Lifestyle|03.06.2020 16:02

Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ο ρατσισμός είναι η πανδημία της Αμερικής και δεν έχουμε βρει εμβόλιο»

Newsroom

Ο ηθοποιός και ακτιβιστής Τζορτζ Κλούνεϊ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από τη βάρβαρη δολοφονία του George Floyd, μια δολοφονία που έχει συνταράξει όλο τον πλανήτη και έχει δημιουργήσει κύμα διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων στην Αμερική. Ο 59χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης επέλεξε να διατυπώσει τις σκέψεις του σε ένα γλαφυρό κείμενο-επιστολή το οποίο δημοσιεύτηκε στο The Daily Beast, και με το οποίο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το συμβάν και τις σκέψεις του για το μέλλον της Αμερικής. «Και τώρα τι κάνουμε» λέει ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ξεκινώντας την επιστολή του αναφέρει προηγούμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας και δολοφονιών μαύρων από λευκούς αστυνομικούς που συγκλόνισαν την Αμερική - τον Eric Garner το 2014 και τους Tamir Rice, Philando Castile και Laquan McDonald. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο George Floyd δολοφονήθηκε. Ο θυμός και η αγανάκτηση που βλέπουμε να διαδραματίζονται στους δρόμους μάς υπενθυμίζουν πόσο λίγο έχουμε εξελιχθεί ως χώρα από την πρωταρχική μας αμαρτία, αυτή της δουλείας. Το ότι δεν αγοράζουμε και δεν πουλάμε ανθρώπινα πλάσματα δεν είναι παράσημο. Χρειαζόμαστε συστημική αλλαγή στην επιβολή του νόμου και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Αυτή είναι η δική μας πανδημία. Μας μολύνει όλους και εδώ και 400 χρόνια και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε εμβόλιο...».

Χωρίς να αναφέρει το όνομα «Ντόναλντ Τραμπ», ο 59χρονος σταρ αναφέρθηκε στις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν την επόμενη μέρα: «Αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, καθώς διερωτώμεθα τι θα χρειαστεί για να λυθούν αυτά τα φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα, ας θυμηθούμε ότι εμείς τα δημιουργήσαμε, άρα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Και υπάρχει μόνον ένας τρόπος να έλθει μια βιώσιμη αλλαγή σ’ αυτή τη χώρα: Ψηφίστε», είπε, καλώντας τους Αμερικανούς να σκεφτούν πολύ καλά τι θα ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές που πλησιάζουν.

George FloydρατσισμόςπανδημίαΤζορτζ ΚλούνεϊΝτόναλντ Τραμπ