Lifestyle|26.10.2022 18:37

Ο Kanye West στο στόχαστρο μετά τα αντισημιτικά σχόλια: Πώς ο σάλος που προκλήθηκε εξανέμισε την περιουσία του

Newsroom

Ο σουπερστάρ ράπερ Κάνιε Γουέστ (Kanye West) δεν έχει πλέον θέση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, καθώς η επικερδής συμφωνία του με την Adidas έληξε, αναφέρει δημοσίευμα του γνωστού περιοδικού.

Πριν από λίγες ημέρες, ο ράπερ και επιχειρηματίας Kanye West έκανε την Adidas να διακόψει την συνεργασία τους μετά από ένα εβδομαδιαίο μπαράζ αντισημιτικών σχολίων που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε εμφανίσεις του σε εθνικά μέσα ενημέρωσης.

«Μπορώ να λέω αντισημιτικές μ@λακίες και η Adidas δεν μπορεί να με διώξει«, δήλωσε ο ράπερ, ο οποίος νομικά πλέον ακούει στο όνομα "Ye", στο podcast Drink Champs νωρίτερα αυτό τον μήνα. Ο Ye, ο οποίος συνεργαζόταν με την Adidas από το 2013 για τη σειρά Yeezy των πανάκριβων και εξαιρετικά δημοφιλών αθλητικών παπουτσιών του, πίστευε ότι τίποτα δεν μπορούσε να τον αγγίξει. Άλλωστε, η Adidas υπολογίζεται ότι λαμβάνει από 4% έως 8% των πωλήσεών της από τα προϊόντα Yeezy, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Cowen. Για τον Ye, ήταν μια σημαντική συμφωνία, καθώς αντιπροσωπεύει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από την καθαρή του περιουσία.

Αλλά τα λόγια του Ye έβαλαν τη γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων, με τους δικούς της ναζιστικούς δεσμούς οι οποίοι ανάγονται στους ιδρυτές της, στο στόχαστρο. Αυτό που ακολούθησε ήταν η ακόμα εντονότερη πίεση προς την Adidas να διακόψει τους δεσμούς της με τον Ye, καθώς η σειρά των αντισημιτικών του σχολίων προκάλεσε την καταδίκη του από τα κορυφαία κλιμάκια του Hollywood. Για εβδομάδες, η Adidas παρέμεινε σιωπηλή, εκτός από μια δήλωση στις 6 Οκτωβρίου όπου ανέφερε ότι η συνεργασία της με τον Ye «επανεξετάζεται».

Η πίεση αυξήθηκε στην Adidas μετά τη δημοσίευση μιας εικόνας το Σαββατοκύριακο, όπου ένα πανό ήταν κρεμασμένο πάνω από μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου στο Los Angeles και έγραφε «Ο Kanye είχε δίκιο για τους Εβραίους», συνοδευόμενο από μια ομάδα λευκών ρατσιστών που χαιρετούσαν ναζιστικά τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω. Οι λευκοί ρατσιστές προφανώς αναφέρονταν στο tweet του Ye "death con 3 on Jewish people" που οδήγησε στο κλείδωμα του λογαριασμού του στο Twitter- άλλα αντισημιτικά σχόλια τον έκαναν να μπλοκαριστεί στο Instagram και χιλιάδες χρήστες των social media ζητούσαν από την Adidas να εγκαταλείψει και αυτή τον Ye.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου η Adidas έσπασε τελικά τη σιωπή της και έβαλε τέλος στη μεταξύ τους συνεργασία. Αυτή η κίνηση θα κοστίσει πολύ στην εταιρεία, αλλά ακόμη περισσότερο στον Ye ακόμα, αφαρώντας τον από την κατηγορία των δισεκατομμυριούχων.

«Η Adidas δεν ανέχεται τον αντισημιτισμό και οποιοδήποτε άλλο είδος ρητορικής μίσους. Τα πρόσφατα σχόλια και οι ενέργειες του Ye ήταν απαράδεκτα, γεμάτα μίσος και επικίνδυνα και παραβιάζουν τις αξίες της εταιρείας για την διαφορετικότητα και την ένταξη, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη δικαιοσύνη», δήλωσε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου. «Μετά από ενδελεχή έλεγχο, η εταιρεία έλαβε την απόφαση να τερματίσει αμέσως τη συνεργασία με τον Ye, να σταματήσει την παραγωγή προϊόντων με το σήμα Yeezy και να σταματήσει όλες τις πληρωμές προς τον Ye και τις εταιρείες του. Η Adidas θα διακόψει την επιχείρηση Adidas Yeezy άμεσα».

Η κατάρρευση μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας

Αυτό επισφραγίζει μια εντυπωσιακή, αυτοδημιούργητη κατάρρευση για μια από τις πιο θρασείς και ευμετάβλητες προσωπικότητες που έχουν κοσμήσει τις σελίδες του Forbes (και ένα εξώφυλλο περιοδικού). Ο Ye δεν απάντησε σε αίτημα του Forbes για σχόλια.

Χωρίς την Adidas, ο Ye έχει περιουσία 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπόλοιπο της περιουσίας του Ye, εκτιμά το Forbes, προέρχεται από ακίνητα, μετρητά, τον μουσικό του κατάλογο και ένα μερίδιο 5% στην εταιρεία shapewear της πρώην συζύγου Kim Kardashian, Skims (μια πηγή κοντά στην Skims δήλωσε στο Forbes ότι ο Ye δεν έχει εμπλακεί με το brand από το λανσάρισμά του το 2019).

Η αφαίρεση του Ye από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων επισφραγίζει μια πολυετή ιστορία μεταξύ του ράπερ και του Forbes. Ο Ye ένιωθε πάντα ότι η καθαρή του αξία ήταν υποτιμημένη. Όταν μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα το 2020, με εκτιμώμενη περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Ye δεν ήταν ευχαριστημένος. «Δεν είναι ένα δισεκατομμύριο», είχε αναφέρει τότε με γραπτό μήνυμα. «Είναι 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού κανείς στο Forbes δεν ξέρει να μετράει».

Αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε κάθε χρόνο, με τον Ye να συνεχίζει να παραπονιέται για τα χαμηλά νούμερα. Για τη φετινή αποτίμηση, ο Ye έστειλε έγγραφα που υποστήριζαν ότι μόνο η συνεργασία του με την Adidas άξιζε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν ο Ye έμαθε ότι θα καταμετρηθεί στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, η δυσαρέσκειά του με το Forbes διέρρευσε στις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες.

Και άλλες εταιρείες «γυρνούν την πλάτη τους» στον ράπερ

Η εταιρεία λιανικής πώλησης casual ρούχων Gap και η εταιρεία πώλησης αθλητικών υποδημάτων Foot Locker γύρισαν την πλάτη τους στον ράπερ Κάνιε Γουέστ. Είναι πλέον δεδομένο ότι η δημοτικότητα, αλλά και η «τσέπη» του Κάνιε έχουν υποστεί τεράστια ζημιά μετά τις πρόσφατες αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις του.

Η Gap, η οποία τον Αύγουστο τερμάτισε τη συνεργασία της με τη μάρκα Yeezy, ανέφερε σε σημείωμά της ότι αποσύρει τα προϊόντα YeezyGap από τα καταστήματά της και κλείνει τον ιστότοπό της, που αφορούσε τα συγκεκριμένα προϊόντα. Από την πλευρά της, η Foot Locker ανακοίνωσε, επίσης, την απομάκρυνση των αθλητικών παπουτσιών Yeezy από τα ράφια και την ιστοσελίδα της, προσθέτοντας ότι δεν θα πωλεί νέα προϊόντα της μάρκας, δηλώνοντας ότι «δεν ανέχεται καμία μορφή αντισημιτισμού ή συμπεριφοράς μίσους και διακρίσεων».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η JPMorgan φέρεται να διέγραψε τον Ye από την τράπεζα. Ο γαλλικός οίκος μόδας Balenciaga ακύρωσε τη σχέση του με τον Ye στις 21 Οκτωβρίου, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου περπάτησε στην πασαρέλα τους στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

Η εταιρεία παραγωγής MRC δήλωσε ότι δεν θα προβάλλει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για τον Ye και το πρακτορείο ταλέντων CAA, στο οποίο είχε υπογράψει ο Ye, τον εγκατέλειψε. Οι δυο τους είχαν συνεργασία από το 2013, όταν ανακοινώθηκε η είδηση της συνεργασίας τους με τον Yeezy. Στη δεκαετία που μεσολάβησε από τότε, ο Ye γνώρισε το ένα κύμα σύγκρουσης μετά το άλλο -με την Taylor Swift, με την πρώην δισκογραφική του στέγη Universal Music Group, και πιο πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Kardashian και του τότε φίλου της, του πρώην μέλους του SNL, Pete Davidson.

Η συμφωνία με την Parlement Technologies για να αγοράσει το Parler, αντιγραφή του Twitter

Πριν από κάποιες ημέρες ο Ye έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο Parler, τον δεξιό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που συμφώνησε να αποκτήσει έναντι ενός άγνωστου ποσού αφού αποκλείστηκε από το Twitter και το Instagram.  Η κίνηση του Αμερικανού ράπερ και επιχειρηματία να αποκτήσει το Parler έρχεται αφότου το Twitter και το Instagram περιόρισαν τους λογαριασμούς του, νωρίτερα αυτόν το μήνα, επειδή δημοσίευσε αντισημιτικά σχόλια.

Οι όροι της προτεινόμενης συμφωνίας του West για το Parler δεν αποκαλύφθηκαν. Σε ανακοίνωσή τους, οι Kanye West και Parlement ανέφεραν: «Ο Ye έχει γίνει ο πλουσιότερος μαύρος στην ιστορία μέσω της μουσικής και της ένδυσης και παίρνει μια τολμηρή στάση ενάντια στην πρόσφατη λογοκρισία του από τους τεχνολογικούς γίγαντες, χρησιμοποιώντας τα πολλά ταλέντα του για να καθοδηγήσει τον αγώνα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς κουλτούρα ακύρωσης». «Σε έναν κόσμο όπου οι συντηρητικές απόψεις θεωρούνται αμφιλεγόμενες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα» τόνισε ο ράπερ σε δήλωσή του.

Με πληροφορίες από Forbes

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δισεκατομμυριούχοςForbesAdidasράπερΚάνιε Γουέστειδήσεις τώρα