Lifestyle|23.02.2022 09:49

Shaheed Fatima: Ο πρίγκιπας Χάρι στα δικαστήρια και όλοι μιλούν για τη δικηγόρο με το χιτζάμπ

Newsroom

Ξεκίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο η δικαστική μάχη του πρίγκιπα Χάρι αναφορικά με την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει στον ίδιο και την οικογένειά του αστυνομική προστασία - ακόμα κι αν πληρώσει για αυτήν. Τα διεθνή Μέσα αναφέρουν λεπτομέρειες για την υπόθεση, κυρίως όμως στέκονται στην εκπροσώπηση του πρίγκιπα Χάρι από τη νεαρή μουσουλμάνα δικηγόρο, Shaheed Fatima QC.

Η δικηγόρος, που επέλεξε ο δούκας του Σάσεξ - πολλοί λένε ότι «έβαλε το χεράκι της» και η Μέγκαν Μαρκλ σε αυτή την επιλογή - έχει εντυπωσιακές σπουδές και εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας χιτζάμπ. Η Shaheed Fatima εξέφρασε τις ανησυχίες του Χάρι για τις ρυθμίσεις ασφαλείας που τέθηκαν σε εφαρμογή όταν αυτός και η Μέγκαν Μαρκλ αποχώρησαν από τα βασιλικά τους καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2020.

Η αφαίρεση της αστυνομικής προστασίας είναι και ο λόγος για τον οποίο ο δούκας φοβάται να επισκεφθεί τη Βρετανία. Ο πρίγκιπας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέλει να φέρει τον μικρό Άρτσι και τη Λίλιμπετ να δουν τη γενέτειρά του, αλλά φοβάται για την ασφάλειά τους.

Shaheed Fatima QC: Ποια είναι η δικηγόρος του Χάρι 

Το όνομα της είναι Shaheed Fatima και έχει κάνει εντυπωσιακές σπουδές στα νομικά. Η νεαρή Μουσουλμάνα με το χιτζάμπ είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές στο διεθνές δίκαιο με σπουδές στο Χάρβαρντ και στη Γλασκώβη, ενώ το 2017 ψηφίστηκε ως δικηγόρος της χρονιάς. Ενώσεις δικηγόρων και νομικών εκπροσώπων τη χαρακτηρίζουν κορυφαία στην εκπροσώπηση υποθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξαιρετικά μορφωμένη, πανέξυπνη και προσηλωμένη στη λεπτομέρεια. Έχει διακριθεί σε υποθέσεις εμπορικού δικαίου, ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσίου δικαίου και δημοσίου διεθνούς δικαίου.

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και το Υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι ο Χάρι δεν προσφέρθηκε να πληρώσει για αστυνομική προστασία, πριν παραπέμψει την κυβέρνηση στα δικαστήρια για το θέμα, κατηγορώντας τον για έλλειψη σεβασμού. Οι αρχές τον προειδοποίησαν εκ νέου ότι οι Βρετανοί αστυνομικοί δεν είναι διαθέσιμοι για «ασφάλεια προσωπικής προστασίας».

Ο Χάρι ισχυρίζεται ότι δεν νιώθει ασφαλής στην πατρίδα του

O 37χρονος Δούκας του Σάσεξ παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020 και μετακόμισε στην Αμερική με την Μέγκαν Μαρκλ, για να κυνηγήσουν μια νέα καριέρα στο Λος Άντζελες.

Tο ζευγάρι έχασε την αστυνομική του ασφάλεια που χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους και έκτοτε έχει προσλάβει για την προστασία του ιδιωτική εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν έχει επαρκή δικαιοδοσία στο εξωτερικό. Έτσι, ο Χάρι τώρα ζητά δικαστική αναθεώρηση κατά της άρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών να του επιτρέψει να πληρώσει προσωπικά για την προστασία του από αστυνομικούς όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι χρειάζεται ασφάλεια, καθώς η οικογένειά του έχει αντιμετωπίσει «νεοναζιστικές και εξτρεμιστικές απειλές». «Ο Δούκας προσφέρθηκε για πρώτη φορά να πληρώσει προσωπικά για την προστασία της αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εαυτό του και την οικογένειά του τον Ιανουάριο του 2020 στο Σάντριγχαμ, όταν γίνονταν συνομιλίες με τη βασίλισσα για τον μελλοντικό τους ρόλο. Αλλά η προσφορά απορρίφθηκε», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Τονίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν τον Ιούλιο του 2021 το αυτοκίνητο του Δούκα κυνηγήθηκε από φωτογράφους, καθώς έφευγε από μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Ο πρίγκιπας Χάρι είναι έξτρα ευαίσθητος σε τέτοια περιστατικά και λόγω του τραγικού θανάτου της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα σε τροχαίο ενώ την κυνηγούσαν παπαράτσι

χιτζάμπΒρετανίαΠρίγκιπας Χάριειδήσεις τώραδικηγόροςΜέγκαν Μαρκλ