Lifestyle|18.10.2022 16:31

Mel Gibson: Ο ηθοποιός θα καταθέσει εναντίον του Harvey Weinstein στη δίκη στο Λος Άντζελες

Newsroom

Ο ηθοποιός Μελ Γκίμπσον (Mel Gibson) μπορεί να κληθεί να καταθέσει εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν (Harvey Weinstein) στην επερχόμενη δίκη στο Λος Άντζελες του γνωστού παραγωγού του Χόλιγουντ, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό, σύμφωνα με δικαστική απόφαση που έγινε γνωστή την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Variety, oι εισαγγελείς θέλουν να καλέσουν τον ηθοποιό για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της άγνωστης καταγγέλλουσας 3, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Weinstein την κακοποίησε σεξουαλικά αφού του έκανε μασάζ στο ξενοδοχείο του το 2010. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εισαγγελέα Marlene Martinez, η γυναίκα είπε αργότερα στον Gibson για το περιστατικό κατά τη διάρκεια ενός μασάζ, και η κατάθεση του Gibson θα βοηθήσει στην υποστήριξη του ισχυρισμού της.

Η δικαστής Lisa B. Lench επέτρεψε στους εισαγγελείς να καλέσουν τον Gibson στο εδώλιο. Απέρριψε επίσης το αίτημα της υπεράσπισης να τους επιτραπεί να ρωτήσουν τον Gibson για ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Όμως η υπεράσπιση θα έχει τη δυνατότητα να ρωτήσει αν ο Gibson έχει έχθρα εναντίον του Weinstein. Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Gibson έχει εχθρική διάθεση απέναντι στον Weinstein, η οποία χρονολογείται από την κυκλοφορία της ταινίας «Τα Πάθη του Χριστού», η οποία θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιούσε αντισημιτικά μοτίβα. Ο Weinstein δημοσίευσε αργότερα ένα βιβλίο, το «Perspectives on the Passion of the Christ», στο οποίο αμφισβητούσε την ταινία. «Αυτό δημιούργησε μια αντιπαλότητα μεταξύ του κ. Gibson και του κ. Weinstein», υποστήριξε ο Mark Werksman, δικηγόρος του Weinstein.

Όταν ο Werksman ισχυρίστηκε ανακριβώς ότι η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ο Weinstein χειρονομούσε όχι με τα χέρια του με ένα βλέμμα περιφρόνησης. Ο Werksman υποστήριξε επίσης ότι ο Gibson «προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει την εικόνα του με το να γίνει υπέρμαχος του κινήματος #MeToo».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο Γκίμπσον είπε στους ερευνητές ότι η άγνωστη καταγγέλλουσα 3 είχε «αντίδραση μετατραυματικού στρες» όταν ανέφερε το όνομα «Harvey» κατά τη διάρκεια ενός μασάζ. Ο Gibson μιλούσε για τον Weinstein στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμφωνίας. Η γυναίκα σταμάτησε το μασάζ, άρχισε να κλαίει και «έδωσε την εντύπωση ότι ο Γουαϊνστάιν της επιτέθηκε σεξουαλικά ή την χούφτωσε», δήλωσε ο Werksman.

Ο Werksman υποστήριξε ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να αντιμετωπίσει τον Gibson για το αντισημιτικό του παραλήρημα που ακολούθησε τη σύλληψή του το 2006, καθώς και για ένα αντισημιτικό σχόλιο που φέρεται να έκανε κάποτε στη Winona Ryder και άλλες ρατσιστικές δηλώσεις.«Πώς σχετίζεται με την υπόθεση το αν είναι ρατσιστής απέναντι στους Αφροαμερικανούς ή τους Λατίνους;» ρώτησε ο Lench. «Αφορά την απροθυμία του να παραχωρήσει ισότιμο καθεστώς σε κάποιον που δεν είναι του είδους του. Έχει μια υπεροπτικά λευκή προσανατολισμένη άποψη», απάντησε ο Werksman. «Κάποιος με αντιλήψεις λευκής ανωτερότητας μπορεί να μην έχει κανένα πρόβλημα να ψευδομαρτυρήσει εναντίον ενός Εβραίου κατηγορούμενου».

Ο Λεντς επέτρεψε τελικά στην υπεράσπιση να ρωτήσει τον Gibson για τυχόν εχθρότητα προς τον Weinstein. «Δεν θα σας επιτρέψω να υπεισέλθετε σε άλλα σχόλιά του που μπορεί να υποδεικνύουν τη γενική του συμπεριφορά για, όπως λέτε, "ανθρώπους που δεν είναι του είδους του"», είπε. «Θα σας επιτρέψω να τον ρωτήσετε για το αν υπάρχει ή όχι προσωπική εχθρότητα μεταξύ των δύο τους». Η δικαστής επέτρεψε αργότερα στην υπεράσπιση να αναφέρει το όνομα ενός βιβλίου, «Naked Massage», το οποίο η άγνωστη καταγγέλλουσα 3 προσπαθούσε να εκδώσει με τη βοήθεια του Weinstein.

Το μοντέλο από την Ιταλία και η νέα καταγγελία για βιασμό 

Το δικαστήριο πέρασε το πρώτο μισό της ημέρας συζητώντας την άγνωστη καταγγέλλουσα 1, ένα μοντέλο από την Ιταλία που ισχυρίζεται ότι ο Weinstein τη βίασε στο ξενοδοχείο Mr C. κατά τη διάρκεια του Los Angeles Italia Film Festival τον Φεβρουάριο του 2013.

Η υπεράσπιση επιχειρηματολόγησε κατά της πρόθεσης της κατηγορούσας αρχής να χρησιμοποιήσει τους λεγόμενους μάρτυρες «νέας καταγγελίας» για καθένα από τα πέντε φερόμενα θύματα και τέσσερις μάρτυρες «προηγούμενων κακών πράξεων». Ο δικηγόρος του Γουάινστιν, Άλαν Τζάκσον, πρότεινε η εισαγγελία να περιορίσει τη χρήση φρέσκων καταγγελιών -δηλώσεις που γίνονται από ένα θύμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το έγκλημα- σε μία ανά φερόμενο θύμα και σε καμία για τους μάρτυρες που δεν κατηγορούνται.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία νομολογία που να υποδηλώνει ότι μπορούν να συσσωρεύουν πολλαπλάσιους μάρτυρες νέων καταγγελιών», δήλωσε ο Τζάκσον. «Αυτό αποδυναμώνει τα αποδεικτικά στοιχεία. Νομίζω ότι είναι χάσιμο χρόνου. Νομίζω ότι είναι ανάρμοστο. Νομίζω ότι αποδυναμώνει τη δίκαιη διαδικασία του κ. Weinstein».

Ο Τζάκσον αναφέρθηκε στα τηλεφωνήματα που έκανε η άγνωστη καταγγέλλουσα 1 σε έναν από τους μάρτυρες, τη Lubov Smirnova, λέγοντας ότι «κάτι τρομερό συνέβη». Η «ασαφής δήλωση» δεν αποτελεί νέα καταγγελία, υποστήριξε ο Τζάκσον: «Καμία από αυτές δεν έχει την ακρίβεια που να οδηγεί σε νέα καταγγελία. Είναι προκατειλημμένη». Ο Lench έκρινε ότι και οι δύο καταγγελίες που έγιναν στη Smirnova είναι επιτρεπτές, επιπλέον μιας καταγγελίας που έγινε στην κόρη της Jane Doe 1, Maria C. 

Μετά από τρεις ημέρες επιλογής ενόρκων, η ομάδα των πιθανών ενόρκων περιορίστηκε σε 160 μέχρι την Παρασκευή. Ο Weinstein αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση για φερόμενες επιθέσεις εναντίον πέντε γυναικών μεταξύ 2004 και 2013. Ο μεγιστάνας εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 23 ετών μετά την καταδίκη του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στη δίκη του στη Νέα Υόρκη το 2020. Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έχει συμφωνήσει να εκδικάσει την έφεση, αλλά μια καταδίκη στο Λος Άντζελες -όπου αντιμετωπίζει έως και 140 χρόνια φυλάκισης- θα μπορούσε ουσιαστικά να εγγυηθεί ότι θα βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα για όλη του τη ζωή.

σεξουαλική κακοποίησηΜελ ΓκίμπσονηθοποιόςΧάρβεϊ Γουάινστινδίκηβιασμόςειδήσεις τώρα