Lifestyle|03.03.2022 11:35

Ταμίλα Κουλίεβα και Ιβάν Σβιτάιλο για πόλεμο στην Ουκρανία - «Ευτυχώς που δεν ζουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας να δουν αυτές τις εικόνες»

Newsroom

Συγκλονισμένοι μπροστά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα και ο χορευτής και ηθοποιός Ιβάν Σβιτάιλο. Και οι δύο καλλιτέχνες παρακολουθούν με δέος τις εξελίξεις στις πατρίδες τους, καθώς ο πόλεμος μαίνεται για όγδοοη μέρα και οι συγκρούσεις είναι σφοδρές.  Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» η Ταμίλα Κουλίεβα δήλωσε πως παρακολουθεί «μουδιασμένη και συντετριμμένη τα γεγονότα», σημειώνοντας ότι «μου είναι πολύ δύσκολο, γιατί είναι πολύ οδυνηρό να μιλάς για πόλεμο τον 21ο αιώνα και πόσο μάλλον για έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που έχουν κοινή ιστορία και θρησκείες, κοινές παραδόσεις, κοινή γλώσσα. Μιλάμε για δύο λαούς που είναι αδέλφια».

Η Ταμίλα Κουλίεβα γεννήθηκε στη Ρωσία, σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πολιτισμού της Μόσχας και υποκριτική στο Kρατικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου της Μόσχας (VGIK), όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες. Ήταν ενεργό μέλος της θεατρικής ομάδας «Ουζάτσοφκα» στην Μόσχα και συμμετείχε σε τέσσερις ρωσικές ταινίες. Από το 1992 διδάσκει, σύμφωνα με τις μεθόδους του «Μιχαήλ Τσέχωφ, υποκριτική και αυτοσχεδιασμό σε πολλές δραματικές σχολές, στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος καθώς και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει λάβει το χρυσό μετάλλιο της UNESCO για τις Τέχνες, τον Λόγο και τις Επιστήμες και είναι επίτιμο μέλος του Σλάβικου Πανεπιστημίου του Μπακού (BSU).

«Σε όλους τους Ρώσους υπάρχει ουκρανικό αίμα, πολλοί Ρώσοι λένε: ''Ευτυχώς που δεν ζουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μου να δουν αυτές τις εικόνες". Έχω σπουδάσει μαζί με Ουκρανούς, έχουμε μοιραστεί νερό, φαγητό, πνευματική τροφή. Όταν σκέφτομαι πως μία μάνα, μία Λουντμίλα, στέλνει το παιδί της στον πόλεμο, μία άλλη Λουντμίλα τρέχει να σώσει το παιδί της», είπε η ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα, κάνοντας λόγο για εμφύλιο πόλεμο, καθώς Ουκρανία και Ρωσία ήταν αδελφικοί λαοί. «Έχουμε προσφυγικές ροές από την ανατολική Ουκρανία στη Ρωσία και τη δυτική Ουκρανία σε άλλες χώρες. Θεωρώ είναι παράνοια και πρέπει να σταματήσει. Στηρίζουμε την ειρήνη και μόνον αυτό πιστεύω μπορεί να είναι το πόρισμα ενός λογικού ανθρώπου στις μέρες μας. Είμαι πεπεισμένη ότι ο μόνος δρόμος είναι της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης».

Φανερά συγκινημένη η ηθοποιός είπε: «Δεν είναι μόνον η Ρωσία του Πούτιν. Είναι η Ρωσία του Ντοστογιέφσκι, του Τσέχοφ, του Γκόγκολ, που είναι και Ουκρανός. Είναι η Ρωσία του παππού μου, που σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε καταλαβαίνετε βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες πώς μπορεί να αισθάνονται και οι δύο πλευρές. Είναι παράλογο, μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία. Ένας άνθρωπος στις ημέρες μας θα έπρεπε να ντρέπεται με αυτό που έχει δημιουργηθεί βλέποντας αυτές τις εικόνες! » τόνισε η ηθοποιός.

Ιβάν Σβιτάιλο για πόλεμο στην Ουκρανία: «Πρέπει να εξετάσουμε από πού προέρχεται ο διχασμός μεταξύ μας»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο αγαπημένος χορευτής και ηθοποιός με καταγωγή από την Ουκρανία και τη Ρωσία, Ιβάν Σβιτάιλο. Χαρακτήρισε κατακριτέα οποιαδήποτε κίνηση κατά αμάχων και είπε πως τον προβληματίζει το γεγονός της απειλής μέσω πυρηνικών. Η οικογένεια του Ελληνορώσου ηθοποιού και χορευτή βρίσκεται στην Κριμαία και ο ίδιος ανησυχεί για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο καλλιτέχνης έχει Ουκρανό πατέρα και μητέρα Ρωσίδα-Ελληνίδα και μεγάλωσε στην Κριμαία: «Ήταν δεν ήταν Ουκρανία δεν μας ένοιαζε. Είχαμε τη δυνατότητα να μιλάμε μια κοινή γλώσσα και να απολαμβάνουμε τους διαφορετικούς πολιτισμούς σαν ένα, κοινό».

«Ο πόλεμος είναι μια τραγική στιγμή για όλη την ανθρωπότητα. Δεν μιλάμε απλά για έναν πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά για ένα παγκόσμιο γεωπολιτικό σκάκι», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Ημουν από αυτούς που βίωσαν έντονα το 2014 - αναφέρομαι στο πραξικόπημα στο Κίεβο και αυτά που συνέβησαν στο Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ. Δεν είναι στο χέρι μας, εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι και ελπίζω να μην καταλήξουμε οι συνθήκες ειρήνης να γράφονται πάνω σε χαρτοπετσέτες και κουρελόχαρτα έπειτα από ολική καταστροφή».

 

Στη συνέχεια χαρακτήρισε κατακριτέα οποιαδήποτε κίνηση κατά αμάχων και είπε πως τον προβληματίζει το γεγονός της απειλής μέσω πυρηνικών. «Οποιαδήποτε κίνηση οδηγεί σε βιαιοπραγίες και απώλειες αμάχων είναι κατακριτέα. Με προβληματίζει το πώς φτάσαμε ως εδώ. Το ποιες είναι αυτές οι κόκκινες γραμμές που ξεπεράστηκαν και φτάσαμε στο σημείο να απειλούμε ο ένας τον άλλον με πυρηνικά όπλα», σημείωσε.

Επίσης, τόνισε πως σκοτώθηκαν εκατοντάδες ομογενείς τα τελευταία χρόνια και αναρωτήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκε τώρα η κοινή γνώμη. «Ομογένεια δεν είναι μόνο στη Μαριούπολη. Είναι και στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Με προβληματίζει το πώς με μια νομοθεσία οι άνθρωποι αυτοί από την πλευρά του ουκρανικού καθεστώτος δεν θεωρούνται γηγενείς κάτοικοι. Θέλει προσοχή στο τι βλέπουμε και τι συμπεράσματα βγάζουμε. θεωρώ ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα.  Έχω συγγενείς στο Χάρκοβο. Να αποτρέψουμε τον πόλεμο, την καταστροφή και να επιστρέψουμε στις συνομιλίες» κατέληξε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
* Γιατροί του Κόσμου για την Ουκρανία
*
 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για Ουκρανία
Global Citizen - Βοήθεια στην Ουκρανία

ΟυκρανίαΡωσίαΤαμίλα ΚουλίεβαπόλεμοςΙβάν Σβιτάιλοειδήσεις τώρα