Lifestyle|16.01.2019 13:52

ΕΡΤ και Eurovision 2019: Αποκαλυπτικό παρασκήνιο για την επιλογή του τραγουδιού

Άγγελος Γεραιουδάκης

Με απευθείας ανάθεση από την ΕΡΤ θα γίνει η επιλογή του προσώπου που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 64ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ τον Μάΐο του 2019. 

Τα μέλη της ομάδας εργασίας, η οποία έχει αναλάβει την επιλογή είναι ο συνθέτης και μέλος ΔΣ της ΕΡΤ Δημήτρης Παπαδημητρίου (πρόεδρος), ο μουσικός παραγωγός Πέτρος Αδάμ (μέλος), ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης (μέλος), ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης (μέλος), η δημοσιογράφος και διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ  Μαρία Κουφοπούλου (μέλος) και η προϊσταμένη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της ΕΡΤ Σοφία Δρανίδου (μέλος).

Οι δισκογραφικές εταιρείες δεν θα εμπλακούν καθόλου φέτος στην επιλογή του καλλιτέχνη, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Θα είναι καθαρά απόφαση της επιτροπής.

Σαράντα δύο θα είναι οι συμμετέχουσες χώρες της φετινής Eurovision. Ένας αριθμός που δεν αποτελεί ρεκόρ μιας και είχαμε την απόσυρση της Βουλγαρίας. Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών τραγουδιών είναι η 11η Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο meeting της EBU στο Τελ Αβίβ. «Τότε θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι με όλες τις λεπτομέρειες της συμμετοχής. Μέχρι τότε δεν μας δεσμεύει κάτι. Για παράδειγμα, η Σουηδία ανακοινώνει τη συμμετοχή της τρεις μέρες πριν. Συνεπώς δεν έχουμε καθυστερήσει στο deadline μας», μας αναφέρει η κυρία Μαρία Κουφοπούλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ethnos.gr μαζί της.   

Μαρία Κουφοπούλου (Φωτογραφία: Facebook @Maria Koufopoulou)

Στις 28 Ιανουαρίου θα γίνει από την EBU και η κλήρωση για την κατανομή των χωρών στους δυο ημιτελικούς. Φέτος, θα έχουμε ισάριθμες χώρες. 

Η επιλογή του καλλιτέχνη, που θα μας εκπροσωπήσει στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, θα γίνει μέχρι τέλος της εβδομάδας. «Για την τελική επιλογή υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές. Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να είναι έμπειρος και να μπορεί να σταθεί σε μία διεθνή σκηνή. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα που και εμείς επιθυμούμε να κατέβουμε με κάποιον, ο οποίος θα έχει τα συγκεκριμένα στοιχεία», μου τονίζει και συμπληρώνει χαριτολογώντας: «Επίσης, θέλουμε να μας αρέσει!».

Τις τελευταίες μέρες, ακούγονται διάφορες φήμες που θέλουν να μας εκπροσωπεί, η Katerine Duska, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από τους υπεύθυνους της ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση, φέτος, προσανατολίζεται σε ένα πιο pop, πιο ευρωπαϊκό ήχο, με ξενόγλωσσο στίχο, σε αντίθεση με το ύφος που είχε ζητηθεί πέρυσι. «Θα είναι ένα τραγούδι που θα μας κάνει να λικνιζόμαστε και ταυτόχρονα θα μας κάνει περήφανους ως χώρα», δηλώνει η κυρία Κουφοπούλου. 

Πολλά λέγονται κάθε χρόνο για το κόστος της συμμετοχής μας στη Eurovision, με τους πολέμιούς της να κάνουν λόγο για σπατάλη χρημάτων, παραβλέποντας, ωστόσο, πως είναι το πρόγραμμα της ΕΡΤ με την μεγαλύτερη τηλεθέαση και, άρα, της φέρνει τα μεγαλύτερα έσοδα από κάθε άλλη εκπομπή της. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τα έξοδα αποστολής θα αναλάβει η δημόσια τηλεόραση. Η δισκογραφική εταιρεία του καλλιτέχνη μπορεί να επιμεριστεί κάποια από τα έξοδα, αλλά το μεγαλύτερο βάρος, ασφαλώς, ανήκει στην ΕΡΤ. 

Η Eurovision είναι «ένα τεράστιο σχολείο. Είναι ένα διεθνές project με πάρα πολύ υψηλά standard. Οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε!», μας αναφέρει. Θυμίζουμε πως ο τελικός της προηγούμενης χρονιάς σημείωσε τεράστια νούμερα και ήρθε δεύτερος σε τηλεθέαση μετά τον τελικό του Μουντιάλ.

Για τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να ακουστούν μετά την ανακοίνωση, η κυρία Κουφοπούλου μας απαντά: «Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση καθώς είναι θέμα επιθυμίας και γούστου. Θα ενοχληθώ με τα κακοπροαίρετα σχόλια». 

Η φετινή Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 14 - 18 Μαΐου, στο «Tel Aviv Exhibition Ground». Το σήμα είναι έμπνευση από τη σκηνή του διαγωνισμού σε σχεδιασμό του Florian Wieder απεικονίζοντας τρία τρίγωνα που σχηματίζουν ένα αστέρι από χρυσό. Το μότο «Dare To Dream» (Τόλμα να ονειρευτείς), συμβολίζει την ενσωμάτωση, τη διαφορετικότητα και την ενότητα που είναι και οι βασικές αξίες του ευρωαπϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.

«Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό το project, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο. Ο κόσμος θέλουμε να ξέρει πως όλο αυτό γίνεται με πολύ κέφι. Πιστεύουμε πως θα σας το μεταδώσουμε», μας λέει κλείνοντας τη συνέντευξη. 

EurovisionΕΡΤμουσικήΕυρώπη