Lifestyle|22.05.2021 18:56

Friends: Τα Φιλαράκια γέρασαν και επιστρέφουν για μια αρπαχτή κλείνοντας το μάτι στο χρόνο

Νίκος Τζιανίδης

Τα «Φιλαράκια» (Friends), ήταν για πολλούς «Η σειρά»· να, για παράδειγμα η κόρη μου έχει δει τρεις φορές και τις 10 σεζόν και τα 236 επεισόδια! Ήταν τα φιλαράκια της διπλανής πόρτας, τα φιλαράκια που δεν είχαμε και θα θέλαμε να έχουμε, ήταν τα «Φιλαράκια» που κάθε κανάλι θα ήθελε να έχει, αλλά τα είχε μόνο ένα, το NBC και όσοι αγόρασαν μετά τα δικαιώματα. Όταν άρχισε η προβολή τους, το 1994 η Τζένιφερ Άνιστον ήταν 25 χρονών κι όταν τέλειωσε όλο αυτό μετρούσε δέκα ακόμα κεράκια στην τούρτα της!

Διαβάστε επίσης: Άνιστον - Κούντροου: Αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το αφιέρωμα στα «Φιλαράκια»

Ποιοι ήταν τα «Φιλαράκια»; Έξι 20ρηδες, οι Τζένιφερ Άνιστον, η Κόρτνεϊ Κοξ, η Λίζα Κούντροου, ο Ματ ΛεΜπλάνκ, ο Μάθιου Πέρι και ο Ντέιβιντ Σουίμερ, που μπήκαν στο σπίτι πολλών από και έγιναν οι «δικοί τους άνθρωποι». Η προβολή της σειράς άρχισε τον Σεπτέμβριο του ‘94 από το NBC και τέλειωσε τον Μάιο του 2004, καταγράφοντας ασύλληπτη τηλεθέαση όλα εκείνα τα χρόνια. Το τελευταίο επεισόδιο, μάλιστα, το παρακολούθησαν 52,5 εκατομμύρια αμερικανοί τηλεθεατές!  

Είναι πολλοί εκείνοι, που δεν σηκώνουν κουβέντα στο ότι τα «Φιλαράκια» ήταν η πιο επιτυχημένη κωμική σειρά όλων των εποχών! Και γιατί να τους χαλάσουμε το χατίρι; Άλλωστε οι αριθμοί είναι με το μέρος τους. Τα «Φιλαράκια» λοιπόν ξανάσμιξαν μετά 17 χρόνια για ένα επίσημο reunion και το πρώτο trailer που «έπεσε» στο διαδίκτυο προκάλεσε συναισθηματική καταιγίδα στους απανταχού fans των «Friends».

Το πρώτο συναίσθημα που κυρίεψε τις αισθήσεις είχε γεύση γλυκόπικρη: «Πώς πέρασεν ή ώρα πώς φύγανε τα χρόνια…».

Το δεύτερο ήταν ξεκάθαρα στιφό: Γυρίζεις ξυπόλητος στις αναμνήσεις…

Το τρίτο; Προσγείωση στον καναπέ που από χρόνια έχει σκληρύνει: Σε ποια γωνιά να ψάξω να σε βρω χαμένη νιότη;

Και επειδή πάντα η συγκαταβατικότητα σκεπάζει τους αφορισμούς, κλείνεις με το επιμύθιο: Ρε, άσε να κάνουν την πλάκα τους κι ας τους κοροϊδέψει ο χρόνος… Από το τρέιλερ καταλαβαίνεις ότι για μια «αρπαχτή» πρόκειται, που ρίχνει τους παλιούς σοβάδες της νοσταλγίας του μικρόκοσμού μας. Οι θεατές που μεγάλωσαν πλάι τους, θα αναγνωρίσουν και τις ρυτίδες τις δικές τους, στο μέτωπο του Τζόι· οι μικροπαντρεμένες που κοντεύουν να γίνουν γιαγιάδες, θα ψάξουν για πλαστικό χειρουργό, βλέποντας την επίπλαστη νιότη της Ρέιτσελ και οι νέοι που παραμένουν νέοι, γιατί τη σειρά την είδαν «ζιπαρισμένη», θα σκεφτούν πόσο γρήγορα τα «σβηστά κεριά» πληθαίνουν και «προλαβαίνουμε δεν προλαβαίνουμε» ανάσες ξεγνοιασιάς.

Ο Τσάντλερ, ο Ρος , η Φοίβη, η Ρέιτσελ, ο Τζόι, η Μόνικα δεν επιστρέφουν για να τους παρακολουθήσουμε σε ένα ακόμη επεισόδιο μυθοπλασίας «Μετά 20 έτη», αλλά σε ένα σόου σαν εκείνα που έστηνε ο Νίκος Μαστοράκης στη τηλεόραση στο δειλινό της 10ετίας του ’60: «Αυτή είναι η ζωή σου», για παράδειγμα.

Τα «Φιλαράκια», στο νόστιμον ήμαρ τους, βλέπουν δολαρίων καπνόν αποθρώσκοντα και συγκινούνται με υποκρισία, για να συγκινήσουν κι όλους όσοι δεν βλέπουν την ώρα να ανατρέξουν στο HBO Max στις 27 του Μάη για να τους δουν ξανά.

Οι έξι πρωταγωνιστές θα πισωγυρίσουν με το νου στους χαρακτήρες που τους απογείωσαν, θα μιλήσουν για παραλειπόμενα και ανέκδοτα των γυρισμάτων, θα επισκεφθούν «εμβληματικούς» χώρους που σημάδεψαν τη σειρά  και άλλα πολλά και νοσταλγικά… Θα πλαισιωθούν και από guests, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ (παροπλισμένο πλοίο κι αυτός), η Σίντι Κρόφορντ (παλιό σκαρί που… ταξιδεύει παρά τα 55 χρόνια του), τον Τζάστιν Μπίμπερ (τον ξέρουν πέντε συγγενείς η μάνα του και οι γειτόνοι…) και ωραία και καλά θα τελειώσει κι αυτό το σμίξιμο κι όποιος ζήσει θα ανανεώσει το ραντεβού για μια ακόμη αρπαχτή σε δέκα χρόνια…

Κι αν ο Χάρης Ρώμας, ο δικός μας ντε, ο δήμαρχος Πώποτας, τόλμησε το reunion στο Κολοκοτρωνίτσι 13 χρόνια μετά την επιτυχία του «Καφέ της Χαράς» και δεν… πήγε ούτε η Χαρά, οι Αμερικάνοι έχουν τον τρόπο τους να ευαισθητοποιούν το θυμικό και να προκαλούν διέγερση αναμνήσεων και να ταράζουν λιμνάζοντα συναισθήματα. Θα τα καταφέρουν, λοιπόν κι εδώ, να είστε σίγουροι, όμως… Ο αφελής Τσάντλερ – κατά κόσμον Μάθιου Πέρι – είχε τον εφιάλτη του: «Βλέπω ξανά και ξανά το ίδιο όνειρο. Μαζευόμαστε πάλι και ξανακάνουμε τα Φιλαράκια, όμως δεν νοιάζεται κανείς στον κόσμο· κανείς απολύτως»…

Αηδίες— ο χρόνος έγινε για να κυλάει, οι έρωτες για να τελειώνουν και οι πετυχημένες σειρές για να μην επαναλλαμβάνονται. Τέλος!   

HBO MaxΦιλαράκιατηλεοπτική σειράεπιστροφή