Lifestyle|19.09.2023 13:32

Η επιτυχία του George Michael με την οποία δεν συνδέθηκε ποτέ: «Δεν σήμαινε τίποτα για μένα»

Newsroom

Όταν ο Τζορτζ Μάικλ (George Michael) ήταν στα 20, είχε ήδη αποκτήσει περισσότερη φήμη από όση οι περισσότεροι σύγχρονοί του μπορούσαν να καταλάβουν. Αφού σχημάτισε τους Wham ενώ ήταν ακόμα στην εφηβεία του με τον φίλο του Andrew Ridgley, το ντεμπούτο άλμπουμ τους είχε τεράστιες ποπ επιτυχίες, όπως το «Club Tropicana» και το «Wham Rap». Αν και η άνοδος στην κορυφή μπορεί να φάνηκε τυχαία, το Make It Big ήταν το άλμπουμ με το οποίο μετατράπηκαν σε μια υπολογίσιμη δύναμη στη μουσική.

Η δύναμη του «Wake Me Up Before You Go Go» εισήγαγε τους θαυμαστές στην λάμψη της ποπ φλέβας του Michael, με μια μπλουζ διάθεση που δημιουργούσε μια μουσική έκσταση κάθε φορά που τραγουδούσε. Αν και το ζευγάρι εξακολουθούσε να καταβάλλει την ίδια προσπάθεια στη μουσική του, το «Careless Whisper» αποτέλεσε σημείο καμπής για την καριέρα του Michael ως σόλο καλλιτέχνη.

Το κομμάτι γράφτηκε πριν το συγκρότημα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ του και ο Michael ήταν αποφασισμένος να το μετατρέψει σε επιτυχία. Ενώ το «Careless Whisper» θα γινόταν αργότερα η κομβική στιγμή για τη μελλοντική σόλο καριέρα του Μάικλ, ο ίδιος θυμόταν επίσης ότι είχε μια περίπλοκη σχέση με το ίδιο το τραγούδι που τον έκανε σταρ.

Ο Μάικλ πίστευε ότι ο στίχος ποτέ δεν λειτούργησε πλήρως γι' αυτόν παρά τη συναισθηματική του απήχηση, εξηγώντας το 1987: «Ενώ το 'Careless Whisper' αγαπήθηκε από πολλούς, δεν σήμαινε τίποτα για μένα συναισθηματικά. Πιθανότατα επειδή μοιάζει σαν να είναι από μια άλλη ζωή». Μετά από όλη αυτή τη σκληρή δουλειά που το μετέτρεψε σε επιτυχία, το κοινό άρχισε γρήγορα να βλέπει τον Michael ως αυτόνομη οντότητα και όχι ως το μισό ενός ποπ ντουέτου.

Γνωρίζοντας ότι η σόλο καταξίωση φαινόταν αναπόφευκτη, ο Michael και ο Ridgeley έδωσαν μια τελευταία αποχαιρετιστήρια συναυλία στο στάδιο Wembley το 1986, μετά την οποία ο πρώτος συνέχισε μόνος του. Ξεκινώντας με το άλμπουμ Faith, ο Michael απέδειξε ότι μπορούσε να είναι και δημιουργός, γράφοντας κομμάτια που ασχολούνταν με τους μηχανισμούς των σχέσεων, όπως τα «One More Try» και «Father Figure».

Ακόμα και με τις τεράστιες επιτυχίες που θα έκανε ως σόλο καλλιτέχνης, ο Michael εξακολουθούσε να διατηρεί το «Careless Whisper» ως κρίσιμο μέρος της setlist του. Παρόλο που είχε συμφιλιωθεί με το τραγούδι που αποτελούσε μια από τις βασικές επιτυχίες του, ο Michael εξακολουθούσε να μην είναι σίγουρος γιατί άρεσε σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Όταν μίλησε στο The Big Issue, ο Michael παρέμενε μπερδεμένος και δεν ήξερε τι αγάπησε ο κόσμος στο συγκεκριμένο τραγούδι του: «Είναι ειρωνικό ότι αυτό το τραγούδι - το οποίο με καθόρισε κατά κάποιο τρόπο - γράφτηκε στην αρχή της καριέρας μου, όταν ήμουν ακόμα τόσο νέος. Ήμουν μόλις 17 ετών και δεν ήξερα πραγματικά πολλά για τίποτα - και σίγουρα όχι πολλά για τις σχέσεις».

Ενώ μια αφέλεια μπορεί να είναι αισθητή αν διαβάσει κανείς του στίχους, η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική όταν συνδυάζεται με τη μελωδία, περιγράφοντας έναν απελπισμένο άνδρα που κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τη φλόγα της αγάπης ζωντανή. Μπορεί ο Michael να μην καταλάβαινε τι σημαίνουν οι σχέσεις σε εκείνη την ηλικία, αλλά οι στίχοι του τραγουδιού ακούγονται σαν να  λέγονται από έναν άντρα πολύ πιο ώριμο.

Με πληροφορίες από faroutmagazine.co.uk

τραγούδιΤζορτζ ΜάικλWhamειδήσεις τώρα