Ιστορία|12.01.2023 20:30

Σαν σήμερα καταψύχθηκε ο πρώτος άνθρωπος: Παραμένει στην κρυογονική από το 1967 – Ποιος ήταν ο δρ. Τζέιμς Μπέντφορντ

Newsroom

Σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια ο Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας Τζέιμς Μπέντφορντ  έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταψύχθηκε κρυογονικά με σκοπό τη μελλοντική του ανάνηψη. Η σορός του βρίσκεται στο ίδρυμα Alcor Life Extension Foundation, ενώ ήταν 73 ετών όταν πέθανε.

Τον Ιούνιο του 1965 το ίδρυμα προσέφερε την ευκαιρία να συντηρήσει δωρεάν ένα άτομο, δηλώνοντας ότι «η Εταιρεία Επέκτασης Ζωής διαθέτει πλέον πρωτότυπες εγκαταστάσεις για την επείγουσα βραχυπρόθεσμη κατάψυξη και αποθήκευση του ανθρώπου Η LES προσφέρεται να καταψύξει δωρεάν το πρώτο άτομο που επιθυμεί και έχει ανάγκη από κρυογονική αναστολή».

Πώς αποφάσισε να μπει στην κρυογονική

Ωστόσο, ο Μπέντφορντ δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία, αλλά αργότερα χρησιμοποίησε δικά του κεφάλαια. Ο Μπέντφορντ έπασχε από καρκίνο των νεφρών που αργότερα είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες, μια πάθηση που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ούτε στο ελάχιστο εκείνη την εποχή.

Ο Μπέντφορντ πέθανε το 1967 σε ηλικία 73 ετών. Ο Μπέντφορντ άφησε 100.000 δολάρια για την έρευνα της κρυονικής στη διαθήκη του, αλλά περισσότερο από αυτό το ποσό χρησιμοποιήθηκε από τη σύζυγο και το γιο του Μπέντφορντ στο δικαστήριο, επειδή έπρεπε να υπερασπιστούν τη διαθήκη του και την κρυοσυντήρησή του ενάντια σε επιχειρήματα που είχαν δημιουργήσει άλλοι συγγενείς.

Το σώμα του Μπέντφορντ καταψύχθηκε με την ελπίδα μελλοντικής αναβίωσης, η οποία, όπως ισχυρίζεται ο Μάικ Ντάργουιν της Alcor, συνέβη μέσα σε περίπου δύο ώρες από τον θάνατό του από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Πού βρίσκεται σήμερα

Το σώμα του συντηρήθηκε από τον Ρόμπερτ Πρεχόντα (συγγραφέα του βιβλίου Suspended Animation του 1969), τον Δρ Ντάντε Μπρουνόλ (ιατρό και βιοφυσικό) και τον Ρόμπερτ Νέλσον (πρόεδρο της Κρυονικής Εταιρείας της Καλιφόρνιας). Ο Νέλσον έγραψε στη συνέχεια ένα βιβλίο για το θέμα με τίτλο «Καταψύξαμε τον πρώτο άνθρωπο». Σε σύγκριση με αυτά που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι οργανισμοί κρυονικής, η χρήση κρυοπροστατευτικών ουσιών στην περίπτωση του Μπέντφορντ ήταν πρωτόγνωρη. Του χορηγήθηκε με ένεση ένα διάλυμα από 15% διμεθυλοσουλφοξείδιο και 85% διάλυμα ringers, μια ένωση που κάποτε θεωρούνταν χρήσιμη για τη μακροχρόνια κρυογονική, οπότε είναι απίθανο να προστατεύθηκε ο εγκέφαλός του.

Η υαλοποίηση δεν ήταν ακόμη δυνατή, περιορίζοντας περαιτέρω την πιθανότητα ενδεχόμενης ανάρρωσης του Μπέντφορντ. Στα πρώτα στάδια αναστολής της ζωής του, το σώμα του αποθηκεύτηκε στις εγκαταστάσεις Cryo-Care του Edward Hope στο Φοίνιξ της Αριζόνα για δύο χρόνια και στη συνέχεια, το 1969, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις Galiso στην Καλιφόρνια. Το σώμα του Μπέντφορντ μεταφέρθηκε από το Galiso το 1973 στην Trans Time κοντά στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας μέχρι το 1977, πριν αποθηκευτεί από τον γιο του για πολλά χρόνια.

Το σώμα του Μπέντφορντ διατηρήθηκε σε υγρό άζωτο από την οικογένειά του στη νότια Καλιφόρνια μέχρι το 1982, οπότε και μεταφέρθηκε στο Ίδρυμα Alcor Life Extension Foundation, και παρέμεινε στη φροντίδα του Alcor μέχρι σήμερα Τον Μάιο του 1991, η κατάσταση του σώματός του αξιολογήθηκε όταν μεταφέρθηκε σε νέο ντουάρ αποθήκευσης. Οι εξεταστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «φαίνεται πιθανό ότι η εξωτερική του θερμοκρασία παρέμεινε σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός καθ' όλη τη διάρκεια του διαστήματος αποθήκευσης» Η ημερομηνία κρυοσυντήρησης του Μπέντφορντ, η 12η Ιανουαρίου, είναι γνωστή ως «Ημέρα Μπέντφορντ» από ορισμένους υποστηρικτές της κρυοσυντήρησης.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεπιστήμονεςκαθηγητής