Lifestyle|23.05.2021 12:25

Eurovision 2021 Τελικός: Στην κορυφή η Ιταλία και στη 10η θέση η Stefania

Newsroom

Ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Κοζάκου ήταν ξανά το «αχτύπητο» δίδυμο του τηλεοπτικού σχολιασμού της Eurovision 2021, το βράδυ του Σαββάτου (23/5) και ξεκίνησαν τη μετάδοση για την ΕΡΤ μιλώντας για τον διαφορετικό - λόγω πανδημίας - διαγωνισμό που φιλοξένησε φέτος το Ρότερνταμ. «Ο τελευταίος χρόνος σίγουρα δεν κύλησε εύκολα, τα καταφέραμε όμως να είμαστε στην πόλη του Ρότερνταμ. Πιο λίγοι, πιο προσεκτικοί, στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό μουσικό γεγονός της χρονιάς, με ασφυκτικά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά με πολλή χαρά! Πού να ήξεραν οι Ολλανδοί όταν σκέφτονταν το σλόγκαν "Open up" ότι θα ερχόταν μία πανδημία και το "Open up" θα αποκτούσε τελείως διαφορετικό νόημα». Ο τελικός ξεκίνησε με την παρέλαση των ερμηνευτών από τις 20 συμμετέχουσες χώρες, ενώ πρώτη μπήκε στην αρένα η λαμπερή Έλενα Τσαγκρινού για την Κύπρο με τελευταία χώρα το Σαν Μαρίνο. 

Διαβάστε επίσης: Eurovision 2021: Ποιος είναι ο Ιταλός ρόκερ Damiano David που κυνήγησε το όνειρό του

Το ιταλικό συγκρότημα Måneskin με το ροκ τραγούδι «Zitti e Buoni» ήταν ο νικητής του φετινού διαγωνισμού.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Måneskin έδωσαν την πρωτιά στην Ιταλία, 31 χρόνια μετά την τελευταία νίκη της χώρας σε διαγωνισμό Eurovision. Το 1990, το «Insieme: 1992» με τον Τότο Κουτούνιο είχε κερδίσει αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Γαλλία. «Το ροκ εντ ρολ ποτέ δεν πεθαίνει» είπαν οι νικητές και «τα έσπασαν» στη σκηνή του τελικού!

Οι ροκ Ιταλοί πήραν συνολικά 524 βαθμούς από επιτροπές και κοινό. Δεύτερη ήρθε η Γαλλία με το κλασικό γαλλόφωνο τραγούδι της Barbara Parvi, που θύμιζε άλλες εποχές και στην τρίτη θέση κατετάγη η Ελβετία με το επίσης γαλλόφωνο τραγούδι του Αλβανικής καταγωγής Ελβετού Gjon Muharremaj. Η Αγγλία καταχειροκροτήθηκε, αποθεώθηκε καλύτερα, από τους θεατές όταν ανακοινώθηκε η βαθμολογία της: Μηδέν και από επιτροπές και από κοινό! Επίσης, το κοινό δεν βαθμολόγησε τις Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Κύπρος (16η θέση) πήρε από το κοινό 44 και συνολικά 94 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα (10η θέση) πήρε από το κοινό 79 βαθμούς και συνολικά συγκέντρωσε 170 βαθμούς. 

Διαβάστε επίσης: Eurovision 2021: Ποιοι είναι οι Maneskin που σάρωσαν στον διαγωνισμό τραγουδιού με το Zitti e buoni

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στην Ολλανδία, καθώς τελευταία φορά ήταν το 1980. Οι Ολλανδοί είχαν νικήσει τον διαγωνισμό στην διοργάνωση του 2019 στο Ισραήλ, με τον Ντάνκαν Λόρενς και το τραγούδι «Arcade»Η Έλενα Τσαγκρινού διαγωνίστηκε με το El Diablo για την Κύπρο, ενώ στη 10η σειρά εμφάνισης είδαμε την υπέροχη Στεφανία Λυμπερακάκη με το El Diablo για την Ελλάδα μας.

T

Άψογοι και οι τέσσερις παρουσιαστές της βραδιάς: Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit και η διάσημη youtuber Nikkie de JagerΤο σλόγκαν της βραδιάς - «Open up» - επιλέχθηκε για να καταδείξει την ανάγκη ανθρώπινης επαφής μετά την πανδημία και τον μαγικό ρόλο της μουσικής, αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Διαβάστε επίσης: Τελικός Eurovision 2021 με Έλενα Παπαρίζου: Η εμφάνιση σε ταράτσα του Ρότερνταμ

Έλενα ΤσαγκρινούEurovision τελικόςDamiano Davideurovision νικητέςEurovision 2021eurovision τραγούδιαΣτεφανία Λυμπερακάκηeurovision ΕλλάδαEurovision