Lifestyle|13.02.2022 01:30

Anthony Edwards: Ο «Γκους» του Top Gun θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στα 13 από τον μέντορά του

Newsroom

Τον ηθοποιό Άντονι Έντουαρτς (Anthony Edwards) γνώρισε το σινεφίλ κοινό μέσα από τον ρόλο του «Γκους» στην επιτυχημένη ταινία «Top Gun» με τον Tομ Kρουζ στον ρόλο του «Μάβερικ». Ο ηθοποιός, που συμμετείχε και στη σειρά «ER» πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να διαχειριστεί το ψυχικό τραύμα της σεξουαλικής κακοποίσης. Τώρα είναι έτοιμος να μιλήσει πιο ελεύθερα, αλλά και να βοηθήσει μέσα από την προσωπική του ιστορία κι άλλα θύματα. 

Σε συνέντευξή του στο Esquire ο ηθοποιός που σε λίγους μήνες γίνεται 60 ετών, μίλησε και για τη συμμετοχή του στη νέα σειρά του Netflix «Inventing Anna». «Στη σειρά παίζω τον δικηγόρο που την υπερασπίζεται και τη βοηθά. Την πιστεύω, τη στηρίζω, αν και δεν έχω όλο το φάσμα πληροφοριών για εκείνη, όμως τη θεωρώ χαρισματική. Είναι μία νεαρή ενέργεια ικανή να χειραγωγεί και να ελέγχει τους ανθρώπους, λέγοντάς τους αυτό που θέλουν να ακούσουν».

«Με κακοποίησε στα 12 και έφτασα 52 για να το αντιμετωπίσω»

Το 2017, ο Έντουαρτς αποκάλυψε ότι είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. «Συνέβη στα 12, 13 και δεν το αντιμετώπισα μέχρι τα 52. Ο μέσος όρος του χρόνου που χρειάζονται οι άντρες για να διαχειριστούν την σεξουαλική κακοποίησή τους - ή να ασχοληθούν καν με το θέμα αυτό - είναι 20 με 40 χρόνια. Και αυτό γιατί απομονώνεσαι όταν περάσεις κάτι τέτοιο, δεν μοιράζεσαι, δεν μιλάς, δεν θέλεις να ακούσεις κάτι για αυτό, γιατί κλασικά όταν νεαρά άτομα κακοποιούνται σεξουαλικά συμβαίνει από κάποιον που σέβονται και αγαπούν. Γι αυτό ακούμε και θα ακούμε ότι "προδόθηκε η εμπιστοσύνη" των θυμάτων που υπήρξαν στις υποθέσεις π.χ. της Καθολικής Εκκλησίας». 

«Ο ρόλος ενός παιδιού είναι να ερωτευτεί. Αυτό κάνουν τα παιδιά, αγαπάνε πράγματα. Έτσι όταν κάποιος που υποτίθεται ότι σε αγαπάει σε βλάπτει, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να κατηγορείς τον εαυτό σου. Κάτι έχω κάνει λάθος, σκέφτεσαι. Και όταν η κακοποίηση συμβαίνει στην ηλικία της ανάπτυξης, το τραύμα ενσωματώνεται στον άνθρωπο. Υπάρχει τόση ντροπή, και εμφανίζεται με πολλούς τρόπους. Αυτοκαταστροφικά, με αλκοόλ, ναρκωτικά, θυμό, μίσο και άλλα που στέλνουν τους ανθρώπους για θεραπεία».  Για τον ίδιο η... πόρτα άνοιξε όταν απέκτησε παιδιά και ένιωσε την ανιδιοτελή αγάπη. Σήμερα έχει ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό το 1in6.org και βοηθά άνδρες που έχουν πέσει θύματα επίθεσης, βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο ηθοποιός έχει κατονομάσει τον βιαστή του το 2017 σε δημόσιο κείμενο με τίτλο «Medium». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του πρόκειται για τον επικεφαλής εταιρίας σχεδιασμού θεματικών πάρκων, Γκάρι Γκοντάρ, τον οποίο θεωρούσε και μέντορά του. Ο Γκονταρ έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία, το όνομά του όμως έχει εμπλακεί ξανά σε καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. 

σεξουαλική κακοποίησηειδήσεις τώραTop Gunηθοποιός