είχε μπει στο δωμάτιο τον πυροβόλησε στο πρόσωπο. Από το ένα δωμάτιο στο άλλο, σκηνή επαναλήφθηκε λίγο πολύ κατά τον ίδιο τρόπο. Μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρο το επιτελείο του λοχαγού Ρεμ είχε εξουδετερωθεί. Ο Χίτλερ στο μεταξύ ανέβηκε στον πρώτο όροφο και χτύπησε με τις μπότες του την πόρτα του Ρεμ. «Άνοιξε» του φώναξε με οργή. Ο τρομαγμένος Ρεμ δεν κατάλαβε. «Ποιος είναι;» ρώτησε για να πάρει μια πιο οργισμένη απάντηση: «Εγώ ο Αδόλφος». Ο Ρεμ ήταν ο μοναδικός από τους στενούς συνεργάτες του Φύρερ που του μιλούσε στον ενικό. Η οικειότητα αυτή είχε αρχίσει από το 1920 τότε που ο λοχαγός υπηρετούσε στο Μόναχο και ανάμεσα στους υφισταμένους του, είχε για ένα διάστημα και τον αυστριακό πρώην δεκανέα Αδόλφο Χίτλερ. Ο Ρεμ άνοιξε την πόρτα, δυο νεαροί αξιωματικοί έφυγαν μισόγυμνοι και ο πανίσχυρος λοχαγός επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί, βλέποντας τον Φύρερ εκνευρισμένο, αλλά ο Χίτλερ με δύο σπρωξιές τον έβαλε μέσα στο δωμάτιο και πίσω τους έκλεισε την πόρτα.

Τι ειπώθηκε ανάμεσά τους σ’ εκείνη την τελευταία τους συνάντηση δεν το έμαθε ποτέ κανείς. Ο Ρεμ φυλακίστηκε κι ένα βράδυ ο διοικητής της φυλακής του άφησε ένα περίστροφο στο τραπέζι. Ο Ρεμ αντέδρασε: «Αν θέλει ο Αδόλφος να πεθάνω, ας έρθει να με σκοτώσει ο ίδιος», λέει και σε λίγες ώρες θ απέσει νεκρός από τα όπλα των στρατιωτών των SS
Στις 13 Ιουλίου 1934 ο Χίτλερ ανακοίνωσε στο γερμανικό λαό ότι 61 άτομα εκτελέστηκαν για εναντίον του συνωμοσία, 13 σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη και 3 αυτοκτόνησαν. Σύνολο 77. Ορισμένοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό των εκτελεσθέντων σε 400!
«Η Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», όπως έμεινε στην ιστορία το γεγονός, αναφέρεται σε ένα επεισόδιο από τους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου, αλλά και ο ύμνος των SA λέει σε κάποιο στίχο του: Τροχίστε τα μεγάλα μαχαίρια σας στο αγκωνή του πεζοδρομίου»…


Επίσης μια μέρα σαν σήμερα

Το 1908 γίνεται η Έκρηξη της Τουνγκούσκα, η μεγαλύτερη πρόσκρουση αγνώστου αντικειμένου στη Γη (εικάζεται ότι ήταν κομήτης ή αστεροειδής) στην ανθρώπινη ιστορία, προκαλείται τεράστια έκρηξη στην ανατολική Σιβηρία.
Το 1913  κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Παλέμου οι Βούλγαροι σφαγιάζουν 650 Έλληνες αμάχους στο Δοξάτο της Δράμας και ακολούθως λεηλατούν και πυρπολούν την πόλη.
Το 1956 δύο αεροπλάνα συγκρούονται πάνω από το Γκραντ Κάνυον στην Αριζόνα και συντρίβονται, σκοτώνοντας και τους 128 επιβαίνοντες.
Το 2015 Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβαθμίζει το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντάς το στη βαθμίδα της «μερικής χρεοκοπίας» (Restricted Default, RD) μετά την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Επίσης η 30η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού με απόφαση γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για να τονισθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση εθνικών και διεθνών πολιτικών αποφάσεων. Ακόμη η Ημέρα Αστεροειδών (Asteroid Day) καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2014 με τη σχετική διακήρυξη που υπέγραψαν περισσότεροι από 100 αστροναύτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου.

Αδόλφος ΧίτλερΓερμανίαδολοφονίεςΝαζί