Ιστορία|28.10.2021 20:51

Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου ο Μοχάμεντ Άλι στέφεται βασιλιάς της πυγμαχίας στην επική μάχη του Ζαΐρ

Newsroom

30 Οκτωβρίου του 1974 και οι φίλοι της πυγμαχίας και όχι μόνο έχουν γυρίσει τις πυξίδες τους στην Κινσάσα του Ζαΐρ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Τζορτζ Φόρμαν θα υπερασπιζόταν τον τίτλο του κόντρα στον Κάσιους Κλέι που είχε ασπαστεί τον μωαμεθανισμό και είχε γίνει πια Μοχάμεντ Άλι.
Το 1964 στο Μαϊάμι ο Κάσιους Κλέι είχε γίνει ο δεύτερος νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νικώντας τον Σόνι Λίστον. Τέσσερα χρόνια πριν είχε ταξιδέψει στη Ρώμη με το ζόρι αφού το τρόμος του για τις αεροπορικές πτήσεις ήταν ακατανίκητος, και είχε πατήσει στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων!

Και μετά άρχισαν τα «νοκ άουτ»: Αρνήθηκε να πολεμήσει στο Βιετνάμ και η Πολιτεία τον καταδίκασε σε 5 χρόνια φυλακή και του αφαίρεσε τους τίτλους και την άδεια να πυγμαχεί. Το 1971 σε φιλική μονομαχία ο Τζο Φρέιζερ έχει ταπεινώσει τον Κλέι και καριέρα του επαναστάτη πυγμάχου φάνηκε να δύει πριν καλά καλά ανατείλει.

Και τότε, έρχεται η πρόσκληση του προέδρου του Ζαΐρ (μετέπειτα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) Μομπούτου Σέσε Σέκου για μια μονομαχία στην Κινσάσα πρωτεύουσα της χώρας. Έπαθλο; Πέντε εκατομμύρια δολάρια! Ο Κάσιους Κλέι έχει γίνει πια Μοχάμεντ Άλι και αποδέχεται την πρόσκληση να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Τζορτζ Φόρμαν. Ο Φόρμαν μετράει, κομπάζοντας, 40 συνεχόμενες νίκες στα ρινγκ και από αυτές μόνο τρεις δεν τις έχει πετύχει με νοκ άουτ! Και ο Φόρμαν, όπως και ο Κλέι έχει στη βιτρίνα του σπιτιού του ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, φερμένο από το Μεξικό.

Βρυχηθμός στη Ζούγκλα

Ο Μοχάμεντ Άλι στα 32 είναι το ποντίκι που βρυχάται. Οι αποδόσεις των στοιχημάτων του δίνουν μόλις 40/1 πιθανότητες επιτυχίας και πολλοί είναι εκείνοι που ψιθυρίζουν: «Μπορεί ακόμα και να χάσει τη ζωή του…».
Ο δικτάτορας Μομπούτου ήθελε με κάθε τρόπο να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας για κάτι θετικό αυτή τη φορά στη χώρα του και δεν δίστασε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το έπαθλο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν για την εποχή ένα μικρός θησαυρός! Ο Άλι είναι σχεδόν φτωχός και περιφρονημένος και αρπάζει την ευκαιρία: «Η θα αποθεωθώ ή θα πεθάνω», σκέφτεται.
Ο 25χρονος Τζορτζ Φόρμαν, στην απέναντι μεριά των σχοινιών, δεν το σκέπτεται καν. Θα είναι τα πιο εύκολα χρήματα της καριέρας του, «Ποιος Άλι; Θα τον σκοτώσω στο ξύλο!», λέει στους διοργανωτές κι εκείνοι δήθεν τον επαναφέρουν στην τάξη: «Μην λες τέτοια λόγια Τζορτζ…».
Όλοι τον γνωρίζουν καλά και πιο καλά από όλους ο Μοχάμεντ Άλι. Ο Φόρμαν είναι δυνατός, ασταμάτητος, συντριπτικός και πιο αποτελεσματικός ακόμα και από τον θρύλο Τζόε Λιούις. Και πραγματικά δεν είναι υπερβολή ότι πολλοί φοβούνται πως θα δουν τον Άλι να πεθαίνει στο ρινγκ… Πόσο γελάστηκαν! 

Και οι προβολείς πέφτουν στην Κινσάσα. Ο λαός πεινάει και σκοτώνεται στους δρόμους και ο «Καίσαρας» διοργανώνει Ρωμαϊκές γιορτές. Είναι όλοι τους εκεί: ο Τζέιμς Μπράουν, ο Μπι Μπι Κινγκ, η Μίριαμ Μακέμπα…
Έως και ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο συντόνισαν τους δέκτες τους στον μεγάλο αγώνα, στον «Θόρυβο της Ζούγκλας» όπως τον είχε χαρακτηρίσει Μοχάμεντ Άλι. 70.000 αλαλάζοντες θεατές στις εξέδρες αποθεώνουν τον Άλι! Η ζέστη αποπνικτική και τα κορμιά που μάχονται για τα εκατομμύρια και τον τίτλο στάζουν ιδρώτα και πρωτόγονο πάθος.
Ο Φόρμαν δείχνει τη δύναμή του από την αρχή. Ο Άλι απλά αμύνεται. Και οι δυο χορεύουν. Χορεύουν ένα πολεμικό χορό που μόνο ένας στο τέλος θα μείνει όρθιος. Κι αυτός είναι ο Μοχάμεντ Άλι.
Ο Φόρμαν στο τέλος του 8ου γύρου σωριάζεται στο καναβάτσο σαν σακί. «Άλι, σκότωσέ τον», παραληρούν οι θεατές. 

Ο Τζορτζ Φόρμαν νοκ άουτ, ο Μοχάμεντ Άλι βασιλιάς στη ζούγκλα./ copyright: AP PHOTOS

Και ο Μοχάμεντ Άλι βρυχάται: «Ο βασιλιάς είμαι εγώ!». Και ο κόσμος ολόκληρος υποκλίνεται. Και κυρίως υποκλίνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, που βουτηγμένες μέσα στην αμφισβήτηση, στις δολοφονίες, στις φυλετικές ταραχές, στη δίνη ενός ατελέσφορου και ανθρωποβόρου πολέμου, ένας αγώνας πυγμαχίας που γίνεται στην Αφρική τις κάνει να ξεχάσουν τα προβλήματα και να χειροκροτήσουν έναν αντιήρωά τους: Τον μαύρο, μωαμεθανό, «προδότη και αχάριστο» επικριτή του πολέμου του Βιετνάμ, επαναστάτη Μοχάμεντ Άλι!
Η λευκή Αμερική είχε καταλάβει ότι οι κανόνες είχαν αλλάξει και ότι αυτός ο μαύρος πρωταθλητής βαρέων βαρών δεν θα της ήταν τόσο ευχάριστος.
Και ο θριαμβευτής Άλι βρυχήθηκε για μια ακόμη φορά: «Δεν χρειάζεται να είμαι αυτό που θέλεις να είμαι. Είμαι ελεύθερος να είμαι αυτό που θέλω»! Και όλοι σκύβουν το κεφάλι!

Επίσης σαν σήμερα

Το 1863 φθάνει στην Ελλάδα ο δανός πρίγκηπας, Χριστιανός Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν - Σόνντερμπουρκ - Γκλύξμπουρκ. Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα οι προστάτιδες δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία δέχονται μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις, την αγγλική πρόταση για εκλογή του Δανού πρίγκιπα στον ελληνικό θρόνο. Ο νέος βασιλιάς φτάνει στην Ελλάδα και αναγορεύεται συνταγματικός βασιλεύς των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος Α’. Την επομένη θα αναλάβει επισήμως τη βασιλική εξουσία, δίνοντας τον βασιλικό όρκο.

Το 1938 ο Όρσον Ουέλς σκορπά τον πανικό μεταδίδοντας ραδιοφωνικά εισβολή εξωγήινων στη Γη, πείθοντας τους Αμερικανούς που ξεχύνονται πανικόβλητοι στους δρόμους ότι, ο πλανήτης δέχεται επίθεση από Αρειανούς!

Το 1944 η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τους Γερμανούς. Τμήματα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους Μάρκο Βαφειάδη και Ευριπίδη Μπακιρτζή μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη . οι κάτοικοι της πόλης χειροκροτούν τους αντάρτες, που παρελαύνουν στη λεωφόρο Νίκης.

Το 2003 για πρώτη φορά μετά 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει άρση της ασυλίας μελών της. Πρόκειται για πέντε βουλευτές που κατηγορούνται για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, για ψευδορκία και χειροδικία!

Μοχάμεντ ΑλιΑφρικήπυγμαχία