Lifestyle|26.10.2018 14:41

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα ΑΝΤ1 - Αντώνη Κανάκη

Χρήστος Ιερείδης

Aνεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η κρίση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστηµα στον ΑΝΤ1. Χθες (25/10) αργά το µεσηµέρι, µε εκτενές κείµενο που έφθασε στα δηµοσιογραφικά γραφεία, ο Αντώνης Κανάκης γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από τον σταθµό έπειτα από 21 χρόνια συνεργασίας. Ο ΑΝΤ1 αρχικώς αιφνιδιάστηκε από το αδιαπραγµάτευτο της απόφασης Κανάκη, διότι έως χθες τις πρώτες απογευµατινές ώρες από την πλευρά του σταθµού δεν υπήρχε αντίδραση. Περίπου µιάµιση ώρα αργότερα το κανάλι µε λακωνικό τρόπο έκανε λόγο για λύση συνεργασίας µε τον Αντώνη Κανάκη και παράλληλα «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο παρουσιαστής.

Ο Κανάκης στην αιχµηρή ανακοίνωση παραίτησης υποστηρίζει ότι ο σταθµός δεν τον στήριξε το τελευταίο διάστηµα -τηλεοπτικοί κύκλοι µιλούσαν για κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών που σοβούσε επί οκτάµηνο- απέναντι σε παρασκηνιακούς κύκλους που, όπως ισχυρίζεται, έσπειραν φήµες και τον παρουσίαζαν ως καταλύτη µε αποφασιστικό ρόλο για αποκλεισµό προσώπων και εκποµπών, ενώ επρόκειτο- διατείνεται- για αποκλειστικές επιλογές του καναλιού µόνον. Καταλογίζει αδρανή στάση στον ΑΝΤ1 και την καταδεικνύει ως αιτία που τον οδήγησε σε µια σειρά λόγων  κυρίως αρχής και διάρρηξης της σχέσης αµοιβαίας εµπιστοσύνης.

«Σχετικά πρόσφατα καλλιεργήθηκε στο τηλεοπτικό παρασκήνιο µία παράδοξη φήµη, βάσει της οποίας µου χρεώθηκαν αποφάσεις που προφανώς και δεν θα µπορούσαν να ήταν δικές µου. Αποφάσεις που όπως είναι αυτονόητο πάρθηκαν και ανακοινώθηκαν από τον ΑΝΤ1, πριν µάλιστα µου ανατεθεί η καλλιτεχνική επιµέλεια της late night ζώνης (η οποία καλλιτεχνική επιµέλεια, παρά τις τότε σχετικές ανακοινώσεις, δεν υλοποιήθηκε ποτέ έως και σήµερα)» σηµειώνει ο Αντώνης Κανάκης στο κείµενο παραίτησής του.

Περιγράφει δε ότι «καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστηµα που η τελείως αντίθετη µε την επαγγελµατική µου δεοντολογία εν λόγω φήµη καλλιεργήθηκε και δηµοσιοποιήθηκε, ο ΑΝΤ1 δεν διέψευσε ή ξεκαθάρισε ποτέ και µε κανέναν τρόπο ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν δικές του, όπως θεωρώ πως όφειλε να πράξει, τη στιγµή που δηµοσίως χρεώνονταν σε έναν συνεργάτη του». «Αντιθέτως, ακόµα και ενεργά, συνέβαλε» επισηµαίνει ο Κανάκης «στο να δηµιουργηθεί και να πάρει µεγαλύτερες διαστάσεις η ψευδής αυτή φήµη, πως δηλαδή συγκεκριµένες επιλογές που αποκλειστικά το ίδιο το κανάλι έκανε σχετικά µε πρόσωπα και εκποµπές της περσινής αλλά και της φετινής σεζόν, ήταν δικές µου επιλογές ή εισηγήσεις (!!!). Βεβαίως, κανέναν ρόλο δεν θα µπορούσε να παίξει στην απόφασή µου να αποχωρήσω η ύπαρξη της οποιασδήποτε ψευδούς φήµης. Η στάση όµως του ΑΝΤ1 απέναντί της και η συµβολή του στη δηµιουργία και διάδοσή της, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο».

Εκ διαµέτρου αντίθετη εικόνα σχηµάτιζαν περιγραφές κύκλων του σταθµού η οποία ανταποκρινόταν -έλεγαν- στη θέση του ΑΝΤ1. Σύµφωνα µε αυτή ο παρουσιαστής στον οποίο το κανάλι είχε αναθέσει την καλλιτεχνική επιµέλεια της βραδινής ζώνης, εµφανιζόταν αντίθετος µε επιλογές του σταθµού σε πρόσωπα για τις εκποµπές της αρµοδιότητάς του. ∆υσαρέσκεια και ευχαριστίες Οι ίδιοι κύκλοι µετέφεραν δυσαρέσκεια από την πλευρά του ΑΝΤ1 επειδή, όπως υποστηρίχθηκε, ο παρουσιαστής «παρά τη συµβατική υποχρέωσή του να αναπτύξει ιδέες για τη διαµόρφωση της ζώνης εκείνος δεν κατέθεσε κάποια πρόταση» αλλά και επειδή «καθυστερούσε την έναρξη των εκποµπών του, οι οποίες δεν είχαν τακτική προβολή».

Πάντως ο Κανάκης λίγο πριν βάλει τελεία στην επιστολή του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ΑΝΤ1 και τον ιδιοκτήτη του, Θοδωρή Κυριακού, για τη συνεργασία των 21 ετών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άλλοι ήταν οι πρωταίτιοι που τον εξώθησαν σε παραίτηση. Αλλά και το κανάλι µε τη σειρά του ανταπέδωσε τις ευχαριστίες «για όλα όσα έχει προσφέρει τα 21 πολύ δηµιουργικά και επιτυχηµένα χρόνια».

Αντώνης Κανάκης