Lifestyle|29.03.2023 18:18

Gwyneth Paltrow: Οι 8 στιγμές που βρέθηκε στο στόχαστρο για τις ακραίες δηλώσεις της και το αμφιλεγόμενο «Goop»

Newsroom

Η δίκη της Γκουίνεθ Πάλτροου (Gwyneth Paltrow) για το ατύχημα με το σκι σε πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο των ΗΠΑ είναι μόνο μία από τις πολλές διαμάχες στις οποίες έχει βρεθεί η αμφιλεγόμενη γκουρού του Goop όλα αυτά τα χρόνια. Από την προώθηση των κολπικών αυγών από νεφρίτη μέχρι τις αμφιλεγόμενες συμβουλές της για τη διατροφή και το wellness, η σταρ έχει βρεθεί σε διάφορες... περιπέτειες καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

To Page Six σταχυολόγησε τα 8 πιο αξιομνημόνευτα σκάνδαλα από τα οποία έχει ανακάμψει η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.

1. To ατύχημα με τα σκι στο χιονοδρομικό κέντρο και η επεισοδιακή δίκη

Τον Ιανουάριο του 2019, η Paltrow μηνύθηκε για ένα ατύχημα σε πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο στο Park City της Γιούτα. Ο Dr. Terry Sanderson ισχυρίστηκε ότι η ηθοποιός έπεσε πάνω του τρία χρόνια πριν, φέρεται να έφυγε αφού «τον έριξε κάτω» και «προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη [και] τέσσερα σπασμένα πλευρά".

Η Paltrow ανταπάντησε σε εκείνον τον Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι ο Sanderson ήταν αυτός που συγκρούστηκε μαζί της. Η δικαστική υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με την πρωταγωνίστρια του «Shakespeare in Love» να καταθέτει στο εδώλιο μερικές ημέρες μετά.

Η Paltrow, η οποία κατέθεσε ότι αρχικά νόμιζε ότι ο Sanderson προσπαθούσε να της επιτεθεί σεξουαλικά κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, δέχτηκε χλεύη επειδή είπε ότι η σύγκρουση της κόστισε «μισή μέρα σκι». Ο Sanderson ζητούσε 300.000 δολάρια αποζημίωση από την ηθοποιό στην αγωγή του και εκείνη ζητούσε 1 δολάριο ως «συμβολική αποζημίωση», καθώς και την αμοιβή του δικηγόρου.

2. Η «συνειδητή αποδέσμευση» από τον Chris Martin 

Η Paltrow δέχτηκε πυρά επειδή αναφέρθηκε στον χωρισμό της από τον Κρις Μάρτιν (Chris Martin) ως «συνειδητή αποδέσμευση» το 2014. «Με πολλούς τρόπους είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν ποτέ», έγραψε τότε η Paltrow -που έχει αποκτήσει μια κόρη, την Apple και ένα γιο, τον Moses με τον frontman των Coldplay- σε δήλωσή της.

«Πάντα διαχειριζόμαστε τη σχέση μας ιδιωτικά και ελπίζουμε ότι καθώς συνειδητά αποσυνδεόμαστε και γινόμαστε συν-γονείς, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο». Η ορολογία της ώθησε πολλούς ανθρώπους να κοροϊδέψουν την Paltrow στο διαδίκτυο, με τη νικήτρια Χρυσής Σφαίρας να γίνεται meme.

Η Paltrow αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχτηκε σε ένα δημοσίευμα της βρετανικής Vogue το 2020. «Η έκπληξη του κοινού έδωσε γρήγορα τη θέση της στην οργή και τον χλευασμό. Ένας παράξενος συνδυασμός χλευασμού και θυμού που δεν είχα ξαναδεί», έγραψε τότε. «Η ένταση της αντίδρασης με είδε να κρύβω το κεφάλι μου στην άμμο βαθύτερα από ό,τι είχα κάνει ποτέ στην δημόσια ζωή μου». Διευκρίνισε ότι η φράση της συστήθηκε από έναν ψυχαναλυτή.

Η Paltrow και ο τραγουδιστής συνέχισαν να είναι φιλικά συν-γονείς μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου τους το 2016 και έχουν προχωρήσει με τον Brad Falchuck και την Dakota Johnson, αντίστοιχα.

3. Οι συμβουλές για τα αυγά και τα κολπικά...βαράκια

Ενώ το lifestyle brand της Paltrow, Goop, είναι δημοφιλές από τη δημιουργία του το 2008, δεν είναι όλες οι διαφημίσεις της επιτυχημένες. Η ηθοποιός της σειράς «Politician» αντιμετώπισε την κατακραυγή από τους θαυμαστές της όταν δύο προϊόντα που συνέστησε, το αυγό νεφρίτη και τα κολπικά βαράκια, θεωρήθηκαν επικίνδυνα.

Η Goop ισχυρίστηκε, χωρίς επιστημονική υποστήριξη, ότι τα προϊόντα μπορούσαν να εξισορροπήσουν τις ορμόνες, να ρυθμίσουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και να αυξήσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Το 2018, της υποβλήθηκε μήνυση επειδή υποστήριζε τα προϊόντα και τελικά συμφώνησε να πληρώσει διακανονισμό 145.000 δολαρίων και να αποζημιώσει όσους αγόρασαν τα προϊόντα.

4. Προκαλώντας σκάνδαλο με τα κεριά με άρωμα...αιδοίου

Η Paltrow προκάλεσε άλλη μια φλογερή διαμάχη επειδή πούλησε ένα κερί στην ιστοσελίδα της Goop με την ονομασία «This Smells Like My Vagina» το 2020. Η υποψήφια για Grammy κοστολόγησε το κερί στην τσουχτερή τιμή των 75 δολαρίων.

Ενώ η Paltrow παραδέχτηκε ότι το άρωμα ξεκίνησε ως αστείο, εξακολουθούσε να χλευάζεται για το αμφιλεγόμενο προϊόν. Παρ' όλα αυτά, το κερί ξεπούλησε και αργότερα συνεργάστηκε με το brand Poosh της Kourtney Kardashian για να διασκευάσει την ιδέα και να πουλήσει ένα κερί "This Smells Like My Pooshy" δύο χρόνια αργότερα.

5. Ένας ζωμός οστών για να διαλέξετε

Η Paltrow έγινε πρωτοσέλιδο τον Μάρτιο του 2023 για την εξαιρετικά περιοριστική δίαιτά της, η οποία περιελάμβανε διαλειμματική νηστεία, ένα γεύμα με ζωμό οστών και ένα δείπνο με πολλά λαχανικά. Έκανε πίσω αφού την κατηγόρησαν η Tessa Holliday, η Meghan McCain και άλλοι αστέρες για τη «δίαιτα πείνας», υποστηρίζοντας μέσω των Instagram Stories ότι τρώει «πλήρη γεύματα».

«Έχω επίσης μέρες που τρώω ό,τι θέλω, τηγανητές πατάτες ή οτιδήποτε άλλο», διευκρίνισε. «Η βασική μου κατεύθυνση είναι να προσπαθώ να τρώω υγιεινά και να προσπαθώ να τρώω τροφές που πραγματικά ηρεμούν το σύστημα». Δύο μήνες πριν, η ηθοποιός είχε δεχτεί παρόμοια κριτική επειδή διαφήμιζε μια σαλάτα «αποτοξίνωσης» στον ιστότοπό της.

 

6. Τα σχόλιά της περί nepo baby

Η Paltrow - κόρη του αείμνηστου τηλεοπτικού σκηνοθέτη και παραγωγού Bruce Paltrow και της ηθοποιού Blythe Danner - ξεσήκωσε τα πλήθη με τα σχόλια της για το nepo baby τον Ιούλιο του 2022. Η διάσημη ηθοποιός δέχτηκε πυρά επειδή είπε ότι έπρεπε να δουλέψει «δύο φορές πιο σκληρά» από εκείνους που δεν έχουν γονείς στη βιομηχανία του θεάματος.

«Ως παιδί κάποιου, έχεις πρόσβαση που άλλοι άνθρωποι δεν έχουν, οπότε οι όροι ανταγωνισμού δεν είναι ίσοι με αυτόν τον τρόπο», είπε στη Hailey Bieber. «Ωστόσο, αισθάνομαι πραγματικά ότι μόλις μπεις με το πόδι σου στην πόρτα, που άδικα μπήκες, τότε σχεδόν πρέπει να δουλέψεις διπλάσια και να είσαι διπλά καλή. Επειδή οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να σε τραβήξουν προς τα κάτω και να σου πουν 'Δεν ανήκεις εκεί' ή 'Είσαι εκεί μόνο εξαιτίας του μπαμπά σου ή της μαμάς σου'», εξήγησε η Paltrow.

7. Η ενοχή του ηθοποιού

Η Paltrow προσέβαλε τις μητέρες όταν ισχυρίστηκε ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι γονιός ως διάσημη ηθοποιός από ό,τι ένα άτομο με «κανονική δουλειά». «Νομίζω ότι είναι διαφορετικό όταν έχεις μια δουλειά γραφείου γιατί είναι ρουτίνα και μπορείς να κάνεις όλα τα πράγματα το πρωί και μετά να γυρίζεις σπίτι το βράδυ», δήλωσε στο E! News το 2014.

«Όταν γυρίζεις μια ταινία, σου λένε: "Θέλουμε να πας στο Wisconsin για δύο εβδομάδες" και μετά δουλεύεις 14 ώρες την ημέρα και αυτό το κομμάτι είναι πολύ δύσκολο». Αφού η μητέρα δύο παιδιών δέχτηκε κριτική για την άποψή της, με πολλούς να επισημαίνουν ότι μια σταρ του Hollywood κερδίζει πολύ περισσότερα χρήματα από κάποιον με συμβατική καριέρα, υπερασπίστηκε τον εαυτό της σε ένα ενημερωτικό δελτίο του Goop για τη Γιορτή της Μητέρας.

Η Paltrow υποστήριξε ότι μαίνονται «πόλεμοι μαμάδων» και ότι οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να μειώνουν η μία την άλλη, ρωτώντας: «Γιατί αισθανόμαστε τόσο εξουσιοδοτημένες να γνωμοδοτούμε, συχνά τόσο αρνητικά, για τις επιλογές άλλων γυναικών; Ίσως επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση να τα κάνουμε όλα και να τα κάνουμε όλα καλά, όλα ταυτόχρονα (αδύνατον)».

 

8. Η συμβολή της στη... δημοφιλία της γιόγκα

Η εθισμένη στην υγεία και τη γυμναστική ηθοποιός δέχτηκε επίθεση επειδή ισχυρίστηκε το 2018 ότι έκανε δημοφιλή τη γιόγκα. «Πήγα να κάνω ένα μάθημα γιόγκα στο L.A. πρόσφατα και η 22χρονη κοπέλα πίσω από τον πάγκο έλεγε: "Έχεις ξανακάνει γιόγκα;"", δήλωσε στη Wall Street Journal. "Και κυριολεκτικά ... της είπα: "Έχεις αυτή τη δουλειά επειδή έχω κάνει γιόγκα στο παρελθόν"».

Η διεκδίκηση της Paltrow να γίνει γιόγκι άφησε αρνητικές εντυπώσεις στο κοινό, με πολλούς να την κατηγορούν για πολιτιστική οικειοποίηση, καθώς η πρακτική αναπτύχθηκε στην Ινδία πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια και εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από μετανάστες.

 

Μια μικρή αυτοκρατορία 250 εκατομμυρίων δολαρίων!

Το Goop είναι ένα website και ένα brand που προσφέρει ολιστικές συμβουλές, εστιάζοντας στην ευεξία μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων θεραπειών και προϊόντων. Σύμφωνα με την ίδια δημιουργήθηκε για να «φέρει στην επιφάνεια πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη ζωή μας ουσιαστικά». Η Πάλτροου έχτισε μία μικρή αυτοκρατορία 250.000.000 δολαρίων «ικανοποιώντας» με προϊόντα τις γυναικείες ανησυχίες. 

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Insider που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, 140 υπάλληλοι της εταιρείας παραιτήθηκαν μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Πέρα από τους κατά 40% χαμηλότερους μισθούς που προσφέρει η Goop σε σχέση με άλλες εταιρείες, οι υπάλληλοι δηλώνουν πως δέχονται επίσης, πολύ πιεστική συμπεριφορά από την ίδια την ηθοποιό. Η κατάσταση, όπως καταγγέλλουν ξέφυγε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού το άγχος και η πίεση της δουλειάς αυξήθηκαν ιδιαίτερα. 

Η ηθοποιός ασχολήθηκε με τη μαγειρική, την ωμοφαγία και τα βιολογικά προϊόντα από νωρίς. Κληρονόμησε την αγάπη της για την μαγειρική από τον πατέρα της (κορυφαίο παραγωγό Μπρους Πάλτροου), που την πήγαινε στα εστιατόρια της Santa Monica. Από εκεί προέκυψε και το βιβλίο της «My Father's Daughter: Delicious, Easy Recipes Celebrating Family & Togetherness».

Σε ηλικία 25 ετών η διάσημη σταρ ενδιαφέρθηκε για την μακροβιοτική και έγινε χορτοφάγος. Σύνθημά της είναι «φάτε βιολογικά και ωμά προϊόντα, ποτέ επεξεργασμένα, αυτό επιτρέπει να διατηρούν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους». Από τότε άνοιξε στο Μανχάταν τρία εστιατόρια Green Heart και ένα καφέ superfood, το οποίο προτείνει χυμούς και πιάτα με βάση την κινόα και τη λαχανίδα. Πουλάει ρούχα, καλλυντικά, είδη σπιτιού, είδη μαγειρικής, αρώματα, κεριά, τα πάντα, με μεγάλη επιτυχία.

Στα των κινηματογραφικών, η ηθοποιός έγινε παγκοσμίως γνωστή με το ρόλο της στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» (Shakespeare in Love) το 1998, για τον οποίο κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης Ηθοποιού και δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών Α' Γυναικείου Ρόλου και Καλύτερου Καστ. Αν και η Γκλέν Κλόουζ ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η Πάλτροου πήρε το Όσκαρ μπροστά σε αξιολογότατες συναδέλφους της! 

Το 2005 έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού (σε δραματική ταινία) για το ρόλο της στο Proof. To 2008, εμφανίστηκε στην μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της καριέρας της, την ταινία Iron Man, ενώ υποδύθηκε ξανά το ρόλο της ως «Πέπερ Ποτς» στο σίκουελ Iron Man 2 το 2010. Η Πάλτροου είναι επίσης το πρόσωπο του αρώματος Pleasures της εταιρίας καλλυντικών Estee Lauder από το 2005. Ήταν παντρεμένη με τον frontman των του συγκροτήματος Coldplay, Κρις Μάρτιν και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

«Sex, Love & Goop» στο Netflix - Ό,τι δεν “δουλεύει” θα το βρεις μπροστά σου

Το 2021, κυκλοφόρησε στο Netflix η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Goop Lab» (2020), το πρώτο εγχείρημα τηλεοπτικής μεταφοράς όλων όσων πρεσβεύει το Goop. Εκεί, είδαμε τους υπαλλήλους της εταιρείας να δοκιμάζουν διάφορες εναλλακτικές πρακτικές για την σωματική και πνευματική υγεία, από ψυχεδελικές πρακτικές με «μαγικά μανιτάρια» μέχρι βουτιές σε παγωμένα νερά για αποφυγή ασθενειών (η τεχνική του «ανθρώπου των πάγων» Βιμ Χοφ).

Η δεύτερη σειρά ντοκιμαντέρ «Sex, Love & Goop» (2021), εστιάζει στην βελτίωση της ερωτικής εμπειρίας και της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών. Αυτό που η Πάλτροου βρίσκει ενδιαφέρον, όπως είπε στο Entertainment Tonight είναι πως «οτιδήποτε δεν έχει βρει ίαση επανέρχεται στην επιφάνεια. Ό,τι δεν “δουλεύει” θα το βρεις μπροστά σου. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω θέλουν να αγαπήσουν τον σύντροφό τους, να έρθουν κοντά αλλά δεν ξέρουν πώς. Το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ντροπή».

Η σειρά ακολουθεί πέντε ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, τα οποία προσπαθούν να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και την μεταξύ τους επικοινωνία στο κρεβάτι, έχοντας στο πλευρό τους μια ομάδα ειδικών, που τους βοηθούν με ασκήσεις, τεστ και δοκιμές.

Στην κριτική του New Yorker, η σειρά φαίνεται ότι δεν τα έχει πάει άσχημα. «Υπάρχει μία κατευναστική έμφαση του να μην θέλεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν και να μην χρειάζεται να προσποιηθείς ότι έχεις αυτοπεποίθηση όταν δεν έχεις - και αυτό αφήνει χώρο στη μάθηση». Σε μία από τις σκηνές της σειράς η ταντρική θεραπεύτρια Amina Peterson, βάζει το ζευγάρι Αβίλα και Καμίλ να βγάλουν τα ρούχα τους και να σταθούν μπροστά σε έναν καθρέπτη, γυμνές. « Όλοι έχουμε εσωτερικευμένο μισογυνισμό, φοβία για το πάχος και διάκριση ηλικιών» λέει η θεραπεύτρια… Η Πάλτροου ήταν ειλικρινής: «Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην μεγαλώσω και να μην είμαι απογοητευμένη με την εμφάνισή μου, αλλά... είμαι απογοητευμένη με την εμφάνισή μου! Η επόμενη φάση στη ζωή μου θα είναι να δουλέψω πάνω στην αποδοχή».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δίκηειδήσεις τώραηθοποιόςΚρις ΜάρτινΓκουίνεθ Πάλτροου