Ιστορία|18.03.2022 07:55

Απίστευτη ιστορία: Ήταν ανήλικος και καχεκτικός αλλά έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - Ποιο ήταν το τραγικό του τέλος

Newsroom

Ο Όντι Μέρφι ήταν κοντός, αδύνατος και ανήλικος. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν και ο μικρός δεν κρατιόταν… Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, η μεγαλύτερη αδερφή του τον βοήθησε να παραποιήσει έγγραφα σχετικά με την ημερομηνία γέννησής του προκειμένου να καταταγεί στο στρατό.

Με άλλα λόγια ήταν εντελώς ακατάλληλος για μάχιμος στρατιώτης. Έτσι, ο αμερικάνικος στρατός τον έκρινε ανεπαρκή, όταν τον Δεκέμβριο του 1941 παρουσιάστηκε για να καταταγεί. Δεν τον απέρριψαν μόνο εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του (ήταν μόλις 16 χρονών) αλλά κυρίως λόγω της μικροκαμωμένης κοψίας του. Την επόμενη χρονιά ο Μέρφι έκανε άλλη μία απόπειρα για να στρατολογηθεί. Απορρίφθηκε ξανά από όλα τα σώματα του αμερικανικού στρατού! Δεν το έβαλε κάτω. Έπειτα από μεγάλη επιμονή κατάφερε τελικά να καταταγεί στο πεζικό και στάλθηκε για εκπαίδευση στο Τέξας.

Αποδείχθηκε ακατάλληλος από κάθε άποψη, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες αποφάσεις των στρατολόγων να τον απορρίψουν. Κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής άσκησης λιποθύμησε από την εξάντληση. Ο διοικητής του λόχου ανησύχησε τόσο πολύ, ώστε προσπάθησε να τον μεταθέσει σε στρατιωτική σχολή μαγείρων.
Αλλά ο Μέρφι ήταν αποφασισμένος να διαψεύσει τους αμφισβητίες του και θα το έκανε με τρόπο ξεχωριστό. Ο Μέρφι πήρε το βάπτισμα του πυρός κατά την απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία το 1943. Στη συνέχεια, το 1944 συμμετείχε στη μάχη του Άντζιο , στην απελευθέρωση της Ρώμης και στην εισβολή στη νότια Γαλλία.
Η πρώτη απόδειξη της ανδρείας του ήρθε το Σεπτέμβριο του 1943, όταν η ανιχνευτική ομάδα του έπεσε σε ενέδρα μετά την απόβαση στη Σικελία. Ο Μέρφι ανταπέδωσε τα πυρά και σκότωσε και τους πέντε Γερμανούς. Ο αναπάντεχος ηρωισμός του έγινε η αιτία να προαχθεί σε λοχία.

Τον τρόμαξαν στην Αλσατία

Πολέμησε και σε άλλες μάχες στην Ιταλία και στη Γαλλία και άρχισε να εκδηλώνει μία εκρηκτική αποφασιστικότητα. Μετά τη συμμετοχή του στην Επιχείρηση Δράκος, στη νότια Γαλλία αυτός και οι άντρες του μετατέθηκαν στην Αλσατία όπου μαίνονταν σκληρές μάχες μεταξύ των Συμμάχων και των επίλεκτων γερμανικών δυνάμεων.

Η διμοιρία του δέχτηκε καταιγιστικά πυρά, ενώ επιχειρούσε να διασχίσει έναν αμπελώνα. Ο Μέρφι κατάφερε, χωρίς καμία βοήθεια, να αρπάξει ένα από τα εχθρικά πολυβόλα και να το στρέψει κατά των Γερμανών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς. Για την εξαιρετικά γενναία αυτή πράξη, του απονεμήθηκε ο Σταύρος Διακεκριμένης Υπηρεσίας.

Ένα πρωινό στη διάρκεια μιας μάχης σκοτώθηκε ο καλύτερος του φίλος από ομάδα Γερμανών που προσποιήθηκαν ότι παραδίδονταν. Ο Μέρφι εξοργίστηκε τόσο πολύ με το ύπουλο κόλπο τους, ώστε εφόρμησε κατά πάνω τους τραυματίζοντας έξι και πιάνοντας αιχμαλώτους άλλους 11! Κατά τη διάρκεια επτά εβδομάδων σκληρών μαχών η Μεραρχία του Μέρφι αποδεκατίστηκε χάνοντας 4.500 άνδρες. Ο ίδιος φρόντιζε πάντα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Παρασημοφορήθηκε με δύο Αργυρούς Σταυρούς για τις ηρωικές του πράξεις και προήχθη στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, ενώ προβιβάστηκε σε επικεφαλής της διμοιρίας. Παρότι αποδείχθηκε ένας από τους πιο θαρραλέους στρατιώτες στις μάχες της Αλσατίας, η κορυφαία στιγμή της δόξας του δεν είχε έρθει ακόμα. Οι ξεχωριστές ηγετικές ικανότητες του Μέρφι είχαν πλέον εντυπωσιάσει τόσο πολύ τους ανωτέρους του ώστε τον έκαναν διοικητή λόχου. Οι διαταγές του ήταν να αναχαιτίσει κάθε γερμανική προέλαση.

Τον Ιανουάριο του 1945 αυτός και οι άντρες του διατάχθηκαν να μετακινηθούν στο δάσος κοντά στο Χόλτσβιρ. Ήταν μία περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Στις 26 Ιανουαρίου οι άντρες του ρίχτηκαν στη μάχη κόντρα στον εχθρό. Έκανε τρομερό κρύο με θερμοκρασίες να φθάνουν τους -10 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι στο ένα μέτρο.
Οι άντρες που πολέμησαν με απαράμιλλο σθένος, άλλα τα καταιγιστικά πυρά του εχθρού τους αποδεκάτισαν. Έμειναν μόνο 19 ζωντανοί από την αρχική δύναμη των 128 στρατιωτών.

Τους έδιωξε κι εκείνος έμεινε...

Ο Μέρφι, όταν κατάλαβε το πόσοι άντρες του λόχου είχαν απομείνει και ότι δεν ήταν σε θέση να κρατήσουν άλλο, τους διέταξε να οπισθοχωρήσουν. Ο ίδιος δεν είχε καμία πρόθεση να τους ακολουθήσει. Σκαρφάλωσε σε ένα πυρπολημένο πολυβολείο και από τη μοναχική του θέση κατεύθυνε τα πυρά του αμερικανικού πυροβολικού, που έψαναν συντεταγμένες από πίσω.

«Το αγαπούσα αυτό το πυροβολικό», θα πει αργότερα, «έβλεπα τους γερμαναράδες να χάνονται μέσα σε σύννεφα καπνού και χιονιού κι άκουγα τις κραυγές και τα ουρλιαχτά τους. Και όμως αυτοί συνέχισαν να προχωρούν».

Οι Γερμανοί προέλαυναν με αργό ρυθμό παρά τους βομβαρδισμούς και σε λίγο έφτασαν στα 50 μέτρα από την κρυψώνα του Μέρφι. Όταν το αρχηγείο του τάγματος του ζήτησε πληροφορίες για τη θέση του εχθρού, εκείνος απάντησε: «Αν περιμένετε μία στιγμή στο ακουστικό σας, θα σας δώσω ένα από αυτά τα καθάρματα να του μιλήσετε». Συνέχισε να γαζώνει με σφαίρες τον εχθρό, σκοτώνοντας περίπου 50 Γερμανούς στρατιώτες.

Συλλέκτης μεταλλίων!

Επρόκειτο για ένα Εξαιρετικό ανδραγάθημα για σωστό πολεμικό άθλο και μάλιστα αν σκεφτεί κάποιος ότι ο άνθρωπος αυτός είχε απορριφθεί δύο φορές από το στρατό με την αιτιολογία ότι ήταν υπερβολικά αδύναμος για μάχη.
Ο Μέρφι παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο της Τιμής, την ανώτατη τιμητική διάκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη βιτρίνα του σπιτιού του γυάλιζαν ακόμα 32 μετάλλια, τιμητικές διακρίσεις, αριστεία και εύφημες μνείες.
Ο Μέρφι μετά το τέλος του πολέμου, θα γινόταν χολιγουντιανός αστέρας. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του 1955 Τo Hell and Back η οποία πραγματεύεται τις εμπειρίες του από το μέτωπο. Επίσης πήρε μέρος σε ταινίες Ουέστερν.
Πάσχοντας από αυτό που σήμερα θα περιγραφόταν ως διαταραχή μετατραυματικού στρες, ο Μέρφι κοιμόταν πάντα με ένα γεμάτο πιστόλι κάτω από το μαξιλάρι του. Αναζήτησε παρηγοριά στα υπνωτικά χάπια. Τα τελευταία του χρόνια, ταλανιζόταν από οικονομικά προβλήματα, αλλά αρνήθηκε να εμφανιστεί σε διαφημίσεις αλκοόλ και τσιγάρων, επειδή δεν ήθελε να δώσει το κακό παράδειγμα. Το τέλος του ήταν τραγικό και άδοξο: Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1971 σε ηλικία μόλις 46. Το ιδιωτικό αεροπλάνο στο οποίο ήταν συνεπιβάτης συνετρίβη στη Βιρτζίνια κάτω αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο πιλότος και άλλοι τέσσερις επιβάτες σκοτώθηκαν επίσης. Ενταφιάστηκε με στρατιωτικές τιμές στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου ο τάφος του είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους.
Ο Μέρφι ήταν ένας από τους πιο παρασημοφορημένους αμερικανούς στρατιώτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
Όταν κάποτε ρωτήθηκε, τι ήταν αυτό που τον ωθούσε να αντιμετωπίσει ολομόναχος έναν ολόκληρο λόχο Γερμανών SS απάντησε: «Μα σκότωναν τους φίλους μου»…

στρατιώτηςειδήσεις τώραΒ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςπαράσημοΗΠΑ