Lifestyle|26.05.2023 13:13

Roger Waters: Θύελλα αντιδράσεων που εμφανίστηκε σε συναυλία στο Βερολίνο ντυμένος Ναζί

Newsroom

Θύελλα αντιδράσεων και οργή προκάλεσε ο Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters), ο οποιος εμφανίστηκε στο Mercedes-Benz Arena την περασμένη εβδομάδα, ντυμένος σαν αξιωματικός των Ναζί των SS. Μάλιστα, ο ίδιος συνέκρινε τη νεκρή δημοσιογράφο του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, με την Άννα Φρανκ, θύμα του Ολοκαυτώματος.

Τα ονόματα των δύο γυναικων προβλήθηκαν σε βίντεο κατά τη διάρκεια της συναυλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. H Abu Akleh πυροβολήθηκε θανάσιμα πέρυσι, ενώ κάλυπτε μια επιδρομή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό.

Πάνω από την οθόνη, υπήρχε ένα πανό τύπου Τρίτου Ράιχ, αλλά με τους αγκυλωτούς σταυρούς να καλύπτονται από τα σταυρωτά σφυριά, ενώ ένα φουσκωτό γουρούνι ήταν ζωγραφισμένο με το λογότυπο μιας ισραηλινής εταιρείας όπλων.

O μπασίστας των Pink Floyd φορούσε ένα κοστούμι που θύμιζε αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ναζί αξιωματικοί με τον κόκκινο βραχίονα, τον αγλυλωτό σταυρό, σφυριά και δερμάτινο κολάρο. Επίσης, κρατούσε ένα όπλο και πυροβολούσε συμβολικά το κοινό. 

Μερικοί λένε ότι ο 79χρονος ροκ σταρ χρησιμοποιεί αντισημιτικά στερεότυπα, υπερβαίνοντας την πολιτική κριτική και προκαλώντας μίσος. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μπήκαν στις συναυλίες και ήταν αηδιασμένα από αυτές. «Αυτό που ακούνε, είναι τόσο απροκάλυπτη και αηδιαστική προπαγάνδα, ενώ η μουσική είναι πραγματικά σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε ο Σάσα Στάουσκι, ακτιβιστής υπέρ του Ισραήλ και ιδρυτής του Honestly Concerned, με έδρα τη Φρανκφούρτη.

Ο Γουότερς, ο οποίος κέρδισε πολλές καρδιές στη Γερμανία με τη ζωντανή συναυλία του «The Wall» των Pink Floyd το 1990, πρόσφατα έδωσε συναυλίες στο Βερολίνο και το Μόναχο, ενώ στη συνέχεια να εμφανιστεί στη Φρανκφούρτη, όπου είχε καταφέρει ν' αναιρέσει μια δικαστική απόφαση για την απαγόρευση της εκδήλωσης. Η συναυλία αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 28 Μαΐου.

Η πόλη της Φρανκφούρτης αποκάλεσε τον Γουότερς «έναν από τους πιο ευρέως διαδεδομένους αντισημίτες στον κόσμο» λόγω της εικονογραφίας και της κριτικής προς το Ισραήλ στις προηγούμενες συναυλίες του, προσπαθώντας να του απαγορεύσει να εμφανιστεί εκεί. Ο δήμαρχος της Μονάχου προσπάθησε, επίσης, να απαγορεύσει τη συναυλία του Γουότερς εκεί, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι επικριτές του είπαν ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να επηρεάσουν τη δημόσια γνώμη, αφού δεν μπορούν να τον σταματήσουν μέσω των δικαστηρίων. «Ο στόχος μου είναι να ενημερώσω για το μίσος του, να βεβαιωθώ ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι πηγαίνουν σε αυτές τις συναυλίες» τονίζει ο Στάουσκι.

Η Σάρλοτ Κνόμπλοχ, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, δήλωσε σε μια διαμαρτυρία πριν από τη συναυλία του Γουότερς την προηγούμενη Κυριακή στην πόλη της ότι ήταν απογοητευμένη από τα δικαστήρια.

«Από τον Οκτώβριο του 2022, υπήρξαν επιχειρήματα για αυτήν τη συναυλία. Έχουν γίνει μαζικά νομικά αιτήματα και ο τύπος έχει δημιουργήσει είδησεις - χωρίς να προκαλέσει κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε. "Έτσι τώρα, τον Μάιο, βρισκόμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε κατά μιας συναυλίας που πραγματοποιείται ακριβώς όπως ο Ρότζερ Γουότερς πάντα ήθελε» δήλωσε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡότζερ ΓουότερςσυναυλίαΙσραήλΒερολίνοΆννα Φρανκ