Lifestyle|28.09.2021 15:43

R. Kelly: Ένοχος για trafficking και σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και ανηλίκων - Η ιστορία της Aaliyah

Newsroom

Ο R. Kelly, ο σούπερ σταρ της R&B, γνωστός για το «I Believe I Can Fly», καταδικάστηκε σήμερα μετά από δύο δεκαετίες και πολυάριθμες καταγγελίες για sex trafficking και ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά με νεαρές γυναίκες και ανήλικους. Σύμφωνα με τη Daily Mail αντιμετωπίζει μέχρι και 100 χρόνια κάθειρξης, μετά από μία δίκη που κράτησε έξι εβδομάδες και στην οποία κατέθεσαν 50 μάρτυρες για εννέα υποθέσεις-γροθιά στο στομάχι. Ο R. Kelly βρίσκεται υπό κράτηση από τον Οκτώβριο του 2019, χωρίς δυνατότητα να πληρώσει εγγύηση. 

Οι ένορκοι της δίκης, επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, έκριναν τον R. Kelly ένοχο για κακουργήματα κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασής τους. Απεδείχθη, μεταξύ άλλων, ότι συνεργάτες και υπάλληλοί του τον βοηθούσαν να προσεγγίζει κορίτσια με σκοπό την ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορέξεων και να τα κρατούν «υπάκουα», κάτι που ισοδυναμεί με «εγκληματική οργάνωση».

Η «επιχείρηση» του R. Kelly στο Σικάγο φαίνεται ότι λειτουργούσε για 30 χρόνια, υποβάλλοντας νεαρά κορίτσια και αγόρια σε σεξουαλικά και ψυχολογικά μαρτύρια.

Η βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Μαρία Κρουζ Μελέντεζ υποστήριξε ότι o τραγουδιστής ήταν κατά συρροή κακοποιός που «διατηρούσε τον έλεγχο αυτών των θυμάτων χρησιμοποιώντας κάθε κόλπο από το εγχειρίδιο των αρπακτικών».

Οι κατηγορίες κατά του R. Kelly σοκάρουν - Tι έκανε στα θύματά του

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail τα όσα αναφέρθηκαν για τις ειδεχθείς δραστηριότητες του 54χρονου μουσικού φέρνουν ανατριχίλα. Σύμφωνα με τα θύματα ο R.Kelly κακοποιούσε σεξουαλικά τα ανήλικα θύματά του, 12 ή 13 ετών, μεταδίδοντας και τον ιό του έρπητα. Ανάγκαζε τα θύματά του να κάνουν άμβλωση. Χαστούκιζε, ξυλοκοπούσε και έφτυνε τα θύματά του. Βιντεοσκοπούσε τα ανήλικα θύματά του και κυκλοφορούσε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους. Τιμωρούσε με βία τα θύματά του, κλειδώνοντάς τα και δένοντάς τα χειροπόδαρα, χωρίς φαγητό και νερό... όταν παραβίαζαν αυτό που ονόμαζε ο ίδιος «οι κανόνες του Ρομπ». Οι κατήγοροι είπαν ότι απαιτούσε να τον αποκαλούν «μπαμπάκα» μεταξύ άλλων.

Ανάγκαζε τα θύματά του να γράφουν γράμματα, στα οποία έπαιρναν την ευθύνη της κακοποίησής τους. Απειλούσε τα θύματα και τις οικογένειές τους με τα βίντεο τα οποία είχε στην κατοχή του. Τον τραγουδιστή στήριζε ένα δίκτυο συνεργατών που απειλούσε τα θύματα ότι αν μιλήσουν θα πάθουν χειρότερα. 

Μία από τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες ήταν μιας γυναίκας που είπε ότι ο τραγουδιστής την εκμεταλλεύτηκε το 2003 όταν ήταν ανυποψίαστη ασκούμενη στο ραδιοφωνικό σταθμό. Η ίδια κατέθεσε ότι την πήγε σε στούντιο ηχογράφησης στο Σικάγο, όπου την κράτησε κλειδωμένη και της έδωσε ναρκωτικά προτού της επιτεθεί σεξουαλικά ενώ εκείνη ήταν λιπόθυμη. Όταν κατάλαβε ότι ήταν παγιδευμένη, «Φοβήθηκα. Ντράπηκα.», είπε. Πρόσθεσε, ότι ένας από τους υπαλλήλους του R. Kelly την προειδοποίησε να κρατήσει το στόμα της κλειστό για ό, τι είχε συμβεί.

Στη δίκη, αρκετοί από τους καταγγέλλοντες κατέθεσαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα πραγματικά τους ονόματα για να προστατεύσουν την ιδιωτική τους ζωή και να αποφύγουν παρενόχληση από τους παρανοϊκούς θαυμαστές του τραγουδιστή.

Άφησε έγκυο την Aaliyah - Μάρτυρας κατέθεσε ότι την κακοποιούσε από τα 13

Άλλη μαρτυρία επικεντρώθηκε στη σχέση της Kelly με το φαινόμενο της R&B, Aaliyah. Ένας από τους τελευταίους μάρτυρες περιέγραψε ότι τον είδε να την κακομεταχειρίζεται σεξουαλικά γύρω στο 1993, όταν εκείνη ήταν μόλις 13 ή 14 ετών. Οι ένορκοι άκουσαν επίσης μαρτυρίες για ένα δόλιο σχέδιο γάμου που ενορχηστρώθηκε για να προστατέψει τον τραγουδιστή όταν έμαθε ότι η Aaliyah ήταν έγκυος.

Στην ηλικία των 12 ετών, η Aaliyah υπέγραψε με τη δισκογραφική εταιρία Jive Records και τη Blackground Records, από το θείο της Barry Hankerson. Ο θείος της τη σύστησε στον R. Kelly, ο οποίος έγινε μέντοράς της, καθώς και παραγωγός της πρώτης της δισκογραφικής δουλειάς Age Ain't Nothing but a Number. Το άλμπουμ πούλησε τρία εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε διπλά πλατινένιο. Στις 25 Αυγούστου του 2001, η Aaliyah μαζί με άλλα οκτώ άτομα σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις Μπαχάμες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του βίντεο κλιπ «Rock the Boat».

Για χρόνια τα media ασχολήθηκαν με τον παράνομο γάμο του R. Kelly με την Aaliyah το 1994, όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών.

Η εκτεταμένη δημόσια καταδίκη ακολούθησε μετά από ένα ευρέως διαδεδομένο ντοκιμαντέρ το «Surviving R. Kelly» που έδωσε φωνή στα φερόμενα θύματα, τα οποία απορούσαν αν οι ιστορίες τους αγνοήθηκαν προηγουμένως επειδή ήταν μαύρες γυναίκες.

Η πρώην σύζυγος του R. Kelly τον κατηγορεί για κακοποίηση -
«Στις συναυλίες τον λάτρευαν και εκείνος λίγο πριν ανέβει στη σκηνή με ξυλοκοπούσε»

Η Andrea Kelly ήταν παντρεμένη με τον μουσικό για 13 χρόνια, από το 1996 έως το 2009. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στις ΗΠΑ, το 2018, η Kelly ανέφερε πως ειδικά ένα συγκεκριμένο περιστατικό την έκανε να φοβάται για τη ζωή της. Η γυναίκα βρισκόταν στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου και ο τραγουδιστής πίεσε το χέρι του πάνω στο λαιμό της. «Τού είπα, Ρόμπερτ, θα με σκοτώσεις, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σκεφτόμουν μόνο πως θα πεθάνω στο πίσω κάθισμα αυτού του αυτοκινήτου», δήλωσε.

Σε ένα άλλο περιστατικό, το οποία καταγγέλλει η Kelly, o R. Kelly την έδεσε χειροπόδαρα στο κρεβάτι τους, ενώ αυτός κοιμόταν δίπλα της. Είχε προηγηθεί η κίνηση της Kelly να ζητήσει περιοριστικούς όρους για τον μουσικό, καθώς ανέφερε πως εκείνος την είχε χτυπήσει, όταν του ζήτησε διαζύγιο. Η γυναίκα, κατά τη διάρκεια του γάμου τους, είχε έρθει πολύ κοντά στο να αυτοκτονήσει, μάλιστα, μια φορά είχε ανέβει σε ένα μπαλκόνι και σκεφτόταν να πέσει στο κενό. «Ήταν η πιο σκοτεινή στιγμή μου» λέει. «Το ό,τι ήμουν διατεθειμένη να εγκαταλείψω τα παιδιά μου, με έκανε να καταλάβω πως το καλύτερο που είχα να κάνω για μένα και τα παιδιά μου ήταν να εγκαταλείψω αυτόν».

Η πρώην σύζυγος του μουσικού ανέφερε επίσης ότι όταν ο Kelly ανέβαινε στη σκηνή το κοινό του παραληρούσε, χωρίς να γνωρίζει ότι λίγο πριν την είχε ξυλοκοπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο...

Ο R. Kelly σε ένα ρεσιτάλ κακής ηθοποιίας εμφανίστηκε στο CBS News, και αρνήθηκε κατηγορηματικά τις εναντίον του κατηγορίες, δηλώνοντας ότι «θα έπρεπε να είμαι ηλίθιος για να κάνω αυτά που λένε. Είναι χαζό, σκεφτείτε το για λίγο λογικά! Ξεχάστε πώς νιώθετε για μένα. Μπορείτε να με αγαπάμε ή να με μισείτε, όμως χρησιμοποιήστε την λογική σας. Πόσο βλάκας θα έπρεπε να είμαι, με το τρελό παρελθόν μου και όλα όσα έχω περάσει, για να κάνω όσα με κατηγορούν; Θα έπρεπε να είμαι ένα τέρας για να κρατώ κορίτσια αιχμάλωτα παρά τη θέλησή τους, να τα αλυσοδένω και να τα κρατάω νηστικά!»....

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι, ναι, όλα τα παραπάνω ισχύουν! 

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης είναι μόνο ένα μέρος της δίκης που αντιμετωπίζει ο τραγουδιστής. Επίσης, έχει δηλώσει αθώος για ανάλογες κατηγορίες στο Ιλινόις και τη Μινεσότα. Οι ημερομηνίες της δίκης σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη οριστεί.

Με τον R. Kelly να κρίνεται ένοχος, το μεγάλο ερώτημα για τη μουσική βιομηχανία είναι αν η μουσική του θα αφαιρεθεί τώρα από μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Spotify και η Apple Music.

Όλες οι ειδήσεις

Άκης Πετρετζίκης: Γάμος και βάπτιση για τον σεφ - Μυστική η τοποθεσία μέχρι την τελευταία στιγμή

Πρίγκιπας Αλβέρτος και Σαρλίν: Εντείνονται οι φήμες περί χωρισμού

Σασμός - Επόμενα επεισόδια: Η Στέλλα χωρίζει με τον Αστέρη - Η αλήθεια για το Στεφανή διαλύει τη Βασιλική

Σπύρος Φωκάς: «Ζούμε αξιοπρεπώς, μην μας αναστατώνετε» λέει η σύζυγός του - Δείτε το κοντέινερ που ζουν

Angelina Jolie - The Weeknd: Το τρίτο ραντεβού και οι φήμες για φλογερό ειδύλλιο

Animasyros 2021: Ενίσχυση των γυναικών στον χώρο του animation - Μεγάλη νικήτρια στα βραβεία του φεστιβάλ η Joanna Quinn

δικαστήριοR. Kellyσεξουαλική κακοποίησηMeTootrafficking