Lifestyle|22.06.2021 19:07

Victoria's Secret: Οι 7 νέες μούσες της φίρμας και η πώληση μισού δισ. που κατέρρευσε

Newsroom

Πάνε περίπου δύο χρόνια όταν η φίρμα πολυτελών εσωρούχων, ενδυμάτων και προϊόντων ομορφιάς Victoria's Secret ανακοίνωσε ότι σβήνει τα λαμπερά φώτα της πασαρέλας της και σταματάει τα σόου, που ήταν σήμα καταθέν της. Supermodels όπως η Ζιζέλ Μπούντχεν, η Αντριάνα Λίμα, η Αλεσάντρα Αμπρόζιο, η Χάιντι Κλουμ, η Τάιρα Μπανκς, η Mιράντα Κερ και η Κάντις Σουάνπολ ξεκίνησαν από την πασαρέλα της VS μια «χρυσή» καριέρα στον χώρο του μόντελινγκ. Στις πρώτες θέσεις του ετήσιου show της Victoria's Secret κάθονταν οι πιο διάσημες κυρίες της σόουμπιζ, ενώ στην πασαρέλα μεγάλα ονόματα της μουσικής συνόδευαν τραγουδώντας το περπάτημα των δίμετρων «Angels». Η Victoria’s Secret με πωλήσεις πολλών δισ. δολαρίων ετησίως αποτελούσε τη μεγαλύτερη εταιρία λιανικής πώλησης στο είδος της.... last year!

Μετά από σωρεία σκανδάλων, καταγγελίες για μισογυνισμό, μία αποτυχημένη απόπειρα πώλησης της φίρμας και μια πανδημία, η Victoria's Secret γονάτισε αλλά... ξαναγεννιέται. Την αναβίωσή της αναλαμβάνει ένα δυναμικό γκρουπ γυναικών, μία κολεκτίβα που αν μη τι άλλο γνωρίζει καλά τα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα. Επτά πρέσβειρες της VS - υπό τον τίτλο «VS Collective» - παίρνουν τα ηνία της φίρμας στα χέρια τους για να γεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. Γνωστές για τον ακτιβισμό τους σε θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων και το body positivity, αυτές οι κυρίες υπόσχονται πολλά.

T

Η κολεκτίβα περιλαμβάνει την επαναστάτρια της μπάλας κόντρα στις προκαταλήψεις, Μέγκαν Ράπινο, την ηθοποιό Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας, το plus-size μοντέλο Παλόμα Έλσεσερ, το Σουδανο-αυστραλιανό μοντέλο Αντούτ Ακετς, το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο της Victoria’s Secret Βαλεντίνα Σαμπάιο, η συγγραφέας Αμάντα ντι Καντενέτ και η Ολυμπιακή σκιέρ Αϊλίν Γκου.

T

Οι εν λόγω κυρίες δουλεύουν πάνω σε νέες γραμμές και πολυμεσικό περιεχόμενο με στόχο να υποστηρίξουν τις γυναίκες και τις ιδέες της διαχρονικής ομορφιάς και της δύναμης. «Η αλλαγή αυτή είναι αποφασιστικής σημασίας για την επιβίωση της μάρκας και είναι μία αλλαγή που την αγκαλιάζουμε από τα βάθη της ψυχής μας» είπε o CEO της Victoria's Secret, Μάρτιν Γουότερς. 

H «κόλαση» των Αγγέλων της Victoria's Secret: Kαταγγελίες για μισογυνισμό

Τον Φεβρουάριο του 2020, γνωστά μοντέλα που έχουν εργαστεί στο παρελθόν για τη «Victoria's Secret» κατήγγειλλαν την εταιρεία με μία μακρά ανοιχτή επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο, John Mehas. Τα μοντέλα, μεταξύ των οποίων οι Κρίστι Τέρλινγκτον, Άμπερ Βαλέτα και Ίσκρα Λόρενς, μαζί με άλλα 100 διάσημα ονόματα της πασαρέλας, συνενώθηκαν μέσω της Model Alliance και υπέγραψαν την επιστολή, η οποία φιλοξενήθηκε πρόσφατα από τους New York Times σε μία έρευνα με γενικό τίτλο «"Angels" in Hell: The Culture of Misogyny Inside Victoria's Secret».

(AP photo)

«Οι αναφορές των Times επανέλαβαν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στα μοντέλα και τους υπαλλήλους», αναφέρει η επιστολή προς τον Mehas. «Διαπόμπευση των σωμάτων, άσεμνες παρατηρήσεις, τιμωρίες με τη μη καταβολή προκαταβολών, μη εξουσιοδοτημένη χρήση των φωτογραφιών των μοντέλων και πιέσεις για γυμνές φωτογραφήσεις, χωρίς αμοιβή για τις προσωπικές συλλογές των φωτογράφων», είναι μερικά από αυτά που καταγγέλλονται.

Η έρευνα καταδεικνύει ως βασικό δράστη τον Αμερικανό επικεφαλής της φίρμας, Ed Razek, υποστηρίζοντας ότι ενθάρρυνε την «εδραιωμένη κουλτούρα του μισογυνισμού, του εκφοβισμού και της παρενόχλησης». Όταν κάλεσαν τον μεγαλοεπιχειρηματία να σχολιάσει τις καταγγελίες εκείνος είπε: «Πουλάνε εσώρουχα... όχι πατατάκια».

Την επιστολή υπέγραψαν μοντέλα - ενεργά και μη - αλλά και πολλές γυναικείες οργανώσεις όπως το Time's Up.

Η εταιρεία L Brands, στην οποία ανήκει το εμπορικό σήμα της Victoria's Secret, απάντησε στην επιστολή με δήλωσή της στο People: «Έχουμε τους ίδιους στόχους με το Model Alliance για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των μοντέλων. Οι σκληρές διαδικασίες λήψης φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της επίβλεψης, τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάιο του 2019 και ανταποκρίνονται στα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα RESPECT και πέραν αυτού. Είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεχή βελτίωση. Είμαστε πάντα ανοιχτοί για να συνεργαστούμε με όσους θέλουν να κάνουν βελτιώσεις στον κλάδο». Ο Razek αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των Times, επιμένοντας ότι είναι «κατηγορηματικά αναληθής, παρερμηνευμένα ή έξω από την πραγματικότητα». Η φίρμα πλέον ήρε την κάτω βόλτα...

T

Valentina Sampaio: Είναι το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο της Victoria’s Secret

Μία από τις κυρίες της νέας εποχής της VS είναι η Βαλεντίνα Σαμπάΐο (Valentina Sampaio), το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο που πήρε μέρος σε καμπάνια της Victoria’s Secret και το πρώτο που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της γαλλικής Vogue τον Μάρτη του 2017. Η νεαρή καλλονή, βραζιλιάνικης καταγωγής, δημοσίευσε στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram backstage φωτογραφία και βίντεο από τα γυρίσματα της καμπάνιας του brand, επιβεβαιώνοντας τη νέα της συνεργασία. «Ποτέ μη σταματάς να ονειρεύεσαι», έγραψε στη λεζάντα του βίντεο. 

Η ευχάριστη αυτή είδηση ήρθε δέκα μήνες μετά τη δήλωση του chief marketing officer της Victoria’s Secret, Ed Razek, ο οποίος είχε αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή του στο Vogue Runway πως δε νομίζει να δούμε ποτέ transgender μοντέλα στο show καθώς «δεν πιστεύω ότι πρέπει. Γιατί όχι; Γιατί το show είναι φαντασία. Είναι 42 λεπτά διασκέδασης». 

T

Τα σκάνδαλα που οδήγησαν στην πώληση - Η συμφωνία μισού δισ. που κατέρρευσε

Στην πώληση του 55% της θρυλικής φίρμας εσωρούχων Victoria's Secret αποφάσισε να προβεί το 2020 η ιδιοκτήτρια L Brands Inc. Η φίρμα ήρθε σε συζητήσεις για να πουληθεί στην Sycamore Partners αντί του ποσού των 525 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι κλείστηκε συμφωνία έναντι 1,1 δισ. αλλά σύμφωνα με άλλε πληροφορίες το ποσό της εξαγοράς του 55% έφτασε μόλις τα 525 εκατομμύρια δολάρια.

Η Sycamore Partners συμφώνησε να αγοράσει το 55% της Victoria’s Secret και η L Brands θα διατηρήσει το 45%. Η πώληση της θρυλικής φίρμας ήρθε μετά τον σάλο για τα σκάνδαλα γύρω από την Victoria’s Secret και την μεγάλη πτώση στις πωλήσεις της. Η συμφωνία κατέρρευσε τελικά και η Sycamore δεν αγόρασε ποτέ την VS με τον 83χρονο δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της L Brands, Leslie Wexner, να παραμένει πρόεδρος μόνο παρασκηνιακά.  Ο Wexner είχε πολύ στενή σχέση με τον διαβόητο χρηματιστή και ένοχο για παιδοφιλία, Τζέφρι Έπσταϊν από το '80 μέχρι το 2007.

Ντοκιμαντέρ - Η Άνοδος και η Πτώση της Victoria's Secret: Μισογυνισμός και μοντέλα «αντικείμενα»

Στις αρχές του 2022 θα κάνει πρεμιέρα στο Hulu η σειρά ντοκιμαντέρ «The Rise and Fall of Victoria's Secret». Σε σκηνοθεσία Matt Tyrnauer, η σειρά των τριών ντοκιμαντέρ «θα πάει στο παρασκήνιο του οίκου εσωρούχων, κάνοντας χρήση αφηγήσεων από πρώτο χέρι και προχωρώντας σε βαθιά έρευνα για να αποκαλύψει την εσωτερική λειτουργία της φίρμας Victoria's Secret», όπως ανέφερε το The Holywood Reporter.

Η παραγωγή είναι ήδη σε τροχιά, με παραγωγό τη Film 45, την εταιρεία του σκηνοθέτη Peter Berg. Τα σχέδια για το πρότζεκτ είχαν έρθει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2020 από το Deadline.

Η σειρά θα ιχνηλατεί τη διαδρομή της Victoria's Secret από μια εταιρεία εσωρούχων η οποία δεχόταν παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν κολοσσό μόδας που αργότερα ήρθε στο επίκεντρο μεγάλης δημόσιας αντιπαράθεσης. Τα τελευταία χρόνια μπήκε στο στόχαστρο μετά την έρευνα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, η οποία αποκάλυψε την ιστορία μισογυνικής και τοξικής εργασιακής συμπεριφοράς στον οίκο και μετά τη γνωστοποίηση των σχέσεων της φίρμας με τον Τζέφρι Έπσταϊν.

Η Victoria’s Secret ιδρύθηκε το 1977 από τον Roy Raymond, ο οποίος ήθελε ένα μέρος που θα μπορεί να αγοράζει εσώρουχα για την γυναίκα του χωρίς να αισθάνεται διεστραμμένος, δεδομένου ότι «οι πωλήτριες τον έκαναν πάντα να νιώθει ανεπιθύμητος»!

Ο Roy Raymond καταλαβαίνει το κενό που υπάρχει στην αγορά για ένα κατάστημα εσωρούχων όπου θα ένιωθαν άνετα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες. Ανοίγει το πρώτο κατάστημα το 1977 στην Καλιφόρνια ακολουθεί η δόξα αλλά και η παρακμή.

*Με πληροφορίες από Times, CNN Style, Guardian, ΑΠΕ, Wikipedia

Όλες οι ειδήσεις

Αιμίλιος Χειλάκης: Όταν ήμουν σερβιτόρος ο Ανδρέας Παπανδρέου άφηνε ολόκληρο μηνιάτικο σε πουρμπουάρ

Αιμιλιάνο Μάρκου: Το μοντέλο του GNTM στην επίδειξη των Dolce & Gabbana στο Μιλάνο

Katy Perry και Orlando Bloom: Χωρισμός, γάμος και διακοπές στην Πελοπόννησο

Survivor 4: Όταν ο Σάκης Κατσούλης έσπασε το κλαδί και βγήκε υποψήφιος για αποχώρηση

Πριγιάνκα ΤσόπραπασαρέλαΜέγκαν ΡάπινοVictoria's Secretμοντέλα