Ιστορία|16.08.2021 11:20

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου, πεθαίνει ο Ρούντολφ Ες, ο τελευταίος ναζί που είχε  καταδικαστεί στη Δίκη της Νυρεμβέργης

Newsroom

Ήταν 17 Αυγούστου του 1987 και οι φύλακες στο Σπαντάου - προέκταση της Δίκης της Νυρεμβέργης - όπου κρατείται πλέον ένας και μόνον άνθρωπος από το 1966, ο Ρούντολφ Ες, ανακαλύπτουν ότι ο κρατούμενος τους έχει αυτοκτονήσει. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξαν. «Αυτοκτόνησε με ένα καλώδιο που είχε δέσει στο χερούλι του παράθυρου του», ήταν η επίσημη ανακοίνωση των Αρχών.

Διαβάστε επίσης: «Μα πώς τα κατάφεραν;»: Αυτοί που έσπασαν τα πιο ισχυρά συστήματα ασφαλείας

Ο Βρετανός ιατροδικαστής Τζέιμς Κάμερον εξέτασε το πτώμα. Δυο μέρες αργότερα, με πρωτοβουλία της οικογένειας Ες, και έπειτα από ισχυρισμούς του Ρούντιγκερ Ες οτι ο πατέρας του δολοφονήθηκε, ο Γερμανός ιατροδικαστής Βόλφγκαγκ Σπαν εξέτασε επίσης το πτώμα του Ρούντολφ Ες και παρουσίασε αποτελέσματα τα οποία εν μέρει αμφισβητούσαν τα συμπεράσματα της πρώτης νεκροψίας. Σύμφωνα με την οικογένεια ο Ες έπεσε θύμα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για να μην αποκαλύψει την ανάρμοστη συμπεριφορά των Βρετανών στην διάρκεια του πολέμου… Ποιος ήταν όμως ο τελευταίος Ναζί εγκληματίας πολέμου που πλήρωνε για τις πράξεις του μέχρι τα 93 του χρόνια;

Το δεξί χέρι του Χίτλερ, αλλά...

Ο Ρούντολφ Βάλτερ Ρίχαρντ Ες είχε γεννηθεί στις 26 Απριλίου 1894 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν κορυφαίο στέλεχος του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας. Διορίστηκε υπαρχηγός του κόμματος από τον Χίτλερ το 1933, θέση που διατήρησε μέχρι το 1941, όταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πέταξε μόνος του στη Σκωτία σε μια απόπειρα να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα: Το βράδυ της 10ης Μαΐου του 1941, ένας σκωτσέζος αγρότης με το όνομα David McLean κάνοντας τον περίπατό του «πέφτει πάνω» σε  ένα γερμανικό αεροπλάνο Messerschmitt που φλέγεται στο χωράφι του και πλάι ένας αλεξιπτωτιστής του συστήνεται ως Λοχαγός Alfred Horn.

Η μητέρα του McLean σερβίρει ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι δίπλα στο τζάκι, στον ουρανοκατέβατο επισκέπτη τους, που όμως δεν ήταν ένας συνηθισμένος πιλότος της Luftwaffe. Απίστευτο: ήταν ο Ρούντολφ Ες, ένας από τους πιο πιστούς συνεργάτες του Χίτλερ. Ο Ες εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα το 1920, συμπαραστάθηκε στον φίλο του Αδόλφο Χίτλερ στο «πραξικόπημα της μπιραρίας»  και φυλακίστηκε γι’ αυτό στη φυλακή Landsberg, όπου ο Χίτλερ του υπαγόρευσε μεγάλο μέρος του βιβλίου του «Ο Αγών μου». Ως αναπληρωτής του Φύρερ, ο Ες βρισκόταν ιεραρχικά μόνο πίσω από τον Χέρμαν Γκέρινγκ. Η εμφάνιση του Ες σε σκωτσέζικο έδαφος, σε μια αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή», λίγες μόλις εβδομάδες πριν ο Χίτλερ αρχίσει την επίθεσή του στη Σοβιετική Ένωση, ήταν ένα από τα πιο παράξενα περιστατικά του πολέμου. Η αναζήτηση των απαντήσεων άρχισε εκείνο το πρωινό και ακόμα συνεχίζεται. Εξακολουθεί να μην είναι απολύτως βέβαιο τι συνέβη πριν από 79 χρόνια.

Τα απομεινάρια του αεροσκάφους που οδήγησε τον Ρούντολφ Ες στη Σκωτία/copyright: AP PHOTOS

Η πτήση του Ες ήταν από μόνη της απίθανη. Ο Ναζί αξιωματούχος έφυγε από ένα αεροδρόμιο κοντά στο Μόναχο με ένα μικρό μαχητικό αεροσκάφος Messerschmitt λίγο πριν από τις 18:00, πετώντας παράπλευρα του Ρήνου και απέναντι από τη Βόρεια Θάλασσα. Ο Ες επέδειξε σημαντική δεξιότητα πιλότου, χρησιμοποιώντας μόνο χάρτες σε μια ομιχλώδη και σκοτεινή νύχτα πάνω από ένα άγνωστο έδαφος - αποφεύγοντας παράλληλα την βρετανική αντιαεροπορική άμυνα. Μέχρι τις 10:30, ο Ες πέρασε στη Σκωτία, χωρίς καύσιμα, και αναγκάστηκε να προσγειωθεί μόλις 12 μίλια μακριά από τον προορισμό του, που δεν ήταν άλλος από το Dungavel House, το σπίτι του Δούκα του Χάμιλτον.

Ο Ες ήλπιζε να έρθει σε επαφή με μια από τις υψηλόβαθμες βρετανικές προσωπικότητες που, σε αντίθεση με τον Τσώρτσιλ, ήταν πρόθυμοι να κάνουν ειρήνη με τους Ναζί υπό τους όρους του Χίτλερ. Ο Ες πίστευε ότι ο Χάμιλτον ήταν επικεφαλής μιας ομάδας τέτοιων ανθρώπων και αμέσως ζήτησε από τους ανθρώπους που τον συνέλαβαν να τον φέρουν σε επαφή. Αλλά ο Ες δεν ήταν σωστά πληροφορημένος. Ο Χάμιλτον, που δεν ήταν σπίτι του εκείνο το βράδυ, αλλά βρισκόταν στο καθήκον: διοικούσε μια αεροπορική βάση της RAF και είχε δεσμεύτηκε για τη χώρα του και για τον αγώνα της ενάντια στη Γερμανία. Η αποστολή του παράξενου ταξιδιώτη πήρε γρήγορα τροπή προς το χειρότερο γι’ αυτόν. Όταν συναντήθηκε με τον Χάμιλτον την επόμενη μέρα, τα επιχειρήματά του προσέκρουσαν σε τείχος.

Ο Ρούντολφ Ες (πάντα) στα δεξιά του Χίτλερ.../copyright: AP PHOTOS

Το χειρότερο για τον Ες ήταν ότι αρνήθηκε πως ο Χίτλερ γνώριζε το παραμικρό για την αποστολή του, πράγμα που σήμαινε ότι οι Βρετανοί δεν του παρείχαν κανέναν διπλωματικό σεβασμό. Αντ' αυτού φυλακίστηκε, και ο Ες, ψυχικά ράκος, προσπάθησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από μια σκάλα.
Οι ειδήσεις για την πτήση της Ες έπεσε σαν βόμβα στο Βερολίνο, και οι ναζιστικές αρχές κινήθηκαν γρήγορα ώστε να τον αποσυνδέσουν από το καθεστώς. Το γερμανικό κοινό ενημερώθηκε γρήγορα  ότι ο Ες «υπέφερε από ψυχική διαταραχή και παραισθήσεις». Ωστόσο, μια θεωρία υποστηρίζει ότι η αποτυχημένη ειρηνευτική αποστολή του Ες πραγματοποιήθηκε με τη γνώση του Χίτλερ και με την προϋπόθεση ότι θα χαρακτηριζόταν «τρελός» αν αποτύγχανε. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που απασχολουν τους ιστορικούς μέχρι τις μέρες μας.

Ο Ες παρέμεινε στη Βρετανία, δικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου στη Δίκη της Νυρεμβέργης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και αυτοκτόνησε το 1987. Ένα μυστήριο ολόκληρη η ζωή του, ένα μυστήριο κι ο θάνατός του. Η ουσία είναι ότι από το πρωινό της 17ης Αυγούστου του 1987, οι φυλακές του Σπαντάου στο Βερολίνο άδειασαν κυριολεκτικά και το κτήριο που είχε χτιστεί το 1876 κατεδαφίστηκε.

Επίσης σαν σήμερα: Το 1944 λαμβάνει χώρα το Μπλόκο της Κοκκινίας: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως η τραγωδία κατά την οποία διεξήχθησαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή της Νίκαιας από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών και Ελλήνων ταγματασφαλιτών.

Το 1950 ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της και ενώ ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Το 1998 ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λιουίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του...

Το 1999 ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ πλήττει την βορειοδυτική Τουρκία και σκοτώνει 17.000 άτομα και τραυματίζει 44.000.

Β' Παγκόσμιος ΠόλεμοςφυλακέςαυτοκτονίαΝαζί