Ιστορία|18.01.2024 07:55

Το όνειδος των ΗΠΑ: συνεργάστηκαν με κορυφαίους Ναζί εγκληματίες πολέμου και με Ιάπωνες διεστραμμένους επιστήμονες για να χτυπήσουν την ΕΣΣΔ

Νίκος Τζιανίδης

Είναι το όνειδος των ΗΠΑ... Ή τουλάχιστον ένα από τα πολλά. Οι Αμερικανοί συνεργάστηκαν με κορυφαίους Ναζί εγκληματίες πολέμου ακόμα και με Ιάπωνες διεστραμμένους επιστήμονες για να χτυπήσουν την ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Σίγουρα!

Έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια κι όμως ακόμα η βαθιά πληγή που άνοιξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην ψυχή των ανθρώπων, παραμένει χαίνουσα. Και δεν ήταν μονάχα ο πόλεμος. Όχι! Περισσότερο φλεγμαίνει ο νους από τον σαπισμένο εκείνον ιστό της περιόδου 1939-1945 που απλώθηκε στις, παράλληλες με τον πόλεμο, δραστηριότητες με εξέχουσα και πλέον ειδεχθή, το Ολοκαύτωμα. Κι έπειτα ήρθε η ειρήνη· και περάσαν χρόνια πολλά και οι μάρτυρες ένας ένας «έφυγαν» και οι μνήμες σιγά σιγά εξασθένησαν, αλλά η Ιστορία- αειθαλής και σφριγηλή- δεν λησμονάει και υπενθυμίζει.

Η ιστορία των Ναζί που δραπέτευσαν μετά την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ, από χρόνια έχει εμπνεύσει μυθιστοριογράφους και σεναριογράφους. Και είναι πλέον γεγονός που δεν αμφισβητείται ότι, πολλοί από τους απεχθέστερους εγκληματίες πολέμου, απολάμβαναν ασυλίας, βρήκαν στέγη και τροφή, μακριά από τους διώκτες στους, στην αγκαλιά της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών τη διαβόητη CIA και όχι μόνο.

O Γιόζεφ Μένγκελε, ο «Άγγελος του Θανάτου» του Άουσβιτς, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Αυστρίας και Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ, βρήκαν αρωγό τη CIA στο να αποκρύψουν την εγκληματική τους δράση και να επιβιώσουν (και όχι μόνο, στην περίπτωση του Βάλντχαϊμ) και ποτέ να μην πληρώσουν τα επίχειρα των πράξεών τους. Ο διαχωρισμός των πραγματικών γεγονότων από τη μυθοπλασία σχετικά με τις υποτιθέμενες μεταπολεμικές σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των πρώην Ναζί εγκληματιών πολέμου και συνεργατών τους, καθίσταται δυσχερής και εξακολουθεί να παραμένει μπερδεμένος.

Έχουν διεξαχθεί επίσημες έρευνες, κατόπιν αιτήματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για να διαπιστωθεί κατά πόσο η CIA υπέθαλψε εγκληματίες πολέμου για να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και τις γνώσεις τους στον Ψυχρό Πόλεμο. Όλα τα αποτελέσματα των ερευνών άφησαν κενά από τα οποία χωρούν να περάσουν ένας Κλάους Μπάρμπι, ένας Μένγκελε, ένας Βάλντχαϊμ…

Παρά αυτές τις προσπάθειες αποκάλυψης, εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες από εμπλεκόμενους κύκλους σχετικά με το αν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν απολύτως ειλικρινής σχετικά με αυτό το καυτό θέμα. Για παράδειγμα, ο Κρίστοφερ Σίμπσον, στο βιβλίο του που εκδόθηκε το 1988: «Blowback: America's Recruitment of Nazis and Its Effects on the Cold War», υποστηρίζει ότι: «οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζαν ή είχαν ισχυρό λόγο να υποπτεύονται ότι, πολλοί συμβασιούχοι πράκτορες που προσέλαβαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για λογαριασμό (και) των Ναζί.

Η CIA, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι μυστικές υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού», δηλώνει ο Σίμπσον, «δημιούργησαν ειδικά προγράμματα με συγκεκριμένο στόχο, το να φέρουν πρώην Ναζί και συνεργάτες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης αυτές οι υπηρεσίες προστάτευαν τέτοιους ανθρώπους τοποθετώντας τους σε θέσεις στο εξωτερικό, μισθοδοτούμενους από τις ΗΠΑ»!
Το γεγονός ότι τα περισσότερα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητα, δίνει μια απάντηση σε όσους αμφισβητούν…

Ένας Χασάπης στη γειτονιά μας…

Το 1983, η Βολιβία εξέδωσε τον Κλάους Μπάρμπι, τον Χασάπη της Λυών, στη Γαλλία για να δικαστεί για τα εγκλήματά του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι ο Μπάρμπι είχε, στην πραγματικότητα, δραπετεύσει από τη ρημαγμένη Γερμανία με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να τον υποστηρίζουν στη Νότια Αμερική παρέμεινε ασαφές.

Ο άνθρωπος από το Βέλγιο…

Ο Ρόμπερτ Γιαν Βερμπελέν, Βέλγος συνεργάτης των Ναζί ήταν επικεφαλής της «De Vlag» μιας διαβόητης ναζιστικής ομάδας που ανακάλυπτε και εκτελούσε Αντιστασιακούς. Ο Γιαν Βερμπελέν προσελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού στρατού στην Αυστρία και τη Γερμανία! Ο Βερμπελέν, μετά τη συνθηκολόγηση των Γερμανών, διέφυγε στην Αυστρία , όπου εργάστηκε για οκτώ χρόνια για το Σώμα Αντικατασκοπείας του Στρατού των ΗΠΑ, αν και είχε καταδικαστεί ως εγκληματίας πολέμου στο Βέλγιο! Το 1965, ο Βεμπρλέν κατηγορήθηκε για πέντε φόνους από δικαστήριο στην Αυστρία· αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες.

Άγγελος για τις ΗΠΑ…

Το 1985, η έρευνα σχετικά με τον Μένγκελε δημιούργησε φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης καθώς θεάσεις του Γερμανού διεστραμένου γιατρού αναφέρθηκαν σε όλη τη Νότια Αμερική. Ενώ η υπόθεση φαινόταν να λύθηκε με την ανακάλυψη των λειψάνων του Μένγκελε τον Ιούλιο του ίδιου έτους στη Βραζιλία, εξακολουθούσαν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη φυγή του από την Ευρώπη και τις μεταπολεμικές δραστηριότητές του. Για άλλη μια φορά, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, ειδικά η CIA, θεωρήθηκε ένοχη και γι’ αυτή την υπόθεση. Λέγεται ότι οι Αμερικανοί παρείχαν κάλυψη στον Μένγκελε κι εκείνος τους είχε παραδώσει μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων από τα απεχθή πειράματά του στους κρατούμενους του Άουσβιτς.

Ένας λύκος για τα πρόβατα του ΟΗΕ

Όμως, η πλέον τρανταχτή υπόθεση υπόθαλψης εγκληματία πολέμου είναι εκείνη του Κουρτ Βάλντχαϊμ: μια διεθνής προσωπικότητα, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και πρόεδρος της Αυστρίας (1986-1992), που κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε τον σκοτεινό ρόλο του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ ο Βάλντχαϊμ είχε από καιρό παραδεχτεί την θητεία του στη Βέρμαχτ, δεν είχε ποτέ κάνει λόγο για την έκταση των δραστηριοτήτων του στα Βαλκάνια- ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία- μια περιοχή που σημαδεύτηκε από τις ναζιστικές θηριωδίες. Το γεγονός ότι ο Βάλντχαϊμ αναρριχήθηκε τόσο υψηλά μετά τον πόλεμο, οδήγησε πολλούς στο να αναρωτηθούν αν απολάμβανε ειδικής σχέσης από αμερικανικές, σοβιετικές ή γιουγκοσλαβικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η CIA, για άλλη μια φορά στοχοποιήθηκε και υπήρξαν απαιτήσεις από τον ΟΗΕ να αποκαλύψει όποια σχέση μπορεί να είχε σχετικά με τον Αυστριακό διπλωμάτη/πολιτικό.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ τοποθέτησε το όνομα του Βάλντχαϊμ στη «λίστα υπό παρακολούθηση» για να αποτρέψει την είσοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσημη έρευνα στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αυστριακός πολιτικός είχε συμμετάσχει στη μεταφορά αμάχων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αντισημιτική προπαγάνδα, σε κακομεταχείριση και εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου και εκτέλεση αντιποίνων σε αμάχους. Η έκθεση, ωστόσο, δεν εξέτασε εάν ο Βάντχαϊμ είχε διασυνδέσεις μεταπολεμικά με υπηρεσίες πληροφοριών στην Ανατολή ή τη Δύση. Η CIA, δεν είδε, δεν άκουσε…

Μίλα μου για… Μίλντνερ

Επίσης σύμφωνα με μια έπίσης επίσημη έκθεση οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν και αξιωματικούς της Γκεστάπο, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου Ρούντολφ Μίλντνερ, μετά τον πόλεμο. Ο Μίλντνερ ήταν επικεφαλής της Γκεστάπο στο Κατοβίτσε και επικεφαλής του πολιτικού τμήματος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, διενεργώντας μεθόδους ανάκρισης «τρίτου βαθμού», που σήμαινε ότι έστελνε συχνά κρατούμενους για εκτέλεση. Ο Μίλντνερ, κατά τη διάρκεια θητείας του στη Δανία το 1943, οδήγησε περισσότερους από 8.000 Εβραίους στο Άουσβιτς. Ο Μίλντνερ συνελήφθη από αμερικανούς στρατιώτες και κατέθεσε ως μάρτυς στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Ο αμερικανικός στρατός συνέλαβε τον Μίλντνερ και τον προστάτευσε από τα χέρια των ανακριτών εγκλημάτων πολέμου, επειδή «οι γνώσεις του για τους κομμουνιστές και την αντιμετώπισή τους θεωρήθηκαν χρήσιμες»! Σύμφωνα με μια αποχαρακτηρισμένη Έκθεση της CIA, ο Μίλντνερ φυγαδεύτηκε στη Νότια Αμερική όπου χάθηκαν τα ίχνη του· η ημερομηνία και ο τόπος του θανάτου του είναι άγνωστη.

Ένας Ουκρανός στη Νέα Υόρκη

Επίσης η Υπόθεση Λέμπεντ είχε προκαλέσει αίσθηση στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Ο Μίκολα Κιρίλοβιτς Λέμπεντ ήταν Ουκρανός φανατικός εθνικιστής και εξτρεμιστής, που συνεργάστηκε με τους Ναζί για την εξόντωση των Εβραίων της δυτικής Ουκρανίας και επίσης είχε οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες Πολωνούς. Το 1949 η αμερικανική κυβέρνηση έφερε τον Λέμπεντ στη Νέα Υόρκη, όπου δεν κινδύνευε να διωχθεί για τα εγκλήματά του. Μέσω της χρηματοδοτούμενης από τη CIA οργάνωσής του, της «Prolog», συγκέντρωσε πληροφορίες για τους Σοβιετικούς, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Το 1991, ο Λέμπεντ θεωρούνταν ακόμη πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της CIA! Ο Λέμπεντ, τελικώς, αναγνωρίστηκε από ομοσπονδιακούς ερευνητές ως «πιθανός εγκληματίας πολέμου», αλλά δεν διώχθηκε ποτέ. Πέθανε το 1998.

Κατάσκοπος σε θέση-κλειδί στην Ιντερπόλ!

Επίσης προκαλεί ενδιαφέρον η περίπτωση του Πάουλ Ντίκοπφ. Ο Ντίκοπφ ήταν μέλος των SS και του Ναζιστικού κόμματος, αλλά όταν γκρεμίστηκε το Γ' Ράιχ χάθηκε στα ερείπια το παρελθόν του ολόκληρο! Ο Ντίκοπφ εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ το 1968, θέση που διατήρησε μέχρι το 1972· θεωρήθηκε ευσυνείδητος και επιμελής επαγγελματίας, φρονίζοντας πάντα για την πολιτική ουδετερότητα του οργανισμού. 

Όταν πέθανε ο Ντίκοπφ, το 1973, συνάδελφοί του αναζήτησαν αρχεία για να συντάξουν έναν αξιοπρεπή επικήδειο. Και τότε έμειναν άφωνοι με όσα ανακάλυψαν: ο «εξαίρετος» αξιωματικός της Ιντερπόλ ήταν έμμισθος πράκτορας της CIA από το 1965 έως το 1971 με την κωδική ονομασία Κάραβελ. Ενώ ο Ντίκοπφ δεν είχε άμεση συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου, προστάτεψε πολλούς πρώην Ναζί που ήταν εγκληματίες πολέμου και κάποιους βοήθησε να διαφύγουν στη Νότια Αμερική. Όταν ο Ντίκοπφ έγινε μέλος της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Δυτικής Γερμανίας, διαβίβασε στη CIA πληροφορίες για κορυφαίους γερμανούς αξιωματούχους καθώς και θέματα εσωτερικών υποθέσεων της Αστυνομίας και άλλων αρχών. Επίσης στρατολόγησε στην Υπηρεσία αρκετούς πρώην Ναζί αξιωματούχους! Η οδός «Paul-Dickopf-Straβe» στο Μέχενχάιμ, που έφερε το όνομά του Ντίκοπφ, μετονομάστηκε το 2012, όταν επιβεβαιώθηκαν οι σκοτεινές δραστηριότητές του.

Σφαγέας στην ΕΣΣΔ, χρήσιμος στις ΗΠΑ

Και μια ακόμα σημαντική υπόθεση, εκείνη του Έγκεν Στάιμλε. Ο Στάιμλε, ήταν διοικητής SS και υπεύθυνος για μαζικές δολοφονίες στη Σοβιετική Ένωση. Ο φάκελος του Στάιμλε βρέθηκε στα συντρίμμια αεροπορικού δυστυχήματος και όλοι πίστεψαν ότι ήταν νεκρός. Όλοι εκτός από τη CIA, που αναζήτησε τον πρώην Ναζί, τον βρήκε και τον έθεσε υπό την προστασία της. Το 1948, ο Στάιμλε δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για τα εγκλήματά του· γρήγορα η ποινή του μετατράπηκε σε 20ετή φυλάκιση! Ο Στάιμλε έγινε καθηγητής Ιστορίας και Γερμανικών και δίδαξε σε γυμνάσιο· έδινε πληροφορίες στους Αμερικανούς μέχρι τα γεράματά του· πέθανε σε ηλικία 87 χρονών το 1987. Η ιδιότητα του Στάιμλε ως κατάσκοπος της CIA αποκαλύφθηκε όταν αποχαρακτηρίστικαν έγγραφα της αμερικανικής υπηρεσίας.

Μια προσεκτική ανάγνωση των διαφόρων εκθέσεων και των σχετικών ερευνών και μια ενδελεχής μελέτη των αποχαρακτηρισμένων αρχείων πληροφοριών των ΗΠΑ, δείχνει ότι η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν διαδραματίσει σκοτεινό ρόλο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών (για να μην αναφέρουμε τις βρετανικές, γαλλικές και σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών) άρχισαν να προσεγγίζουν Ναζί αξιωματούχος για να αντλήσουν εμπειρίες από την τεχνογνωσία τους. Κι όποιος τους ήταν χρήσιμος τον διέσωζαν. Και να ήταν μόνο αυτά…

Τεχνογνωσία made in Japan

«Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην οδηγήσουν σε δίκες πολλούς από τους Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με αντάλλαγμα την πείρα και τα στοιχεία τους για βιολογικά όπλα», κατάγγειλε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, πριν από μια δεκαετία. Επικαλούμενη ένα άρθρο της ρωσικής εφημερίδας «Rossiyskaya Gazeta», το Xinhua ανέφερε: «Ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, κατά τη διάρκεια της Δίκης του Τόκιο (αντίστοιχη της Δίκης της Νυρεμβέργης), διέγραψε τις φρικαλεότητες που διέπραξε η περιβόητη Μονάδα 731, μια μυστική επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με τον βιολογικό και χημικό πόλεμο».

Η Μονάδα 731 διεξήγαγε έρευνες, πειραματιζόμενη πάνω σε ανθρώπους· προσπάθησε να αναπτύξει όπλα βιολογικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της πανώλης, του άνθρακα, της χολέρας και άλλων σοβαρών ασθενειών. Η μονάδα πραγματοποίησε «δοκιμές» βομβών πανώλης ρίχνοντάς τις σε κινεζικές πόλεις για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφικών συνεπειών τους! Ε, αυτή η ομάδα αγκαλιάστηκε και προστατεύτηκε από τις ΗΠΑ!
Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος… Παλιές αμαρτίες, καινούργιες ντροπές; Μπααα. Ουδείς ασχολείται πλέον.

ΗΠΑΕΣΣΔψυχρός πόλεμοςΕγκληματίες ΠολέμουΝαζίειδήσεις τώραCIA