Ιστορία|09.04.2020 17:20

Σχέδιο Μάρσαλ: Τι ήταν, ποιος ο εμπνευστής του και πότε εφαρμόστηκε

Γιάννης Πολίτης

«Πολλοί μιλούν αυτή την στιγμή για κάτι που το ονομάζουν Σχέδιο Μάρσαλ. Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το Σχέδιο Μάρσαλ που καταρτίζουμε ως ΕΕ για τους ευρωπαϊκούς λαούς». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θέλησε να χτυπήσει το καμπανάκι έτσι ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω του κορονοϊού

Ας δούμε όμως ποιος ήταν ο εμπνευστής του Σχεδίου Μάρσαλ που επικαλέστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν και πότε εφαρμόστηκε. 

Ο Τζορτζ Μάρσαλ, στρατηγός και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπήρξε σύμφωνα με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ ο «αρχιτέκτονας της νίκης» των συμμάχων κατά των Γερμανών. Μία νίκη που σήμανε και το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Γεννήθηκε το 1880 στην Πενσυλβάνια, και το 1901 αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία της Βιρτζίνιας το 1901. Κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως Συνταγματάρχης στο Δυτικό μέτωπο ενώ η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Το 1939 έγινε στρατηγός και αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου. 

Ο Μάρσαλ διαδραμάτισε επίσης καταλυτικό ρόλο στις ζυμώσεις που οδήγησαν στην ίδρυση του ΝΑΤΟ. Το 1947 έγινε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του προώθησε το δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ, ενώ το 1953 του αποδόθηκε το νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του στον τερματισμό του πολέμου της Κορέας. Πέθανε το 1959.

Σχέδιο Μάρσαλ

Τα αποκαλυπτήρια του Σχεδίου Μάρσαλ έγιναν τον Ιούνιο του 1947 στο Χάρβαρντ. Αφορούσε την οικονομική ενίσχυση της Ευρώπης που ακόμα μετρούσε τις πληγές της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο των ΗΠΑ στηριζόταν στον συλλογισμό ότι οι Ευρωπαίοι θα στηρίζονταν στον κομμουνισμό. Δηλαδή το εντελώς αντίθετο που συνέβη μετά το 1929, οπότε και οι λαοί στράφηκαν στον ναζισμό και τον κομμουνισμό. 

Οι πρώτες χώρες που έγιναν αποδέκτες του σχεδίου ήταν οι παρακάτω: Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η χορηγία αυτής της βοήθειας δεν έγινε με διμερείς διαδικασίες, αλλά με όρους που τέθηκαν από την Ουάσινγκτον.

σχέδιο ΜάρσαλΚομισιόνΚορονοϊός