Lifestyle|27.03.2019 16:45

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Η συγκίνηση του πατέρα του στην κάμερα (vid)

Newsroom

Συγκινημένος ήταν ο πατέρας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Μανώλης στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος», που έγινε το βράδυ της Τρίτης 26/3 στη «Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση. Ο Παπακαλιάτης γύρισε το εν λόγω ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Action Aid και πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό σε τρεις χώρες δράσης του οργανισμού: την Γκάνα, το Νεπάλ και την Ελλάδα.

Ο πατέρας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη βρέθηκε στην προβολή του ντοκιμαντέρ και όπως ήταν φυσικό καμάρωσε το πόνημα του γιου του. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μίλησε στην κάμερα της εκπομπής Happy Day: «Μετέφερα στα παιδιά της Αφρικής και του Νεπάλ τα γράμματα των ανάδοχων γονιών τους… Η καθημερινότητά μου μετά από αυτό το ταξίδι είναι διαφορετική, δε θέλω όμως να λέω μεγάλα λόγια.» 

Και αποκάλυψε: «Επόμενο project μου είναι μία ταινία. Τελείωσε το σενάριο και κάνω τις τελευταίες διορθώσεις… Με το καλό σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε γυρίσματα».

Ο πατέρας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη μίλησε με συγκίνηση και περηφάνια για τον ηθοποιό και για το ντοκιμαντέρ: «Ήταν κάτι το διαφορετικό από αυτό που μας είχε συνηθίσει ο Χριστόφορος, ήταν ένα ντοκιμαντέρ χωρίς σενάριο, ελεύθερο. Είναι μεγάλη επιτυχία που πήγε στο Νεπάλ και στη Γκάνα και ευελπιστώ ότι θα υπάρχει μια ανταπόκριση του κόσμου, να συγκινηθεί που υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα και να βοηθήσει όσο μπορεί ... Γιος μου είναι και νιώθω μια συγκίνηση και ικανοποίηση...». Δεν πρόλαβε όμως να τελειώσει τα λόγια του, γιατί ο Χριστόφορος έτρεξε χαρούμενος και τον πήρε αγκαλιά. 

Ένας Κόσμος - Από τη Βόρεια Γκάνα στο Δυτικό Νεπάλ

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι καταυλισμοί μαγισσών της Βόρειας Γκάνας με τις κοινότητες των ανέγγιχτων Ντάλιτ στο δυτικό Νεπάλ; Και πώς μπορεί να συνδέεται ένα κέντρο στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στον Κολωνό της Αθήνας με το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Αφρικής; Αυτή ήταν η πιο μεγάλη πρόκληση για τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, που βρέθηκε σε τρεις χώρες δράσης της ActionAid για τα γυρίσματα της ταινίας «Ένας κόσμος».

Μετά την τεράστια επιτυχία της τελευταίας ταινίας του «Ένας άλλος κόσμος», που κατέκτησε την πρώτη θέση του ελληνικού box office και προβλήθηκε σε τρεις ηπείρους, ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη ταινία χωρίς σενάριο για να μιλήσει για το έργο της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο. Έναν κόσμο που δεν είναι πια τόσο ξεκάθαρα χωρισμένος μεταξύ πλούσιου βορρά και φτωχού νότου, όπως πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά που παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερες ανισότητες στο εσωτερικό της κάθε χώρας.

papakaliatis-ghana

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τη Γκάνα, το ταξίδι συνεχίστηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές της κοιλάδας του Κατμαντού και τις περιθωριοποιημένες μουσουλμανικές κοινότητες του νοτιοδυτικού Νεπάλ και το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε στο Επίκεντρο της ActionAid στο κέντρο της Αθήνας. 

Τρεις πολύ διαφορετικές πραγματικότητες, όπου η φτώχεια μπορεί να μην έχει το ίδιο πρόσωπο, αλλά ο κοινωνικός αποκλεισμός που βιώνουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να προσφέρουν τα βασικά στις οικογένειές τους, είναι ο ίδιος παντού. Όπως ίδιος είναι και ο τρόπος για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι μια ζωή με αξιοπρέπεια: να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Μανώλης ΠαπακαλιάτηςΧριστόφορος Παπακαλιάτης