Ιστορία|17.04.2024 22:10

Είναι αυτό το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε στους ωκεανούς της γης; Εκπληκτική ανακάλυψη

Newsroom

Οι επιστήμονες εντόπισαν ενδεχομένως το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό που κολύμπησε ποτέ στις θάλασσες - ένα πλάσμα μεγαλύτερο σε μήκος από δύο λεωφορεία στη σειρά!

Έζησε στη Γη πριν 202 εκατ. χρόνια

Το πλάσμα έζησε πριν από περίπου 202 εκατομμύρια χρόνια μαζί με τους δεινόσαυρους, μεταδίδει το BBC.  Το απολιθωμένο σαγόνι του βρέθηκε το 2016 από έναν κυνηγό απολιθωμάτων σε μια παραλία του Σόμερσετ της Βρετανίας.

Το 2020 ένας πατέρας και μια κόρη βρήκαν ένα δεύτερο, πολύ παρόμοιο σαγόνι. Οι ειδικοί λένε τώρα ότι τα απολιθώματα προέρχονται από δύο γιγάντια ιχθυόσαυρα ερπετά, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μήκος 25 μέτρα.

«Με βάση το μέγεθος των γνάθων - το ένα από αυτά έχει μήκος πάνω από ένα μέτρο και το άλλο δύο μέτρα - μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ολόκληρο το ζώο θα είχε μήκος περίπου 25 μέτρα, όσο περίπου και μια γαλάζια φάλαινα», σύμφωνα με τον δρα Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος συνέταξε την επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Αλλά λέει ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, όπως ένα πλήρες κρανίο και σκελετός, για να επιβεβαιωθεί το ακριβές μέγεθος του πλάσματος, επειδή μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο μερικά θραύσματα.

Η πρώτη ματιά στο πλάσμα ήρθε το 2016, όταν ο κυνηγός απολιθωμάτων Πολ ντε Σαλ έψαχνε τις παραλίες του Σόμερσετ. Συλλέγει απολιθώματα εδώ και 25 χρόνια αφού εμπνεύστηκε από τον διάσημο απολιθωματολόγο Steve Etches.

Ψάχνοντας την παραλία με τη σύζυγό του Κάρολ, είδε αυτό που αποδείχθηκε το εύρημα της ζωής του - το πρώτο γνωστό σαγόνι αυτού του γιγάντιου θαλάσσιου ερπετού.

Όταν μίλησε με τον Ντιν Λόμαξ, υποψιάστηκαν ότι μπορεί να βρίσκονταν μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους το 2018. Ήθελαν όμως περισσότερα στοιχεία για να καταλάβουν πόσο μεγάλο ήταν το πλάσμα.

Ο Πολ έσπευσε στην παραλία και τους βοήθησε να αποκαλύψουν κι άλλα. «Έσκαψα μέσα σε όλη την παχιά λάσπη. Μετά από περίπου μία ώρα, το φτυάρι μου χτύπησε σε κάτι στερεό - και αυτό το οστό βγήκε τέλεια διατηρημένο», λέει.

Η ομάδα, καθώς και μέλη της οικογένειας, συνέχισαν να αναζητούν θραύσματα της δεύτερης γνάθου - το τελευταίο κομμάτι βρέθηκε το 2022.

Η ανακάλυψη τους έδωσε περισσότερα στοιχεία για να εκτιμήσουν το μέγεθός του. Τώρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεράστιο ζώο είναι ένα νέο είδος ιχθυόσαυρου, το οποίο ονόμασαν Ichthyotitan severnensis, ή γιγαντιαία ιχθυόσαυρα του Severn.

Το δείγμα που βρήκε ο Πολ βρισκόταν στο γκαράζ του για τρία χρόνια, ενώ η ομάδα το ανέλυε. Σύντομα θα εκτεθεί σε δημόσια έκθεση στο Μουσείο και την Πινακοθήκη του Μπρίστολ.

απολίθωμαΒρετανίαερπετόειδήσεις τώραδεινόσαυροι