Ιστορία|05.04.2022 07:55

Τσώρτσιλ: Ο γίγαντας της πολιτικής δεν άκουγε, δεν καταλάβαινε κι όμως επέμενε να ασκεί τα καθήκοντά του – 10 ενδιαφέροντα πράγματα από τη ζωή του

Newsroom

Ουίνστον Τσόρτσιλ (Winston Churchill): Ήταν ο γίγαντας της βρετανικής ιστορίας του 20ου αιώνα. Ο Πατέρας της Νίκης, ο σπουδαίος πολεμικός ηγέτης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1951 μέχρι μία μέρα σαν σήμερα, 5 Απριλίου του 1955 οπότε και παραιτήθηκε - απρόθυμα είναι η αλήθεια - από το αξίωμα. Συνέχισε να είναι βουλευτής, αν και ποτέ πια δεν ακούστηκε ο λόγος του μέσα στο Κοινοβούλιο.

Το καλοκαίρι του 1949 κι ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Νότια Γαλλία υπέστη ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και ήδη από τα τέλη του 1951 ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ είχε αποφασίσει και αναζητούσε πρόφαση για να ζητήσει την παραίτησή του. Όμως ο θάνατος πρόλαβε τον ίδιο τον βασιλιά και ο Τσώρτσιλ παρέμεινε στη θέση του.

Για τη Βρετανία και όχι μόνο, οι αρχές της δεκαετίας του ‘50 ήταν εποχή ριζικών κοινωνικών αλλαγών και διεθνών υποχωρήσεων, πράγματα για τα οποία ο Τσόρτσιλ ένιωθε άβολα και τα οποία ήταν ασφαλώς ο πλέον ακατάλληλος να διαχειριστεί.
Όπως είχε δηλώσει το 1941, «Δεν έγινα πρωθυπουργός για να επιβλέπω το διαμελισμό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας»...
Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβαινε: Η παρακμή του ίδιου του Τσώρτσιλ και της Βρετανίας βάδιζαν παράλληλα, αλλά εκείνος προσπάθησε να αγνοεί και τις δυο...
Τον Ιούνιο του 1953 στέφθηκε η νέα βασίλισσα που σηματοδότησε την αρχή μαις νέας εποχής. Ο Τσόρτσιλ υπέστη ένα δεύτερο, πολύ πιο σοβαρό, εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ιατρικές γνωματεύσεις και τα ανακοινωθέντα αλλοιώθηκαν τόσο, ώστε να μην αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες του τι ακριβώς είχε συμβεί και σε κάποιο βαθμό (προς έκπληξη και του ίδιου) ο Τσόρτσιλ συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του και να εργάζεται πολλές ώρες το 24ωρο!
Όμως ήταν γέρος, άκαμπτος και ισχυρογνώμων όπως σχολίασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Το μυαλό του Τσώρτσιλ τον είχε προδώσει, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό… Στις διεθνείς διασκέψεις η άρνηση του σερ Ουίνστον να φοράει ακουστικά βαρηκοΐας υποχρέωνε τους υπόλοιπους παριστάμενους να φωνάζουν. Ο Τσόρτσιλ εξακολουθούσε να πιστεύει στον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτιζε (άλλες εποχές) η Βρετανική Αυτοκρατορία και στην ιδιαίτερη σχέση που είχε οικοδομήσει με τον Φράνκλιν Ρούσβελτ, πολύ καιρό αφότου αμφότεροι αυτοί οι ισχυροί είχαν πάψει να ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα. Ο Τσώρτσιλ άντεξε ακόμα 10 χρόνια. Όταν πέθανε είχε υπηρετήσει ως βουλευτής πέντε διαφορετικών περιφερειών ολοκληρώνοντας μία καριέρα σχεδόν 64 συνεχόμενων χρόνων!

Δέκα πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε για τον Πατέρα της Νίκης

1. Η μητέρα του Τσόρτσιλ ήταν Αμερικανίδα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν μάλλον σύνηθες για τους βρετανούς αριστοκράτες να παντρεύονται πλούσιες κληρονόμους από τις ΗΠΑ. Μια τέτοια σχέση ταίριαζε με τον λόρδο Ράντολφ Τσόρτσιλ, τον τρίτο γιο του έβδομου δούκα του Μάρλμπορο, με την Τζένι Τζερόμ, τη γεννημένη στο Μπρούκλιν κόρη ενός πλούσιου χρηματιστη.

2. Ως μαθητής, ο Τσόρτσιλ είχε χαμηλές επιδόσεις σχεδόν σε κάθε μάθημα εκτός από την Ιστορία. Ήταν ιδιαίτερα ανεπαρκής στις ξένες γλώσσες. Μάλιστα έδωσε εξετάσεις τρεις φορές στο Βασιλικό Στρατιωτικό Κολλέγιο στο Σάντχερστ για να επιτύχει την τελευταία, από τους τελευταίους…

3. Μετά την αποφοίτησή του από το Σάντχερστ, ο Τσώρτσιλ πήρε άδεια από το στρατό και ταξίδεψε στην Κούβα, όπου εργάστηκε ως ανταποκριτής για εφημερίδα του Λονδίνου. Στη συνέχεια ταξίδεψε ως πολεμικός ανταποκριτής και στρατιωτικός ακόλουθος - ένας διπλός ρόλος που επιτρεπόταν τότε - στην Ινδία, το Σουδάν και τη Νότια Αφρική.

4. Ο Τσόρτσιλ αιχμαλωτίστηκε το 1899 από τους Μπόερς στη Νότια Αφρική και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων, από το οποίο δραπέτευσε σκαρφαλώνοντας έναν τοίχο. Χωρίς ακριβές σχέδιο, ο Τσόρτσιλ χτύπησε την πόρτα του σπιτιού ενός Βρετανού διευθυντή ανθρακωρυχείου, ο οποίος τον έκρυψε σε ένα φρεάτιο του ορυχείου επί τρεις ημέρες και στη συνέχεια τον έστειλε στη Μοζαμβίκη μέσα σε ένα βαγόνι γεμάτο μαλλί.

5. Η πολιτική σταδιοδρομία του Τσόρτσιλ άρχισε το 1900 όταν εξελέγη στο Κοινοβούλιο, θέση που θα κρατούσε για περισσότερα από 60 χρόνια. Μέχρι το 1911 είχε φθάσει να γίνει ο Πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου (υπουργός Ναυτικών θα λέγαμε σήμερα). Με αυτή την ιδιότητα, ηγήθηκε επίθεσης στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν τα συμμαχικά θωρηκτά μπήκαν στα στενά των Δαρδανελίων, τα οθωμανικά πυρά βύθισαν τρία από αυτά, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε άλλα τρία και τα υπόλοιπα υποχώρησαν. Ο Τσόρτσιλ χρεώθηκε την ήττα, αλλά και την πανωλεθρία στην Καλλίπολη.

6. Ο Τσόρτσιλ μισούσε τον Γκάντι. Αποκαλούσε τον άνθρωπο – σύμβολο της Ινδίας, «ταραχώδη δικηγόρο του Middle Temple που υποδύεται τον φακίρη». Ο Τσόρτσιλ μάλιστα ενθάρρυνε τους υπεύθυνους να αφήσουν τον Γκάντι να πεθάνει κατά τη διάρκεια μιας απεργίας πείνας!

7. Οι διάσημες ομιλίες του εκφωνήθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Από το «μόνο αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα» στο ««Θα υπερασπιστούμε το νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στις παραλίες, θα πολεμήσουμε στις πεδιάδες, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ...» και στο «Να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντά μας και να λειτουργήσουμε έτσι ώστε αν η Βρετανική Αυτοκρατορία και η Κοινοπολιτεία διαρκέσουν χίλια χρόνια, οι άνθρωποι να λένε: Τότε ήταν η ακμή τους»! Μετά ομιλίες χλιαρές…

8. Τον Ιούλιο του 1945, αφού η Γερμανία είχε παραδοθεί, αλλά όχι η Ιαπωνία, η Βρετανία διεξήγαγε τις πρώτες εκλογές μετά μια δεκαετία. Προς έκπληξη πολλών, το Συντηρητικό Κόμμα του Τσόρτσιλ υπέστη συντριπτική ήττα!

9. Ο Τσόρτσιλ εισήγαγε τον όρο «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Σε ομιλία του τον Μάρτιο του 1964 είχε πει: «Πίσω από αυτή τη γραμμή οι χώρες υπόκεινται σε πολύ υψηλό και, σε πολλές περιπτώσεις, αυξανόμενο μέτρο ελέγχου από τη Μόσχα. Υπάρχει ένα σιδηρούν παραπέτασμα που έχει πέσει σε ολόκληρη την Ευρώπη»…

10. Ο Τσόρτσιλ έγραψε τόμους βιβλίων κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο πρώτος από τους οποίους περιγράφει λεπτομερώς τις στρατιωτικές του εμπειρίες στην Ινδία, το Σουδάν και τη Νότια Αφρική. Αργότερα έγραψε την βιογραφία του πατέρα του, μια βιογραφία του πρώτου δούκα του Μάρλμπορο, πολυάριθμα βιβλία για τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα μυθιστόρημα που παρότρυνε τους φίλους του να μην διαβάσουν. Το 1953 - πρωθυπουργός ακόμα - του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τέλος να πούμε ότι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν εξαιρετικά επιρρεπής σε ατυχήματα: Ως νεαρός υπέστη διάσειση και ρήξη νεφρού ενώ έπεσε από μια γέφυρα. Αργότερα, παραλίγο να πνιγεί σε μια ελβετική λίμνη, έπεσε πολλές φορές από άλογα, εξάρθρωσε τον ώμο του κατά την αποβίβαση από ένα πλοίο στην Ινδία, έπεσε με ένα αεροπλάνο ενώ μάθαινε να πετάει και χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο όταν προσπάθησε να διασχίσει την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη (φωτογραφί πανώ). Κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν τον «σημάδεψε». Ο Τσόρτσιλ έζησε μέχρι την ηλικία των 90 χρονών πριν καταλήξει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βρετανίαειδήσεις τώραΟυίνστον ΤσώρτσιλΜεγάλη ΒρετανίαΑγγλία