Lifestyle|17.12.2018 16:22

Μαριάννα Τουμασάτου: Η συνεργασία με τον σύζυγό της και πότε τραβάει κόκκινη γραμμή

Αλέξης Μίχας

Η ηθοποιός μιλά στο TV Έθνος για τον ρόλο της Κάτιας στη «Γυναίκα χωρίς όνομα» και αποκαλύπτει τον μόνο λόγο που η ίδια μπορεί να γίνει τόσο σκληρή όσο η ηρωίδα που υποδύεται. Επίσης, αναφέρεται στην οικογένειά της, εξηγεί γιατί δεν παρακολουθεί ριάλιτι και ξεκαθαρίζει πως δεν θα ήθελε να δοκιμαστεί σε ρόλο παρουσιάστριας, όπως κάνουν αρκετές συνάδελφοί της τα τελευταία χρόνια. 

Ύστερα από πολλά χρόνια, επιστροφή σε καθημερινή σειρά, αλλά σε κόντρα ρόλο. Περίμενες πως ο χαρακτήρας της Κάτιας θα έχει τέτοιο γκελ στο τηλεοπτικό κοινό;

Δεν ξέρω το ακριβές γκελ (γέλια). Τουλάχιστον οι τηλεθεατές δεν την έχουν σιχαθεί ακόμη. Νομίζω πως το σώσαμε. Είναι μια ηρωίδα με πολύ σκληρό χαρακτήρα, όμως η ζωή την έκανε έτσι και οι καταστάσεις που βίωσε.

Όντως είναι σκληρή. Φοβήθηκες όταν σου προτάθηκε ο συγκεκριμένος ρόλος; Και σε ρωτάω γιατί το κοινό σε έχει συνηθίσει σε πολύ θετικούς χαρακτήρες μέχρι σήμερα.

Δεν ξέρουμε αν στο τέλος και η Κάτια αποδειχθεί θετικός χαρακτήρας. Είναι ταυτόχρονα θύτης και θύμα. Θα ήθελα να πάμε λίγο στα προσεχώς. Ο Ανδρέας λέει ανοιχτά στην Κάτια πως γνωρίζει για τη σχέση της με τον Μηνά. Θα χωρίσουν οριστικά; Και ποια είναι τελικά η επιλογή της Κάτιας; Ο Ανδρέας αντιμετωπίζει δίλημμα, αφού μαθαίνει τη σχέση. Θα δούμε ποια απόφαση θα πάρει. Η Κάτια ακόμη δεν ξέρει αν ο Ανδρέας είναι με τη Ρένα. Δεν έχει δίλημμα. Ο Μηνάς μπήκε πολύ πρόσφατα στη ζωή της. Είναι μια γυναίκα που ακόμα και όταν γνώριζε τις απάτες του συζύγου της δεν είχε προχωρήσει σε άλλη σχέση. Ήταν πολλά χρόνια μόνη της. Είναι πολύ ταλαιπωρημένη. Γι’ αυτό κάνει κινήσεις και επιλογές που εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς.

T

Στο τρίγωνο Κάτιας - Μαρίνας - Μάρθας τι εξελίξεις θα υπάρξουν;

Θα υπάρξουν εντάσεις. Και αυτές εντάσσονται στη σκακιέρα των συνθηκών που θα διαμορφωθούν μελλοντικά. Κάθε αποκάλυψη που θα συμβεί προσεχώς θα έχει και την ανάλογη συνέπεια ή αντίδραση. Δεν γίνεται τίποτα τυχαία. Θα υπάρξουν έντονες στιγμές στο μέλλον.

Ακούγεται έντονα πως η σειρά είναι η μόνη στιγμή από τις φετινές παραγωγές του ΑΝΤ1 που παίρνει το εισιτήριο για την επόμενη σεζόν. Έχεις κάποια ενημέρωση;

Ήδη η σειρά ξεκίνησε για 80 επεισόδια και είμαστε στα 190. Για το επόμενο φθινόπωρο δεν ξέρω κάτι. Αλλά και να γνώριζα δεν θα μπορούσα να το πω, μια και μια τέτοια ανακοίνωση είναι αρμοδιότητα του καναλιού.

Εσύ πιστεύεις πως αντέχει σεναριακά η σειρά για ακόμη μία σεζόν;

Ναι πιστεύω πως αντέχει. Η Μαρία Γεωργιάδου γράφει εξαιρετικά. Αν σου ζητούσα να εντοπίσεις κάποιο στοιχείο με τον χαρακτήρα που υποδύεσαι φέτος, υπάρχει; Θα μπορούσα να γίνω πολύ σκληρή αν πείραζε κάποιος το παιδί μου. Όχι να πάρω ζωή, αλλά να αντιμετωπίσω με μεγάλη σκληρότητα κάποιον που θα ενοχλούσε το παιδί μου.

Είχες δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή σου πως υπήρξε «συνάδελφός σου που για σένα πέθανε», εννοώντας, φυσικά, πως δεν θέλεις να έχεις καθόλου σχέσεις μαζί του. Ποια είναι αυτά τα γνωρίσματα σε έναν χαρακτήρα που σε κάνουν να τραβήξεις «κόκκινη γραμμή».

Έχει να κάνει περισσότερο με το αν πειράξεις δικό μου άνθρωπο. Όμως είναι οι συνθήκες κάθε φορά. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα.

T

Είσαι άνθρωπος που δίνει δεύτερες ευκαιρίες;

Ναι, δίνω δεύτερες ευκαιρίες. Σπανίως δεν θα το κάνω. Είμαι υπέρ των δεύτερων ευκαιριών. Μπορώ, όπως σου είπα, να γίνω σκληρή, δεν είμαι σκληρή.

Απέχεις φέτος από το θέατρο. Λόγω χρόνων που απαιτούνται για τα καθημερινά γυρίσματα της «Γυναίκας» να υποθέσω ή δεν υπήρξε κάποια πρόταση που να σε ενδιέφερε;

Η «Γυναίκα» έχει δεκάωρα γυρίσματα. Και πέρυσι είχα πολλές ώρες γυρισμάτων για τα «Παλικάρια» και έκανα και θέατρο. Ήθελα φέτος τον χειμώνα, λοιπόν, να έχω περισσότερες ώρες στο σπίτι μου με την οικογένειά μου. Ήθελα περισσότερο χρόνο με τον άντρα μου και την κόρη μου.

Με τον σύζυγό σου Αλέξανδρο Σταύρου έχετε αποτελέσει αγαπημένο ζευγάρι του τηλεοπτικού κοινού. Θα θέλατε να συνεργαστείτε ξανά στη μικρή οθόνη;

Πάντα! Πάντα είναι κάτι που θέλω. Όμως τα πάντα έρχονται και από μόνα τους. Πολλές φορές αποφασίζει η ζωή.

Αλήθεια μετά τη «Βέρα στο δεξί» είχατε κοινή πρόταση για σειρά;

Υπήρξε κάτι, αλλά δεν συντονίστηκε. Δεν ήταν ακριβώς πρόταση, αλλά επιθυμία. Δεν συντονίστηκαν οι χρόνοι.

Είναι ανταγωνιστική η σχέση δύο ανθρώπων που είναι ηθοποιοί;

Ανταγωνιστική μπορεί να είναι η σχέση όποιων ανθρώπων κάνουν το ίδιο επάγγελμα. Αν οι άνθρωποι δεν είναι ανταγωνιστικοί ως χαρακτήρες, δεν είναι ούτε η σχέση τους.

Η κόρη σου, η Χρυσηίδα, έχει εκφράσει κάποια καλλιτεχνική ανησυχία; Βλέπεις να ακολουθεί τα βήματα των γονιών της;

Σε πολλά ταμπλό. Της αρέσει η μουσική, ο χορός, η γλυπτική. Είναι και των εικαστικών και του θεατρικού.

Αν σου ζητούσε η μικρή να ασχοληθεί με την υποκριτική, τι θα τη συμβούλευες;

Δεν θεωρώ καλό ο γονιός να συμβουλεύει το παιδί. Θα της έλεγα τη γνώμη μου για το επάγγελμα ανεξάρτητα από τις δικές της επιλογές. Η πείρα δεν δανείζεται ούτε καν στο παιδί σου.

Ποια είναι η γνώμη σου για το επάγγελμα της υποκριτικής σε αυτούς τους καιρούς που διανύουμε;

Είναι πραγματικά υποκειμενικό και πώς το βλέπει κανείς. Εάν δεν έκανα αυτήν τη δουλειά θα τρελαινόμουν, θα ήμουν στο φρενοκομείο (γέλια). Άλλος γίνεται για τα εξώφυλλα, άλλος για κάτι άλλο... Δεν είναι κατακριτέος κανείς και δεν είναι σπουδαίος κανείς. Καθένας πράττει ανάλογα με τις ανάγκες του. 

Η απότομη διακοπή πέρυσι του «Κάτι χωρισμένα παλικάρια» σε στενοχώρησε;

Δεν υπήρξε απότομη διακοπή. Η σειρά είχε πάρει έγκριση για μία σεζόν. Απλώς πριν αρχίσουν οι αλλαγές στον προγραμματισμό, πήγαινε πολύ καλά και είχαμε σκεφτεί όλοι, ακόμη και το κανάλι, πως θα υπήρχε και δεύτερη σεζόν. Όμως τα «πηγαινέλα» είχαν αποτέλεσμα να πέσει η τηλεθέαση. Δεν σταμάτησαν τα «Παλικάρια» πριν την ώρα τους.

Άξιζε να συνεχιστεί;

Βέβαια. Όλα τα πράγματα έχουν τη στιγμή τους. Δεν ήταν η στιγμή της. Ήταν εξαιρετική σειρά.

Η φιλία τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;

Μεγάλο! Οι φίλοι είναι το ένα μου περιουσιακό στοιχείο. Το άλλο είναι η οικογένειά μου. Γι’ αυτό είμαι και ζάμπλουτη.

T

Στον χώρο του θεάματος πιστεύεις υπάρχουν ειλικρινείς φιλίες;

Φυσικά και το πιστεύω. Τι θα πει «χώρος του θεάματος»; Ξέρεις τι γίνεται στα νοσοκομεία ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εργασίας; Στον αθλητισμό; Στις τράπεζες; Απλώς στη δική μας δουλειά όταν θα τσακωθεί η Φιφίκα με τη Μαρίκα θα το μάθεις. Στην τράπεζα δεν θα το μάθεις. Οπότε στη δική μας δουλειά κρεμιούνται κουδούνια.

Η μάχη μεταξύ μυθοπλασίας και ριάλιτι συνεχίζεται και είναι αμφίρροπη. Αν σου ζητούσα να κάνεις μια πρόβλεψη για το πού θα καταλήξει τελικά η πλειονότητα των Ελλήνων τηλεθεατών, τι θα μου έλεγες;

Δεν θα τα συγκρίνω.

Για ποιο λόγο;

Γιατί είναι σαν να συγκρίνεις πορτοκάλια με αχλάδια. Δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν είναι απαραίτητο στον τηλεθεατή να αρέσει ή το ένα ή το άλλο. Μπορεί σε κάποιους να αρέσουν και τα δύο, μπορεί σε κάποιους και τίποτα.

Παρακολουθείς ριάλιτι επιβίωσης;

Όχι, δεν τα παρακολουθώ καθόλου. Δεν μου αρέσουν.

Τα τάλεντ σόου;

Κάποια τα βλέπω. Εάν πέσω επάνω τους θα τα χαζέψω. Μου αρέσουν οι επιτροπές.

Αν σου γινόταν πρόταση για επιτροπή θα το σκεφτόσουν;

Όχι, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο εγώ μπορώ να το κάνω.

Να δοκιμαζόσουν σε ρόλο παρουσιάστριας σε κάποια εκπομπή;

Έχουμε δει πολλούς ηθοποιούς να δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια… Και το κάνουν και εξαιρετικά. Εγώ δεν μπορώ.

Η σχέση σου με τον χρόνο ποια είναι; Τον φοβάσαι;

Όχι, καλέ, καθόλου. Τα πάμε καλά.

Δηλαδή αν παρακολουθήσεις τον εαυτό σου σε κάποια επανάληψη…

Δεν βλέπω τον εαυτό μου σε επαναλήψεις σχεδόν ποτέ.

Ο λόγος;

Δεν το έκανα ούτε παλαιότερα δεν το κάνω ούτε τώρα. Κάναμε κάτι, τελείωσε, γεια σας.

Πώς θα περάσεις τις φετινές γιορτές; Χωρίς θέατρο;

Άπειρες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μας. Πιστεύω πως θα είναι από τα ομορφότερα Χριστούγεννα της ζωής μου.

Η ευχή σου για τις γιορτές και τη νέα χρονιά που έρχεται;

Υγεία και αγάπη! Δύο συστατικά απαραίτητα για όλους μας. 

TV ΈθνοςΜαριάννα Τουμασάτου