Lifestyle|05.01.2021 20:44

Alexander Wang: Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση μοντέλων

Newsroom

Πολλοί από αυτούς που ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν σεξουαλική  επίθεση από τον Alexander Wang, συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου μοντέλου Owen Mooney, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολλούς λογαριασμούς μόδας, όπως το Diet Prada. Ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα του διάσημου σχεδιαστή υπάρχουν και κάποιοι που δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Στις ιστορίες που περιγράφονται από τους «παθόντες» γίνεται γνωστό ότι ο Wang τους έδωσε ναρκωτικές ουσίες χωρίς να το γνωρίζουν, μέσα σε ποτήρια με ποτά ή σε μπουκάλια νερού, για να τους καταστήσει ευάλωτους. Στη συνέχεια, κατά τις περιγραφές τους, επιχείρησε να τους αγγίξει παρά τη θέλησή τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ξύπνησαν στο κρεβάτι του χωρίς να θυμούνται πώς βρέθηκαν εκεί. Ένας χρήστης του Instagram έγραψε ότι ο Wang του έδωσε MDMA (ψυχοδραστικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για ψυχαγωγικούς σκοπούς) χωρίς να το γνωρίζει, γεγονός που αναζωπύρωσε την διπολική διαταραχή που είχε, προκαλώντας του ψυχωσικό επεισόδιο, για το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί!

T

Η ράπερ Azealia Banks

Το 2019, η ράπερ Azealia Banks ανάρτησε ισχυρισμούς ανθρώπων, που κράτησαν την ανωνυμία τους και οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είχαν δεχτεί σεξουαλικές επιθέσεις από τον Wang. Οι τότε αναρτήσεις διαγράφηκαν, αλλά τώρα κάποιοι έγραψαν παρόμοιες εμπειρίες με εκείνες του παρελθόντος. Ο διάσημος σχεδιαστής, μέσω εκπροσώπου της εταιρίας του, αρνήθηκε να σχολιάσει την ιστορία που εξελίσσεται στο διαδίκτυο.

Οι κατηγορίες εναντίον του Wang έγιναν viral, αφού κοινοποιήθηκαν στο Instagram και πολλοί είναι αυτοί που προέτρεψαν το κοινό να μποϊκοτάρει τα προϊόντα του. Στην ανάρτηση συμπεριλήφθηκε ένα βιντεοκλίπ του μοντέλου Owen Mooney, ο οποίος είχε προηγουμένως ανεβάσει ένα βίντεο στο TikTok ισχυριζόμενος ότι είχε «συγκλονιστεί» από την συμπεριφορά ενός «πολύ διάσημου» σχεδιαστή μόδας το 2017. Αν και ο Mooney δεν κατονόμασε αρχικά τον φερόμενο ως δράστη της σεξουαλικής επίθεσης, έπειτα από προτροπές των ακολούθων του, επιβεβαίωσε ότι μιλούσε για τον Wang

T

Στο βίντεο, που έκτοτε έχει γίνει viral, ο Mooney ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε ένα πολυσύχναστο κλαμπ της Νέας Υόρκης, όπου μαζί με φίλους είχαν πάει να παρακολουθήσουν τον rapper CupcakKe. «Ήμουν μόνος μου σε κάποιο σημείο και ένας τύπος δίπλα μου εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε να κινηθεί», λέει ο Mooney στο βίντεο. «Ο τύπος άρχισε να με χαϊδεύει στο πόδι μου και αλλού… Με έκανε να παγώσω. Σοκαρίστηκα. Και μετά κοιτάζω για να δω ποιος ήταν και διαπίστωσα ότι είναι ο διάσημος σχεδιαστής μόδας» πρόσθεσε ο Mooney.

Μια οργάνωση για την υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της μόδας η «Model Alliance», έκανε μια ανάρτηση υπέρ όσων διατείνονται ότι υπέστησαν επίθεση από τον Wang: «Εμείς στο Model Alliance είμαστε αλληλέγγυοι με εκείνους που έχουν μοιραστεί τις ιστορίες τους για σεξουαλική κακοποίηση από τον Alexander Wang» ανέφερε σε δημοσίευση στο Instagram. «Ας είμαστε σαφείς: Η έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας στη βιομηχανία της μόδας αφήνει όλα τα μοντέλα εκτεθειμένα στην κακοποίηση, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ταυτότητά τους».

Μοντέλα με δημιουργίες του Alexander Wang/ copyright: AP PHOTOS

Ποιος είναι ο Alexander Wang 

Ο Alexander Wang γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1983 από Ταϊβανέζους γονείς στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και είναι Αμερικανός σχεδιαστής μόδας. Ο Wang ήρθε στο προσκήνιο μετά την απονομή του βραβείου CFDA (Συμβούλιο σχεδιαστών μόδας της Αμερικής)  το 2008. Eίναι γνωστός για τα εμπνευσμένα σχέδια του και τη χρήση του μαύρου χρώματος. Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει το Parsons School of Design.  

Μετά δύο χρόνια στο Parsons, ο Wang αποφάσισε να προωθήσει την δική του εταιρία μόδας , η οποία ξεκίνησε με μια συλλογή πλεκτών, κυρίως. Το φθινόπωρο του 2007, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη γυναικεία συλλογή στην πασαρέλα της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά και απέσπασε θετικές κριτικές. Το πρώτο κατάστημα του Alexander Wang άνοιξε στο SoHo, στο Lower Manhattan το 2011. Κάποιοι επισήμαναν ότι βοήθησε στην αναζωογόνηση μιας κατά τα άλλα διαλυμένης περιοχής στο κέντρο του Lower Manhattan. 

T

Το 2012, η «New York Post» δημοσίευσε ότι κατατέθηκε αγωγή 50 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του Wang για τη διοργάνωση ενός «sweatshop» στην Chinatown του Μανχάταν. Το άρθρο ανέφερε ότι περίπου 30 εργαζόμενοι παραπονέθηκαν για τις κακές συνθήκες εργασίας που τους παρείχε.  

Ένας από τους εργαζόμενους, ο Wenyu Lu ισχυρίστηκε ότι «νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες αφού αναγκάστηκε να εργαστεί 25 ώρες χωρίς διάλειμμα. Η αγωγή απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως «αβάσιμη». Ο Alexander Wang έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

T
σεξουαλική παρενόχλησησεξουαλική επίθεσηAlexander Wangσχεδιαστής μόδας