Ιστορία|26.06.2022 08:00

Απίστευτοι θάνατοι βασιλιάδων: Από τα χέλια και τα σουδάκια μέχρι τη μαϊμού και έναν απάνθρωπο νόμο

Newsroom

Απίστευτοι θάνατοι βασιλιάδων. Από πού ν’ αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από τα χέλια και τα σουδάκια που έστειλαν στον άλλο κόσμο τρανούς μονάρχες ή τη μαϊμού του Τατοΐου και τον απάνθρωπο νόμο του Σιάμ;
Ας τα πιάσουμε από την αρχή.

Αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας, λέει ο λαός… Αμ’ και βασιλιάς αν είσαι, άμα σου μέλλει να πνιγείς ποτέ σου δεν πεθαίνεις, λένε. Παροιμιώδης ο πρόλογος για ένα θέμα με θανάτους εστεμμένων που έμειναν παροιμιώδεις στην Ιστορία.
Αν θελήσει κάποιος έχει το υλικό για να γράψει βιβλίο ολόκληρο και μάλιστα πολυσέλιδο που να περιέχει λεπτομέρειες για σχεδόν απίστευτους θανάτους βασιλιάδων.

Τον «έφαγαν» τα χέλια

Για παράδειγμα: Ο Ερρίκος Α' της Αγγλίας που βασίλεψε από το 1100 έως το 1135, εγκατέλειψε τον μάταιο και πεζό κόσμο μας με έναν ιδιαίτερα παράξενο θάνατο, που υποτίθεται ότι, προκλήθηκε έπειτα από ένα γεύμα με χέλια. Ο βασιλιάς πεινούσε σαν λύκος και δεν έδωσε καμιά, μα καμιά σημασία στις προειδοποιήσεις του γιατρού του, που τον είχε συμβουλέψει να μην καταναλώσει το ύποπτο πιάτο· έφαγε τα χέλια με βουλιμία και έπεσε στο κρεβάτι με περίεργα συμπτώματα και μετά από λίγες νύχτες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 χρονών.

Η μαΐμού των ανακτόρων

Και μην πάτε πολύ μακριά. Ο «δικός μας» βασιλιάς, ο Αλέξανδρος Α’, ήταν μόλις 27 χρονών όταν πέθανε με ένα περίεργο τρόπο το 1920, που ακόμα τον μνημονεύουν οι ιστορικοί. Γνωστό, γνωστότατο, αλλά ας το θυμίσουμε: Ο βασιλιάς της Ελλάδας έκανε μια βόλτα στα ανάκτορα του Τατοΐου, όταν ένας πίθηκος από εκείνους που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι στα βασιλικά κτήματα και άκουγε στο όνομα «Μόριτς» επιτέθηκε στο λυκόσκυλο του βασιλιά, τον «Φριτς». Ο πίθηκος, όπως διαπιστώθηκε ήταν ένας μικρός μακάκος «Barbary».

Ο βασιλιάς επιχείρησε να χωρίσει τα ζώα που αλληλοσπαράσσονταν και κατέληξε ο ίδιος το θύμα· ο πίθηκος δάγκωσε το πόδι του βασιλιά και μαινόμενος δάγκωσε και πολλά σημεία του κορμιού του. Οι πληγές μολύνθηκαν και μέσα λιγότερο από ένα μήνα (με τη βοήθεια των γιατρών…) ο βασιλιάς έφυγε για το αιώνιο βασίλειο της σιωπής. Το τι εικάζεται για τον θάνατο και των δύο βασιλιάδων είναι θέμα για άλλη ιστορία… Και πάμε παρακάτω.

Αυτός έφαγε και τον εαυτό του...

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Αδόλφος Φρειδερίκος, που βασίλεψε - στη χώρα που γέννησε έναν Μπέργκμαν - από το 1751 μέχρι που τον βρήκε ο Χάρος το 1771, είχε έναν ας τον πούμε περίεργο θάνατο. Αφού έφαγε 14 παραδοσιακά σκανδιναβικά γλυκάκια semla (κάτι σαν τα σουδάκια) φτιαγμένα από παντεσπάνι γεμισμένα με αμύγδαλο και σαντιγί. Ε, αυτό ήταν ο βασιλιάς έσκασε! Και για να μην ενοχοποιούμε μόνο τα γλυκάκια αξίζει να δούμε τι είχε καταβροχθίσει πριν ο σουηδός μονάρχης. Λοιπόν σημειώστε: αστακό, χαβιάρι, λάχανο τουρσί, παστά ψάρια και άφθονη σαμπάνια. Μετά ήρθαν τα γλυκάκια - που λένε ότι ήταν μέσα σε ένα μπολ με ζεστό γάλα - κι ο Χάρος έκανε πάρτι… Οι Σουηδοί λένε ότι χαριτολογώντας ότι ο βασιλιάς «έφαγε και τον εαυτό του»… Ψέματα;

Ο Αττίλας, ο Ούννος βασιλιάς πάλι (434–453), όπως λέγεται πνίγηκε από ρινορραγία ενώ γιόρταζε τους τον γάμο του. Από τη μύτη του το έβγαλαν…Ο Αττίλας είχε μόλις παντρευτεί μια νεαρή γυναίκα και το γιόρτασε ξέφρενα. Το πρωί, οι φρουροί που μπήκαν στο δωμάτιό του, τον βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του, με τη νύφη πλάι του να τον κλαίει. Δεν υπήρχε κάποια πληγή, και φαινόταν ότι ο διαβόητος Αττίλας είχε αιμορραγήσει από τη μύτη του και έπαθε αναρρόφηση στον ύπνο του. Η Ιστορία μας έχει διδάξει: Αναζητείστε τη γυναίκα, serse la fam, που λένε οι Γάλλοι…

Και είναι κι άλλοι πολλοί: Ο Πύρρος, ο θρυλικός βασιλιάς της Ηπείρου έφυγε για το αιώνιο ταξίδι χτυπημένος από ένα κεραμίδι που του πέταξε μια γριά από ένα σπίτι.

Ο Καρακάλλας, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας, δολοφονήθηκε από έναν φρουρό του ενώ έκανε την ανάγκη του στην άκρη του δρόμου. Αίσχος!

Και τον Γεώργιο τον Β’ της Αγγλίας τον βρήκαν νεκρό στην τουαλέτα του με μια κούπα σοκολάτα στο χέρι. Ο φοβερός και τρομερός γερμανός αυτοκράτορας Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα μπήκε στο ποτάμι με το άλογό του και δεν βγήκε παρά νεκρός… Αμ ο Μπέλα ο Α’ της Ουγγαρίας; Έσπασε ο θρόνος του, έπεσε και σκοτώθηκε. Έτριζε η καρέκλα του που λέμε… Όμως διαβάστε και ένα από τους πιο περίεργους θανάτους και από τους πλέον ξεκάθαρους.

Οι κοινοί θνητοί και οι... αθάνατοι

Μια από τις πιο απίστευτές ιστορίες είναι της βασίλισσας συζύγου του βασιλιά του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη), Σουνάντα Κουμαριρατανά, που ήταν η πρώτη από τις τρεις συζύγους του σιαμαίου βασιλιά Τσουλαλονγκόρν. Τον Μάιο του 1880, όταν η βασίλισσα ήταν μόλις 19 χρονώνταξίδευε προς την πλούσια θερινή κατοικία Bang Pa-In της βασιλικής οικογένειας, έξω από την Μπανγκόκ. Συνοδευόταν από ομάδα φρουρών και υπηρετών και είχε μαζί τη δίχρονη κόρη της. Για να φθάσει στο παλάτι έπρεπε να διασχίσει τον ποταμό Chao Phraya, τον μεγαλύτερο ποταμό της Ταϊλάνδης.

Η βασίλισσα και η μικρή πριγκίπισσα έπλεαν με ξεχωριστό σκάφος το οποίο ρυμουλκούσε μια μεγαλύτερη λέμβος. Κάποια στιγμή το βασιλικό σκάφος ανατράπηκε από τα ισχυρά ρεύματα του ποταμού και οι δύο επιβάτιδες βυθίστηκαν στο νερό. Ουδείς από τους συνοδούς ή τους φρουρούς έκανε την παραμικρή κίνηση να τους βοηθήσει. Όλοι απλώς στέκονταν τρομαγμένοι και παρακολουθούσαν τον χαμό τους. Οι φρουροί, και όλοι οι βασιλικοί ακόλουθοι δεν είχαν κάτι με τη νεαρή βασίλισσα, απλά τηρούσαν έναν παλιό ισχυρό νόμο του Σιάμ, που δεν επέτρεπε σε κανέναν «κοινό θνητό» να αγγίξει μέλος της βασιλικής οικογένειας! Η παραβίαση αυτού του νόμου τιμωρούνταν με θάνατο.

Επίσης, μια παλιά δοξασία του Σιάμ έλεγε ότι, η σωτηρία ενός ανθρώπου που πνιγόταν στο ποτάμι συνδέεται με ατυχία. Αν κάποιος πρόσφερε βοήθεια, σήμαινε ότι ταράσσει τα πνεύματα που ζουν στο νερό.
Η βασίλισσα, που ας σημειωθεί ήταν έγκυος, και η μικρή κορούλα της πνίγηκαν μπροστά στα μάτια των συνοδών τους! Εμ. Οι κοινοί θνητοί τι δουλειά έχουν με τους ελέω Θεού μονάρχες; Ας πρόσεχαν!

Και… πρόσεξε ο βασιλιάς μετά, και φυλάκισε τον επικεφαλής φρουρό που δεν έδωσε καμία εντολή για διάσωση.
Και πέθαναν αυτοί περίεργα κι εμείς διαβάζουμε την περίεργη αποδημία τους και λέμε ο Θεός να μας φυλάει… Ε;

ειδήσεις τώραβασιλιάςθάνατοςατύχημαδυστύχημα