Ιστορία|02.07.2023 07:55

Όταν ένα αυτογκόλ οδήγησε στον θάνατο: Πώς δολοφονήθηκε ο Κολομβιανός ποδοσφαιριστής Αντρές Εσκομπάρ – Το αίσχος του BBC

Newsroom

Το όνομά του ήταν Αντρές Εσκομπάρ. Δολοφονήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 2 Ιουλίου του 1994. Έγκλημά του; Ένα αυτογκόλ που έκοψε το δρόμο της Εθνικής Κολομβίας του για τα συνέχεια του Μουντιάλ!

Οι ελπίδες της Κολομβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του '94 ήταν μεγάλες: οι Λος Καφετέρος είχαν τερματίσει στην κορυφή του προκριματικού ομίλου, είχαν νικήσει την Αργεντινή με 5-0 και είχαν χαρακτηριστεί ως φαβορί από τον θρύλο της Βραζιλίας, Πελέ!
Αλλά η ανοδική πορεία των Κολομβιανών στα γήπεδα των ΗΠΑ, το 1994 κατέληξε σε ανώμαλη προσγείωση, με ένα αυτογκόλ του αμυντικού Αντρές Εσκομπάρ (Andres Escobar Saldarriaga), έναν αποκλεισμό και τη δολοφονία του ποδοσφαιριστή έξω από ένα νυχτερινό κέντρο στο Μεντεγίν της Κολομβίας.

Το Μεντεγίν, να σημειωθεί, είναι η πόλη όπου μεσουράνησε ένας άλλος Εσκομπάρ, ο διαβόητος ναρκέμπορος Πάμπλο.
Τα γεγονότα γύρω από το θάνατο του Αντρές Εσκομπάρ στοιχειώνουν ακόμα τη χώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά.
Παρά τις πρόσφατες στατιστικές που δείχνουν μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας, ένας ακήρυχτος και διαρκής εμφύλιος πόλεμος δείχνει ότι το έγκλημα στην Κολομβία είναι παρών εδώ και δεκαετίες.

Οι βαρόνοι των ναρκωτικών

Η χώρα εξακολουθεί να θεωρείται ως η μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο, ενώ οι βαρόνοι των ναρκωτικών γράφουν την δική τους αιματοβαμμένη και απεχθή ιστορία και απολαμβάνουν τα πλούτη που τους αποφέρει το εμπόριο των ναρκωτικών· κάποιοι από αυτούς είναι μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο!

Το αυτογκόλ του Εσκομπάρ ήταν εκείνο που σφράγισε την ήττα της Εθνικής Κολομβίας με 2-1 από τις ΗΠΑ και πιστεύεται - δίχως να έχει διακριβωθεί - ότι μέλη ενός ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών είχαν στοιχηματίσει μεγάλα χρηματικά ποσά στο παιχνίδι.
Η αποτυχία της Εθνικής προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα και ο Εσκομπάρ αγνόησε τις προτροπές φίλων που τον είχαν συμβουλεύσει να εξαφανιστεί μέχρι να ξεχαστεί το γεγονός. «Πρέπει να δείξω το πρόσωπό μου στους οπαδούς μου», είχε πει και κυκλοφορούσε στους δρόμους του Μεντεγίν μιλόντας με φίλους και περιγράφοντας τον αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέντε ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Κολομβίας, ο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε, ενώ περίμενε στο αυτοκίνητό του έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη γειτονιά Ελ Πομπλάδο· πυροβολήθηκε έξι φορές και όπως περιέγραφαν οι καταθέσεις μαρτύρων, οι δολοφόνοι του φώναζαν «Γκολ!» με κάθε πυροβολισμό!

Ο Εσκομπάρ ήταν μόνος στο αυτοκίνητό του, στο πάρκινγκ του μπαρ El Indio, όταν εμφανίστηκαν τρεις άνδρες, που άρχισαν να τον προκαλούν. Δύο από τους άνδρες έβγαλαν πιστόλια. Ο Εσκομπάρ πυροβολήθηκε έξι φορές με πιστόλι διαμετρήματος 0,38. Στη συνέχεια, οι δολοφόνοι έφυγαν με ένα φορτηγό, αφήνοντας τον Εσκομπάρ να αιμορραγεί· όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί «σήκωσαν τα χέρια ψηλά». Ο παίκτης πέθανε 45 λεπτά αργότερα.

Η αθλιότητα ενός διεθνούς ποδοσφαιριστή μέσω BBC

Ο σχολιαστής του BBC και πρώην ποδοσφαιριστής Άλαν Χάνσεν, την επομένη ημέρα είχε πει: «Άξιζε να πυροβοληθεί για ένα λάθος σαν κι αυτό»! Λίγες ώρες αργότερα υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Οι σφαίρες του όμως δεν γύριζαν πίσω…

Ο πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ σχολίαζε το ματς ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Ρουμανία – μια μέρα μετά τη δολοφονία του Εσκομπάρ – και άνοιξε με το άθλιο σχόλιό του, που προκάλεσε αντιδράσεις. Το BBC ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την «κακή επιλογή λέξεων» από τον Χάνσεν. Ήταν η δεύτερη δολοφονία του Εσκομπάρ!

Ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ, σωματοφύλακας ναρκοβαρόνων, που όπως ακουγόταν έχασε μια περιουσία στοιχηματίζοντας υπέρ της Εθνικής ομάδας της χώρας του, συνελήφθη την επόμενη μέρα και ομολόγησε τη δολοφονία.

Ο Κάστρο εργαζόταν επίσης ως οδηγός για τον έμπορο ναρκωτικών Σαντιάγο Γκαλόν, ο οποίος φέρεται να είχε χάσει αρκετά χρήματα στοιχηματίζοντας υπέρ της Κολομβίας. Ο δολοφόνος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 43 χρόνια φυλάκιση. Η ποινή μειώθηκε αργότερα σε 26 χρόνια. Ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ αφέθηκε ελεύθερος λόγω καλής διαγωγής το 2005, δέκα χρόνια μετά το έγκλημά του. Οι τρεις συνεργοί του είχαν αθωωθεί.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι ακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία του Αντρές Εσκομπάρ, που θεωρείτο φιλάνθρωπος και ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος· μάλιστα λέγεται ότι κάθε Χριστούγεννα μοίραζε δώρα στα παιδάκια στις φτωχογειτονιές του Μεντεγίν. Από το 2002 υπάρχει άγαλμα του Εσκομπάρ στον τόπο όπου δολοφονήθηκε.

Πριν από λίγα χρόνια, εστάλησαν απειλές θανάτου στον κολομβιανό μέσο Κάρλος Σάντσες, όταν αποβλήθηκε στο ματς εναντίον της Ιαπωνίας μόλις τρία λεπτά μετά τον πρώτο αγώνα της Κολομβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Τελικά το να είσαι ποδοσφαιριστής στην Κολομβία δεν είναι και το πιο ασφαλές επάγγελμα…

σαν σημεραΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλοειδήσεις τώραΕθνική Κολομβίαςκαρτέλ ναρκωτικώνδολοφονία