Lifestyle|18.07.2023 15:47

Οι Έλληνες celebrities στη μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους από τις φωτιές: «Παρακαλάμε τον Θεό»

Newsroom

Πολλαπλά τα μέτωπα της φωτιάς σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγεςΤο OPEN, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι μεγάλες φωτιές, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και αργά το βράδυ μετέδιδε σε ζωντανή σύνδεση τις δραματικές εξελίξεις με επτά ρεπόρτερς και 14 τεχνικούς στον Κουβαρά, το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο, τα Καλύβια, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια. Οι περιγραφές των κατοίκων είναι δραματικές.

Ώρες αγωνίας για τη Σάντρα Βουτσά

Δύσκολες ώρες βίωσε η Σάντρα Βουτσά, η οποία, όπως περιέγραψε τηλεφωνικά στην εκπομπή «Καλοκαίρι #yes», κόντεψε να χάσει το σπίτι που έχει στη Σαρωνίδα από την πύρινη λαίλαπα. 

«Περάσαμε πολύ δύσκολο βράδυ. Ξεκίνησε η φωτιά στον Κουβαρά και ξαφνικά ήρθε δίπλα μας. Εμάς εδώ η περιοχή έχει πολλά σπίτια στο βουνό που δεν είναι όλα εύκολα προσβάσιμα» είπε. «Είναι πολύ άγριο να μαζεύεις βαλίτσες, ό,τι προλαβαίνεις, και να μην ξέρεις αν θα γυρίσεις και τι θα βρεις, όλη σου η ζωή να έχει καεί» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ελεονώρα Μελέτη για φωτιά σε Σαρωνίδα: «Ήταν εκεί οι γονείς και ο ανιψιός μου»

Με μία ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, η Ελεονώρα Μελέτη θέλησε να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες αλλά και σε όλους όσοι βοήθησαν στη μάχη με τη φωτιά στην περιοχή της Σαρωνίδας, καθώς εκεί βρισκόταν το σπίτι της οικογένειάς της. 

«Χθες δεν ανέβασα κάτι γιατί απλά ζούσα μαζί με τους γονείς μου που ήταν στη Σαρωνίδα, αλλά και με τους γείτονες συμπολίτες μας την αβάσταχτη αγωνία του τι θα συμβεί με τη φωτιά. Δεν ήμουν εκεί, ήταν όμως οι γονείς μου και ο ανιψιός μου, Γιώργος. Φίλοι και γείτονες. Και ήταν εκεί και η ζωή μου όλη τα τελευταία 20 χρόνια.

Όλοι ακολούθησαν τις οδηγίες των Αρχών και απομακρύνθηκαν εγκαίρως. Όλη τη νύχτα, πολλά πυροσβεστικά και δεκάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη να τεθούν υπό έλεγχο όλες οι εστίες. Οι εικόνες θλιβερές. Ήταν πρακτικά αδύνατο να σωθούν τα πάντα λόγω των συνθηκών, το μέλημα ήταν να μην βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να καίγονται. Στο ίδιο έργο θεατές όλοι. Είναι αβάσταχτος ο πόνος όλων εκείνων που είδαν την περιουσία τους να χάνεται, ωστόσο την ίδια στιγμή εκατοντάδες, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ άλλα σπίτια σώθηκαν. Υπάρχει κι αυτή η πλευρά της είδησης. Σήμερα ξημέρωσε για τη Σαρωνίδα μία "ήρεμη", μία περίεργα βουβή μέρα.

Ο λόγος που ανεβάζω είναι για να ακουστεί πέρα από τα τηλεοπτικά παράπονα κι ένα "ευχαριστώ" στο πυροσβεστικό σώμα που δίνει πόνο και ψυχή για όλους εμάς κάθε χρόνο στο ίδιο σκηνικό, αλλά και η ευγνωμοσύνη στους εθελοντές που ανιδιοτελώς είναι ενεργά εκεί».

Ευτυχία Μέλη: «Κάηκε το σπίτι του ξαδέλφου μου»

Με τρεμάμενη φωνή και αρκετά συγκινημένη περιέγραψε η Ευτυχία Μέλη στην εκπομπή «Καλοκαίρι #yes», όλα όσα έζησε κατά τη διάρκεια της φωτιάς στον Κουβαρά. «Εγώ είμαι στο κέντρο του Λαγονησίου, έπιασε φωτιά πριν λίγες ώρες πίσω στον Κουβαρά. Πέρασε όλα τα βουνά που μας χωρίζει, έκαψε όλα τα βουνά και ήρθε προς Λαγονήσι. Μας έκαψε εμάς, έχει κάψει σπίτια, πέρασε και τώρα καίγεται η Σαρωνίδα. Κάηκε το σπίτι του ξάδελφού μου, κάηκαν πολλά σπίτια δυστυχώς, κάηκαν ζώα στον δρόμο, η καταστροφή είναι μεγάλη για πάρα πολύ κόσμο» δήλωσε η ηθοποιός, την οποία γνωρίσαμε στη σειρά «8 Λέξεις» στον ΣΚΑΪ.

«Δέχτηκα μήνυμα να εκκενώσω την περιοχή. Δεν μπόρεσα να φύγω, εφόσον αναπνέω. Είμαι εδώ γιατί έχω πάρα πολλά ζώα στο σπίτι και μαζεύω όσο μπορώ σε κλουβιά. Υπήρξε πανικός, έχουν φύγει όλοι. Στην παραλιακή γίνεται χαμός. Καλύτερα όσοι δεν ζείτε εδώ, να μην έρθετε. Ο κόσμος έχει εκκενώσει τα σπίτια του, το έχει πάρει πολύς σοβαρά, Η φωτιά είναι μέσα στα σπίτια, δεν είναι μόνο στα βουνά και στα δάση, είναι μέσα στα σπίτια. Προσοχή στα τσιγάρα σας, μην πετάτε τσιγάρα στον δρόμο. Προσέξτε! Αυτό το τσιγάρο κατέστρεψε κόσμο, αν δεν είναι εμπρησμός» πρόσθεσε. 

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Το στιγμιότυπο από το σπίτι του, με φόντο την πύρινη λαίλαπα

Μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Instagram, ο δημοσιογράφος Λάμπρος Κωνσταντάρας μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο από το σπίτι που έχει στο Λαγονήσι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. 

Λευτέρης Βαζαίος: «Θα μείνω μέχρι την τελευταία στιγμή στο σπίτι μου»

Ο Λευτέρης Βαζαίος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, ανέφερε πως ευτυχώς το δικό του σπίτι στο Λαγονήσι δεν έχει κινδυνέψει ακόμη αλλά υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να το εγκαταλείψουν, πρώτο μέλημά τους είναι να δουν τι θα κάνουν με τα ζώα τους.

«Είμαι στο Λαγονήσι. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Δόξα τω Θεώ εγώ είμαι λίγο μακριά. Ήμουν στην Πάρο χθες και ήρθα γι’ αυτό το λόγο. Σήμερα πρέπει να ξαναφύγω. Ευτυχώς εγώ δεν κινδυνεύω αλλά η καταστροφή είναι τεράστια. Εμένα δεν με έχουν ενημερώσει να εγκαταλείψω το σπίτι μου. Ακόμα εδώ είναι εντάξει τα πράγματα.

Υπάρχουν τα πάντα από πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά ο αέρας είναι πολύς. Ελπίζω για το καλύτερο. Τριγύρω έχουν εκκενωθεί σπίτια. Εγώ προς το παρόν παραμένω στο σπίτι μου γιατί έχω και τα ζωάκια μου. Αν μου πουν να εκκενώσω το σπίτι μου, δεν έχω κάποιο άλλο μέρος να πάω. Θα δούμε τι θα κάνουμε. Να δούμε πρώτα με τα ζώα τι θα κάνουμε και από εκεί και έπειτα τι θα κάνουμε εμείς. Προληπτικά, από μόνος μου, δε φεύγω από το σπίτι. Θα μείνω μέχρι την τελευταία στιγμή. Παρακαλάμε τον Θεό» δήλωσε ο τραγουδιστής. 

Εκατοντάδες ζώα χάθηκαν στα πύρινα μέτωπα

Η Μαίρη Μηλιαρέση, αντιδήμαρχος πρασίνου και αδέσποτων ζώων του δήμου Γλυφάδας, μίλησε στην εκπομπή «Καλοκαίρι #yes», περιγράφοντας όσα έζησε στο Λαγονήσι, καθώς βρέθηκε με βαν στην περιοχή. «Μου δόθηκε η ευκαιρία και πήρα το όχημα του δήμου και πήγαμε όπου ζητούσαν βοήθεια» είπε. «Κάηκαν σκαντζοχοιράκια, αλεπούδες, χελώνες, όσο κι αν θέλουμε να το περάσουμε στα ψιλά γράμματα, δεν παύουν να είναι πλάσματα όπως εμείς, νιώθουν όπως και εμείς, νιώθουν, την αγωνία το άγχος την απόγνωση, καίγονται ζωντανά» πρόσθεσε.

Λάμπρος Κωνσταντάραςφωτιά τώραπυρκαγιάΛαγονήσιΕλεονώρα Μελέτηειδήσεις τώραΣαρωνίδαΚαλοκαίρι #yes