Lifestyle|28.10.2018 18:27

Ώρα Ελλάδος... Open, στη μάχη της πρωινής ενημέρωσης

Αλέξης Μίχας

Με μια μαραθώνια εκπομπή, που θα ξεκινά στις 05.30, θα ολοκληρώνεται στις 09.45 και θα χωρίζεται σε δύο μέρη («Ώρα Ελλάδος 05.30» και «Ώρα Ελλάδος 07.00»), το Open μπαίνει στη μάχη της πρωινής ενημέρωσης. Το «ΤV Έθνος» μίλησε με τους πρωινούς οικοδεσπότες του καναλιού της Παιανίας. Την Αμαλία Κάτζου, τον Βαγγέλη Γιακουμή, τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο.

Μετακόμιση στην πολύ πρωινή ζώνη του Open με το «Ώρα Ελλάδος 05.30». Είναι εύκολο το τόσο πρωινό ξύπνημα;

Αμαλία Κάτζου: Κι εγώ και ο Βαγγέλης έχουμε συνηθίσει να ξυπνάμε πρωί και είναι πολύ θετικό πως γνωριζόμαστε χρόνια, έχουμε ξανασυνεργαστεί και υπάρχει μεταξύ μας χημεία.

Βαγγέλης Γιακουμής: Σίγουρα θα ξυπνάμε νωρίτερα από τα κοκόρια και θα προλαβαίνουμε τον αλέκτορα πριν λαλήσει!

T

Θα «ανοίγετε» πρώτοι την ενημέρωση στην ελληνική τηλεόραση. Σας αγχώνει αυτό;

Α.Κ.: Εγώ είμαι από τη φύση μου αγχώδης και επειδή ο σταθμός μάς εμπιστεύτηκε αυτήν τη ζώνη, έχω ένα άγχος παραπάνω. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα, είμαστε όλοι ενωμένοι και αυτό θα βγει στον φακό. Εξάλλου, τα στοιχήματα κερδίζονται από ομάδες και όχι από μονάδες.

Β.Γ.: Προσωπικά καθόλου, γιατί αισθάνομαι πολύ σίγουρος για το τι θέλω να κάνω έτσι ώστε να αγκαλιάσει το τηλεοπτικό κοινό εκείνες τις ώρες τις πολύ πρωινές, που είναι δύσκολες. Με αγχώνει μόνο το αν όλα βρίσκονται στη θέση τους, γιατί όλα μαζί είναι αυτά που προσφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να προτάσσονται σε μια τόσο πρωινή εκπομπή για την ενημέρωση του κοινού;

Α.Κ.: Επειδή η εκπομπή θα ξεκινά πολύ νωρίς, θεωρώ ότι δεν πρέπει να βομβαρδίζουμε τον κόσμο με αρνητικές ειδήσεις. Την πρώτη ώρα στην εκπομπή θα έχουμε πιο χαλαρά θέματα, για να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάει. Βεβαίως, επειδή είμαστε ενημερωτική εκπομπή, θα αναλύουμε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά θα έχουμε και θέματα χρηστικά που αφορούν τους συνταξιούχους αλλά και όλους τους πολίτες. Επίσης, θα κάνουμε και έρευνα για μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και ρεπορτάζ με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Β.Γ.: Σίγουρα εκείνος που ξυπνά το πρωί για να προετοιμαστεί για την εργασία του θέλει να ξέρει τις πρώτες πληροφορίες για την «εικόνα» της ημέρας. Να γνωρίζει πώς θα κινηθεί. Τι καιρό θα έχει, ποια είναι η κίνηση στους κεντρικούς δρόμους σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, αν έχει συμβεί κάτι απρόοπτο το προηγούμενο βράδυ και όλα αυτά. Χρηστικά θέματα κατάλληλα να τον εφοδιάσουν με τις πρώτες πληροφορίες. Οχι μόνο εκείνον που ετοιμάζεται για τη δουλειά του, αλλά και με θέματα που αφορούν όλη την οικογένεια. Τις βαρυσήμαντες αναλύσεις, τα βαρύγδουπα λόγια τα αφήνουμε για τους πολιτικούς και για τις βραδινές εκπομπές. Ήταν ομολογουμένως ευρηματικό το τρέιλερ με τον κόκορα. Πείτε μου πώς προέκυψε η ιδέα...

Α.Κ.: Ο κόκορας είναι αλήθεια πως έχει κάνει αίσθηση. Ήταν πραγματικά πολύ έξυπνη ιδέα και ταιριάζει γάντι ο κόκορας στις 5.30 που ξεκινά η εκπομπή. Το τρέιλερ γυρίστηκε σε επαγγελματικό στούντιο και το concept το εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης. Στην αρχή είχε επιλεγεί ένας μαύρος κόκορας, αλλά είπαμε ότι ήταν άκομψο το συγκεκριμένο χρώμα και έτσι μας έφεραν έναν καφέ. Β.Γ.: Ο κόκορας δεν έγινε παστιτσάδα και λάλησε από μόνος του την ώρα που γυριζόταν το πολύ επιτυχημένο, πράγματι, τρέιλερ του σταθμού. Τα μηνύματα που πήραμε εγώ και η Αμαλία ήταν άπειρα θετικά.

«Ώρα Ελλάδος 07.00». Πώς προέκυψε ο τίτλος της εκπομπής;

T

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Ήταν μια ιδέα των υπευθύνων του καναλιού, που αγκαλιάζει όλη την πρωινή ζώνη και δίνει την εικόνα της συνέχειας στην ενημέρωση που ξεκινά από τις 05.30 και φτάνει μέχρι τις 10.

Γιάννης Σαραντάκος: Ο τίτλος της εκπομπής, «Ώρα Ελλάδος 07.00», συμπυκνώνει όλα αυτά που θα παρουσιάζουμε κάθε μέρα. Όλα αυτά που ενδιαφέρουν, που απασχολούν, που προβληματίζουν τους πολίτες.

Ποιες είναι οι καινοτομίες που θα δούμε στην εκπομπή;

Ι.Χ.: Στην πρωινή ζώνη υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός και γι’ αυτό οι καινοτομίες σε μια εκπομπή που αρχίζει από το μηδέν πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά για να μπορεί και ο μέσος τηλεθεατής να τις αγκαλιάσει. Στο «Ώρα Ελλάδος 07.00» αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι κατ’ αρχάς να δίνουμε με αξιοπιστία και εγκυρότητα αποκλειστικά ρεπορτάζ, αναλύσεις και παρασκήνιο, χωρίς να κουράζουμε τον τηλεθεατή. Θα μιλάμε για τις νέες τεχνολογίες και θα παρουσιάζουμε ό,τι καινούργιο συμβαίνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα ενημερώνουμε χωρίς φανατισμούς και με μια αισιόδοξη ματιά για όλες τις εξελίξεις της ημέρας.

Γ.Σ.: Ένα μόνο θα σας πω τώρα. Η εκπομπή μας θα χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια. Θα δοθεί βάρος στο ρεπορτάζ. Εκεί όπου πραγματικά βγαίνουν οι ειδήσεις. Η αναζήτηση και η μετάδοσή τους σε συνδυασμό με την ανάλυση είναι το μείγμα που επιλέγουμε. Όλα τα άλλα επί της... οθόνης!

Πρόκειται για μια ζώνη άκρως ανταγωνιστική. Σας αγχώνει αυτό;

Ι.Χ.: Όχι, δεν με αγχώνει, γιατί το έχω κάνει πολλά χρονιά και μάλιστα με επιτυχία. Ο ανταγωνισμός, αν ξέρεις να παλεύεις σωστά και με κανόνες, μπορεί να σε ωφελήσει. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, εκτός από τα νούμερα τηλεθέασης που έτσι και αλλιώς αγχώνουν όλους, και τους παρουσιαστές και τους συντελεστές εκπομπών. Θέλω όμως να πω ότι και ο Γιώργος Παπαδάκης με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και ο Δημήτρης Οικονόμου με τη Μαρία Αναστασοπούλου δεν είναι για μένα ανταγωνιστές. Δεν τους βλέπω έτσι. Πάνω απ’ όλα είναι καλοί φίλοι και συνάδελφοι.

Γ.Σ.: Αναμφισβήτητα η πρωινή ενημέρωση εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε μια από τις πλέον ανταγωνιστικές ζώνες. Υπάρχει προφανώς το δημιουργικό άγχος, αλλά επειδή γνωρίζω τις δυνατότητες της δημοσιογραφικής ομάδας πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό από κάθε πλευρά.

Έχετε συνεργαστεί στην τηλεόραση και κατά το παρελθόν. Αυτό λειτούργησε ως πρόκριμα για τη νέα συνεργασία σας στο Open;

Ι.Χ.: Νομίζω ναι. Η συνεργασία και η φιλία μας στο Mega ήταν καθοριστική για το νέο ξεκίνημα στο Open. Με τον Γιάννη ταιριάζουμε σε πολλά πράγματα, αλλά είμαστε διαφορετικοί ως χαρακτήρες και αυτό νομίζω ίσως είναι και η καλύτερη συνταγή για την επιτυχία της εκπομπής. Υπηρετεί την ενημέρωση πολλά χρόνια και το κυριότερο είναι πως διασταυρώνει την πληροφορία που έχει να πει.

Γ.Σ.: Φυσικά. Με τον Ιορδάνη έχουμε συνεργαστεί άψογα για πάνω από μία δεκαετία. Και δεν ήταν πάντα εύκολες οι καταστάσεις. Διατηρούμε μια πολύ καλή σχέση και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα βγει και στην οθόνη. Στην εκπομπή θα συμμετέχει και ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, και μάλιστα με διαφορετικό ρόλο από την αμιγή παρουσία του ως αθλητικού συντάκτη. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία;

Ι.X.: Ήταν μια ιδέα της διεύθυνσης του καναλιού και νομίζω ότι κατά βάθος ο Μένιος είναι πρωινός τύπος. Αν και ο ίδιος γράφει τα βιβλία του το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση ο Μένιος έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια ότι είναι ένας άριστος επαγγελματίας και έχει βάλει τη σφραγίδα του στην τηλεόραση και με την εκφραστικότητά του και με τα βίντεό του.

Γ.Σ.: Ο Μένιος είναι πυλώνας της εκπομπής και δεν θα αφορά μόνον τα αθλητικά. Όταν έχεις έναν άνθρωπο με φαντασία, ενεργητικότητα, χιούμορ και -κυρίως- εξαιρετικό χειρόγραφο, όπως λέμε στη δουλειά μας, είναι έγκλημα να τον περιορίσεις.

Ώρα ΕλλάδοςOpen TV